Niemand traint zo hard als Sven Kramer

Voor de zevende keer wereldkampioen worden en dan zeggen dat het allemaal nog beter moet. Sven Kramer, de beste schaatser van de wereld, zeker als er een klassement over vier afstanden wordt opgemaakt, geldt niet voor niets als een veeleisend sportman die het woord tevreden zelden over de lippen krijgt.

John Volkers
Sven Kramer Beeld epa
Sven KramerBeeld epa

Over zijn tijden van dit seizoen wilde hij niet tevreden zijn, al was het laaglandwereldrecord op de 5 kilometer van februari een mooi moment. Fijn, zei hij, om te zien dat je je verbeterd hebt. 'Dat wil ik volgend jaar op alle afstanden, de 500, de 1.500, ook de 5 en zeker de 10 kilometer.'

Maar Kramers eerste jaar bij een nieuwe ploeg, Lotto-Jumbo van coach Jac Orie, werd vooral van uitroeptekens voorzien door de klasseringen van Kramer. Hij werd Europees kampioen allround, hij werd wereldkampioen op de 5 kilometer, hij werd wereldkampioen ploegachtervolging en dit weekeinde werd hij, het kon haast niet anders, wereldkampioen allround.

null Beeld anp
Beeld anp

Beste van de wereld

In 2007 was Kramer, op zijn thuisbaan Heerenveen, voor het eerst de beste van de wereld over vier afstanden. Daarna kon hij, als hij aantrad voor de competitie, nooit meer verslagen worden. Hij werd zevenmaal Europees kampioen. Hij werd net zo vaak wereldkampioen. Alleen in de jaren 2011 en 2015 moest hij afzeggen.

Het waren de jaren dat hij moest betalen voor de enorme inspanningen die hij zichzelf oplegt. Niemand traint harder dan Sven Kramer. In 2011 zei zijn bovenbeen 'doet u het zelf maar meneer'. Vorig jaar doorstond hij een olympische winter met een systeem van luchtwegen dat hem alleen maar de in de weg zat. Hij werd geopereerd kort nadat Koen Verweij, zijn toenmalige teamgenoot, in Heerenveen de wereldtitel had gegrepen.

Die wereldtitel allround is de wereldtitel die het originele eigendom van Kramer lijkt. Niemand heeft zoveel inhoud voor de twee lange afstanden als de rijzige atleet met de zwakke rug. Hij kan er zijn mindere korte nummers, de 500 en de 1.500 meter, ruimschoots mee compenseren. Als Kramer erin slaagt zijn 1.500 meter serieus te verbeteren, dan is er de komende drie jaar ook geen twijfel over wie er in maart als wereldkampioen allround wordt gehuldigd.

null Beeld epa
Beeld epa

Geschiedenisboeken

De wereldkampioen had eigenlijk in zijn hoofd om nog slechts twee WK-toernooien allround te rijden. 'Nou vooruit, dan nog drie', sprak hij toen hem werd gevraagd of hij in het olympische jaar 2018 het WK in Amsterdam, in het Olympisch Stadion dan wel op het Museumplein, wenst te rijden. Wegblijven kan hij voor zijn sponsors, zijn fans en voor de makers van de geschiedenisboeken eigenlijk niet maken.

Kramer heeft niet veel met geschiedenis. Records interesseren hem nauwelijks. Dat hij in Calgary, op het zware, te zachte ijs, een Nederlands puntenrecord vestigde deed hij af met een grap. Hij hoefde het mailtje van de statisticus van dienst over dat feit niet te ontvangen. Hij wordt niet graag geplaagd met feiten uit de geschiedenis. Kramer kijkt vooruit.

Toen hem werd gevraagd of hij dit toernooi over 25 jaar nog meter voor meter zou kunnen herinneren, want Calgary 2015 was soms een worsteling, zei hij zuinig dat hij dat niet zou doen. De zevende van Sven, het zegt hem niet veel. 'Ja, ik ben blij', dat was de grootste accolade bij het succes van dit weekeinde.

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp

Atmosferische omstandigheden

Het had het WK-weekeinde van de wereldrecords moeten worden, maar Calgary had deze keer niet het ijs en niet de atmosferische omstandigheden voor mondiale besttijden. Kramer was daar kritisch over: 'Ze kunnen hier geen ijs maken. Het was niet koud genoeg. Het was boterzacht. Als ze in Heerenveen zulk ijs zouden maken, zou er nooit meer een baanrecord verbeterd worden. Deze baan is alleen zo snel omdat ie 1100 meter hoog ligt en de luchtdruk daarom laag is.'

Daardoor lijkt het erop dat er deze winter voor het eerst in 54 jaar geen wereldrecord gereden gaat worden. Over twee weken wordt het schaatsseizoen afgesloten in het Duitse Erfurt, met de wereldbekerfinale. Daar zal Kramer niet van de partij zijn. Hij gaat rusten, om een zware trainingszomer te kunnen verteren.

Hij was alvast hartstikke tevreden over de eerste resultaten van de samenwerking met coach Orie. Het was wennen geweest nadat hij met coach Kemkers had gebroken en zijn eigen weg, een nieuwe route, had gekozen. De resultaten waren edoch snel zichtbaar. 'Maar het kan beter', sprak de onverbeterlijke perfectionist uit Heerenveen na zijn machtsgreep in Calgary.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld anp
Beeld anp

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden