Niet trainen op Papendal? Dan voor straf uit de selectie!

Judoka Juul Franssen legt zich niet neer bij het besluit van de Judo Bond Nederland om haar uit te sluiten van internationale wedstrijden en trainingsstages. Ze overweegt de ongewone maatregel van de bond aan te vechten bij de rechter. Ze wordt gesteund door vakbond NL Sporter.

Guus Peters
Juul Franssen Beeld
Juul FranssenBeeld

De 26-jarige Franssen, die in oktober goud won bij de Grand Slam van Abu Dhabi, kan zich niet vinden in het topsportbeleid van de bond. Die bepaalde dat alle judokas vanaf januari op het nationale sportcentrum Papendal moeten trainen. Franssen, de huidige nummer zes van de wereld in de categorie tot 63 kilogram, wil met haar eigen begeleidingsteam in Rotterdam blijven werken. Daarvoor is ze nu bestraft.

Monopoliepositie

'Ik wilde alles op alles zetten om er in Tokio namens Nederland bij te zijn, dat wordt mij nu ontnomen', laat Franssen in een persbericht weten. 'In onze ogen moet een sporter naar aanleiding van de prestaties geselecteerd worden, niet op basis van de locatie waar zij traint', zegt Hetteke Frima namens NL Sporter, dat opkomt voor de belangen van topsporters.

Frima vraagt zich af in hoeverre een bond een sporter kan verplichten mee te doen aan bepaalde trainingen als voorwaarde om deel te mogen nemen aan wedstrijden. 'Een sporter is bij de inschrijving voor toernooien afhankelijk van de bond. Kan de bond misbruik maken van die monopoliepositie?' Volgens haar is het uniek wat er nu met Franssen gebeurt, omdat sporters het normaal niet zo ver laten komen. 'Vaak buigen zij mee omdat het anders hun carrière kan kosten.'

Het besluit van de judobond betekent dat Franssen haar A-status verliest. Daardoor verliest ze haar basisinkomen en kan ze geen aanspraak meer maken op voorzieningen die haar als topsporter ondersteunen.

Oogstjaren

De judobond laat weten 'de gang van zaken te betreuren' maar wil niet ingaan op individuele gevallen. 'Wij hebben er alles aan gedaan om naar een oplossing te zoeken, maar op een gegeven moment houdt het op', zegt Gerline den Elzen namens Judo Bond Nederland.

Judo Bond Nederland speelt het hard. De bond had eerder al aangegeven afscheid te nemen van de judoka's die niet fulltime trainen op Papendal. Om Franssen tegemoet te komen had de bond Franssen een jaar de tijd gegeven om gefaseerd de overstap te maken van Rotterdam naar Papendal.

De judoka wilde in Rotterdam met haar trainers Mark van der Ham en Hans Kroon blijven trainen. De trainersstaf op Papendal bestaat voornamelijk uit onervaren trainers die hun sporen bij de jeugd hebben verdiend. 'Wie zegt mij dat ik onder hun leiding beter word? Misschien over een aantal jaar. Maar die tijd heb ik niet. De komende vier jaar zijn mijn oogstjaren', liet Franssen eerder weten in deze krant.

Bovendien volgt ze een studie in Rotterdam. Verhuizen naar Papendal betekende dat ze haar studie zou moeten onderbreken. 'Als ik binnen drie jaar mijn studie niet afrond, verdriedubbelt mijn studieschuld.'

Op de vraag of ze helemaal zou stoppen met judo als er geen oplossing kwam, antwoordde ze in november: 'Ja, die kans is aanwezig.' Gisteren was ze niet bereikbaar voor commentaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden