Niet langer een oase voor schone sporters

Meer dan een kort bericht wijdden de meeste kranten vorige week niet aan de grootste dopingaffaire in het schaatsen sinds 1988 - in dat jaar bleek de Russische wereldkampioen allround Nikolaj Goeljajev betrokken bij de handel in anabolen....

Mark van Driel

Angelika Kotjoega, die vorige week door de internationale bond voor tweejaar is geschorst wegens het gebruik van anabole steroïden, komt uitWit-Rusland. Ze is 35 jaar, moeder, en heeft in kringen vanschaatsliefhebbers vooral faam verworven door haar abominabele techniek.

Die techniek belette de Wit-Russin niet om vorig jaar, een maandvoordat ze werd betrapt, haar beste resultaat te behalen. Ze werd bij deWK sprint in Salt Lake City tweede, achter de Amerikaanse JenniferRodriguez.

De vice-wereldkampioene betrapt op doping - het behoeft geen betoog dathet nieuws in de schaatswereld beroering teweegbracht. Kotjoega werd aljaren met argusogen gevolgd. Haar povere techniek viel slecht te rijmen methaar snelheid. Pas op haar 32ste brak ze door naar de wereldtop.

Twee gevoelens streden om voorrang. Er was opluchting over het feit datde vermoedens met bewijzen zijn gestaafd. En er was teleurstelling over hetfeit dat de controles daadwerkelijk nodig zijn. De schaatswereld is nietlanger een oase voor schone sporters.

Het schaatsen is de voorbije jaren gevrijwaard gebleven van deschandalen die het wielrennen en de atletiek hebben geteisterd. Ondankssteeds intensievere controles werd bijna niemand betrapt. Het bleef bijongefundeerde beschuldigingen na topprestaties: Johann Olav Koss en GianniRomme waren vooral buiten eigen land onderwerp van roddel en achterklap.

Slechts een enkele keer liep een schaatsster uit het voormalige Oostbloktegen de lamp. Het overkwam Julia Jasenok, een matig presterende landgenotevan Kotjoega, in 2002.

Doping leek slechts 'voorbehouden' aan de DDR en de Sovjet-Unie. Datvooral de Oost-Duitsen tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw hunsuccessen behaalden met behulp van doping, wordt tegenwoordig nauwelijksmeer betwijfeld. In de affaire Goeljajev zien velen het bewijs dat ook inde Sovjet-Unie duistere praktijken schering en inslag waren.

Kort voor de Olympische Spelen van Calgary (1988) kwam aan het licht datGoeljajev een pakketje anabole steroïden uit zijn land had meegesmokkeldvoor zijn middelmatige Noorse collega Stein Olav Krosby. De handel kwam aanhet licht doordat Goeljajev tijdens een internationale wedstrijd waarinKrosby ontbrak, een andere Noor had gevraagd als koerier te dienen. Dezevertrouwde de zaak niet en liet het pakket onderzoeken.

De dopingaffaire leidde tot veel ophef, maar Goeljajev ontliep eenschorsing. Hij mocht, ondanks felle Noorse protesten, zelfs meedoen aan deOlympische Spelen, waar hij goud won op de 1000 meter. In 1988 gold handelin verboden middelen volgens de reglementen van de internationaleschaatsunie ISU niet als een vergrijp.

In een viertal minder geruchtmakende zaken werden in 1988 welschorsingen uitgesproken. Zo werd de Chinese Qiaobo Ye, die na haar rentreetweemaal sprintwereldkampioene werd, voor twee jaar uitgesloten.

Door Kotjoega behoort doping niet langer tot de geschiedenis van hetschaatsen. De Wit-Russin heeft de sport geconfronteerd met de realiteitvan de 21ste eeuw. En gezien de ontwikkelingen in andere sporten is de kansklein dat de volgende affaire weer zeventien jaar op zich laat wachten.

Mark van Driel

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden