‘Niet gekker doen dan nodig’

SV Huizen leefde op te grote voet en kreeg in najaar naheffing van 150 duizend euro...

Van onze verslaggever

AMSTERDAM ‘We hadden de hoogte van de fiscale aanslag te accepteren. Uiteindelijk moesten we 150 duizend euro ophoesten’, zegt voorzitter Evert van der Roest van SV Huizen. ‘Nadat we in november in de club een actie waren begonnen, hadden we de zaak in januari al weer op de rit. In die paar maanden heeft Huizen de kracht van het amateurvoetbal en het clubleven bewezen.’

Van der Roest werd in het najaar verrast door een navordering van de fiscus van 500 duizend euro aan niet afgedragen loonbelasting over aan spelers uitgekeerde premies en bonussen. ‘Een verschil in interpretatie van de regels’, zegt Van der Roest.

Na veel overleg werd dat bedrag teruggebracht tot 150 duizend euro. Daarmee was Huizen een van de 18 clubs in het amateurvoetbal die botsten met de belastingdienst. De Amsterdamse hoofdklasser Türkiyemspor werd zelfs voor meer dan een miljoen euro aangeslagen.

‘Help SV Huizen de winter door’, luidde de actie die door leden, sponsors en donateurs in gang werd gezet om het probleem van een club met de onverholen aspiraties van een profclub op te lossen. De eigen achterban en de plaatselijke bank redden de club.

Van de leden werd een eenmalige contributieverhoging van 25 euro gevraagd. Dat stuitte nauwelijks op weerstand. Van der Roest: ‘De mensen die om die reden ten slotte de club hebben verlaten zijn op de vingers van twee handen te tellen.’ Sponsors en donateurs sprongen bij.

De les voor Huizen? ‘Niet gekker doen dan nodig is. Wij hebben gouden jaren beleefd en op dit niveau jacht gemaakt op het beste van het beste. Maar door ons verwachtingspatroon zijn uitgaven gedaan waarvoor onvoldoende dekking was’, zegt Van der Roest. ‘Wij weten nu dat onze financiële uitgangspunten in overeenstemming moeten zijn met de realiteit van het amateurvoetbal. Dit zal ons niet nog eens overkomen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden