Niet alles is goud wat er blinkt: de elf verliezers van 2005

11. Erik Reep...

Mentale begeleiders en voetbal, dat wordt nooit wat. Marco van Bastenprobeerde het bij Oranje met Erik Reep, waarom ook niet. Daar zagen despelers de humor wel van in. Toen Reep verdween en aan Van Basten werdgevraagd of hij van plan was een opvolger aan te trekken, zei debondscoach: 'Nee. We hebben Kees Jansma toch?' Wat natuurlijk niet erg leukwas, voor Reep.

10. Ugur Yildirim.

Voetballer van Heerenveen die moest kiezen tussen Nederland en Turkije,koos voor Nederland en haalde zich daarmee de woede van de Turken op dehals. Hij mocht invallen tegen Engeland en werd daarna nooit meergeselecteerd, hetgeen de vraag opriep of dat nou allemaal echt nodig was.

9. José Fortes Rodriguez.

Als hij geen rode kaart krijgt, wegens een idiote overtreding ofnatrappen, zegt hij dat de scheidsrechter kenmerken vertoont van hetSyndroom van Down. Het werd nog doller, want een publiciteitsbelustevertegenwoordiger van de Stichting Syndroom van Down vond het een primaopmerking, waarna de commotie snel verdween, merkwaardig genoeg.

8. John Jaakke.

Uitgejouwd in de Arena, en alsof dat nog niet erg genoeg was, werd zijnauto overgoten met beits en werden de banden lek geprikt. Achteraf bleekdat Ajax-supporters hem uitjouwden en dat dierenactivisten de autovernielden.

Of dat een meevaller was voor de voorzitter van Ajax valt nog te bezien,want dierenactivisten moeten niet worden onderschat, dat is bekend. (Jaakkewerkt voor GlaxoSmithKline, een farmaceutisch bedrijf dat medicijnen zoulaten testen bij een omstreden proefdiercentrum.)

7. Winston Bogarde.

Een hagiografie is het niet geworden, het boek dat Marcel Rözer schreefover Winston Bogarde. Integendeel: wie het leest, krijgt medelijden met dehoofdpersoon. Als dat de bedoeling was, is het een geweldig boek.

Voor geld is alles en iedereen te koop, blijkt maar weer eens. OokBogarde. Hij liet zich tijdens de boekpresentatie flankeren door tweebodyguards, want je weet het tegenwoordig maar nooit, in Nederland. Dat iswaar, maar afgaande op alle incidenten die in het boek worden beschreven,kan iedereen die bij Bogarde in de buurt verschijnt ook wel een paar potigebeschermers gebruiken.

6. Jack Spijkerman.

Het is verleidelijk om dat hele Talpa de grond in te boren, maar hetvalt natuurlijk allemaal best mee, met de voetbaluitzendingen, niet in delaatste plaats dankzij de beelden van die schuimbekkende trainers in decatacomben van de stadions.

Maar Jack Spijkerman die de gast van de dag opdraagt om een meeuw vande lat te schieten, in Café de Sport, net als het gesprek aardig op gangis gekomen, dat is nauwelijks te verdragen. En dat gedweep met Ajax vandeze import-Amsterdammer - die zijn jeugdliefde Telstar heeft verraden -moet ook maar eens uit zijn.

5. Clarence Seedorf.

Maar het had ook Patrick Kluivert of zelfs Edgar Davids kunnen zijn. Eentijdperk, hún tijdperk, loopt ten einde, bij het Nederlands elftalalthans.

Hoewel. Van Basten liet in zijn kerstrede weten dat Oranje stoere mannennodig heeft. Davids is nog steeds behoorlijk stoer. Seedorf eigenlijk ookwel. Kluivert niet, dat is een goedgelovige lobbes die zichzelf ininterviews voor schut zet.

4. Salomon Kalou.

Nog geen Nederlander, maar dat is niet het ergste. In Ivoorkustbegrijpen ze niet waarom Kalou zo graag voor het Nederlands elftal wilspelen, helemaal niet nu hun land op het WK tegen Oranje zal spelen. Zezijn zelfs woedend, in Ivoorkust, een land met een regime dat de nationaleploeg na een nederlaag ooit in een militair kamp liet opsluiten. Zo'n land.

3. Danny Blind.

Dat valt dus nog helemaal niet mee, het trainerschap van Ajax. Blindkomt er wel. Maar hij is er nog lang niet.

2. Gert Post.

Versatel, daar hoor je de wildste verhalen over. Meestvoorkomende woord:aansluitproblemen.

Honderdduizend abonnees hoopte Versatel binnen te halen, maar in noggeen vijftigduizend gezinnen worden eredivisiewedstrijden live bekeken. Opde redactie van de Volkskrant kan dat nog niet, terwijl we ons toch al viermaanden geleden hebben aangemeld en sindsdien zo nu en dan een man onderhet bureau is gedoken, iets mompelend over ongeschikte kabels.

Gert Post, directeur van de internet-tak van Versatel, zou dus nietverbaasd moeten zijn als voetballiefhebbers via een Chinese site naarwedstrijden uit de Nederlandse competitie kijken. (Tip van Youri Mulder.)

1. Mark van Bommel.

Zinnetje dat ons nog wel eens te binnen schiet: 'Hij vindt hem gewoonniet goed genoeg.' Aldus een persvoorlichter van de KNVB, een dag nadat VanBasten Van Bommel had verwijderd uit de selectie van het Nederlands elftal.En toen moest de blessure, opgelopen in Katwijk na zijn rentree, nogvolgen.

Daar staat natuurlijk een glorieus seizoen met PSV en een transfer naarBarcelona tegenover. Dat bewijst toch vooral dat winst en verlies zo dichtbij elkaar liggen dat winnaars soms ook verliezers zijn. En andersom.

Volgende week: de elf winnaars van 2005.

Paul Onkenhout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden