Niemand kon Suzanne Schulting ontregelen: ze schreef historie met hoofdletters

Denk aan je techniek, zegt bondscoach Jeroen Otter vooraf. Bijna overbodig. Als outsider in de finale voelt Suzanne Schulting geen druk. Met haar 'vervelende lijnen' rijdt ze haar rivalen op een hoop.

Suzanne Schulting schreeuwt het uit na haar triomf op de 1000 meter.Beeld Klaas Jan van der Weij

Kan Suzanne Schulting olympisch kampioen worden? Die vraag werd Jeroen Otter, de bondscoach van het Nederlands shorttrackteam, kort voor de 1.000 meter gesteld. Otter hing een lang verhaal op over de mogelijkheid dat zich drie ideale races (kwartfinale, halve finale, finale) zouden ontspinnen voor zijn 20-jarige pupil. Als die races snel zouden zijn en Schulting de aanvallen van haar tegenstanders vakkundig zou blokken, dan 'zou het zomaar podium' kunnen worden.

Een paar uur later, in de Zuid-Koreaanse avond, stond Suzanne Schulting als de eerste Nederlandse olympisch kampioen shorttrack op het hoogste schavot van het erepodium. Ze schreef, zoals dat zo mooi heet, historie. Met hoofdletters. De Friezin had in haar drie races alles tot in de perfectie uitgevoerd.

Woordenwaterval

Ze schaatste knap en gecontroleerd door de kwartfinale en halve finale, om vervolgens met opvallend machtsvertoon de eindstrijd, met twee favoriete Koreaanse thuisrijders in de baan, naar haar hand te zetten. Terwijl zij fier op kop reed, schakelden Choi en Shim zichzelf uit door over elkaar heen te vallen toen ze vanaf positie 4 en 5 probeerden te attaqueren. De offensieve actie was een paniekaanval, gedoemd te mislukken hoezeer het Koreaanse publiek ook gilde en de sfeer in het stadion tot het kookpunt opstuwde.

Schulting, zo alert als een commando op vijandige bodem, had er vanaf haar leidende positie niets van gemerkt, zei ze na afloop, terwijl ze gebiologeerd naar het tv-scherm keek. Haar woordenwaterval van vijftien minuten waarin ze staccato de beste race van haar leven beschreef, viel zowaar stil. Daarna ging ze verder met vertellen hoe ze 'm dit toch had geleverd.

Techniek

Ze was ontspannen geweest. Ze had niet aan het resultaat gedacht. Otter had haar dat vooraf wel vier keer ingeprent. Denk aan één ding, zei hij, en dat is je techniek. Die is uitzonderlijk, zeker het wijd in de bocht stappen en er zodanig krap uitkomen dat niemand er nog langs kan. Een andere effectieve techniek is bij het opdraaien van het rechte eind twee snelle slagen te maken, te versnellen, en dan weer met een langzame klap de volgende bocht aan te snijden.

'Fok, denken die anderen, ze versnelt. Nu kan ik niet aanvallen. En als zij de bocht aansnijdt, denkt die volger: hee, net te laat', zo omschreef Otter de gedachten van de tegenstanders in de finale, de Canadese medaillepakker Kim Boutin, de Italiaanse olympisch kampioen op de 500 meter Arianna Fontana en de twee Koreanen die in de negen ronden onder hoogspanning het hoofd verloren.

Jeroen Otter, bondscoach shorttrackers.Beeld anp

'Vervelende lijnen'

Sjinkie Knegt, het grote voorbeeld van Schulting, had na de finale het geheim van de aanpak van zijn teamgenoot treffend beschreven. 'Suus rijdt kutlijnen.' Zij beaamde dat: 'Ik rijd klotelijnen, ja.' Otter hield het beschaafder dan zijn pupillen. 'Suus rijdt vervelende lijnen.'

Nergens gaf ze ruimte, zonder over de schreef te gaan. Althans zo was het donderdag, op de slotdag van het olympische shorttracktoernooi. 'Dat zal niet altijd zo wezen met haar', aldus Otter. De coach die in 1988 deelnam aan het demonstratietoernooi van Calgary, had het allemaal met Schulting doorgenomen. Een jonge schaatser die debuteert op dit allerhoogste niveau, hoort door de coach bij de hand genomen te worden. Schulting voerde het plan perfect uit. 'Dit zijn de voorbeeldwedstrijden die je iedereen wilt laten zien.'

'Snelschaken'

Otter, die zelfs de media tracht te enthousiasmeren ('vinden jullie het mooi, jongens?') wist zeker dat iedereen in Nederland na de lunch de koffiekamer was ingedoken om toch eventjes die puike shorttrackwedstrijd van dat grappige meisje uit Friesland mee te pikken. Want als je de kwartfinale had gezien, dan wilde je meer weten van de wervelende gebeurtenissen op de 111-meterbaan die door Otter als 'snelschaken' wordt omschreven.

Met de mascotte voor de overwinning nog onder de arm erkende Schulting dat zij als outsider de finale was ingegaan. Rijden tegen vier opponenten van naam: haar dag kon niet meer stuk. Als ze het maar goed deed, had Otter ook aan de vragenstellers van NOCNSF verteld, dan waren er drie mogelijkheden.

Dooddoener

De ene was kampioen worden. 'Waarom niet Suus? Die Koreanen hebben ook maar twee benen, twee armen en een hoofd.' De tweede was het podium halen. De derde: het zou helemaal misgaan zoals tijdens de drie eerdere afstanden van het olympische toernooi. Diskwalificatie, uit balans, in de kussens. Want dat is shorttrack hè, de dooddoener die de voorbije weken vaak klonk.

Schulting reed rond in een flow die ze moeiteloos kon oproepen. Ze voerde uit, ze voerde uit, ze voerde uit. Niemand kon haar ontregelen. Pas op de finish kwam ze uit die tunnel van concentratie en bleek ze gewonnen te hebben.

'Bizar', noemde ze haar zege. Wie geen weet had van de heersende verhoudingen in de shorttrackwereld, zou zeggen: dat meisje, met die oranje helm met nummer 7, die is de allerbeste, niemand kan haar aan. De perfecte dag uit een sportleven, mocht Suzanne Schulting uit Heerenveen al op haar eerste Winterspelen beleven. Ze wist dat ze een geluksvogel was, maar geluk, had Otter haar ingepeperd, dat kan je afdwingen.

Lees de mooiste verhalen over de Olympische Spelen, verzameld op één pagina.

Suzanne Schulting doet wat nog geen Nederlander lukte: een gouden medaille winnen bij het shorttracken
Suzanne Schulting heeft verrassend goud veroverd op de 1.000 meter shorttrack. De 20-jarige Friezin wist in het hol van de leeuw twee Koreaanse vrouwen van zich af te houden en verwees de Canadese Kim Boutin naar het zilver en Arianna Fontana uit Italië naar het brons.

Zuid-Korea is in de ban van curling. Dat komt vooral door de 'knoflookmeisjes' die allemaal Kim heten.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden