Nicolic hoeft meer niet tot uiterste te gaan om titel te bemachtigen

Nikolic -Timman Vierde matchpartij 1. d2-d4 Pg8-f6 2. c2-c4 g7-g6 3. Pg1-f3 Lf8-g7 4. g2-g3 0-0 5. Lf1-g2 c7-c6 6....

Van onze schaakmedewerker

AMSTERDAM

De tweekamp om de Nederlandse schaaktitel in Rotterdam is een zachte dood gestorven. Predrag Nikolic hoefde niet tot het uiterste te gaan om de donderdag verworven voorsprong op Jan Timman te consolideren. Na 27 zetten schikte Timman zich in remise en een 1,5-2,5 nederlaag in de match.

In het verleden hebben velen hun tanden stuk gebeten op de opdracht waarvoor Timman gisteren stond: het per se moeten winnen van de laatste partij van een tweekamp. Het is een opgave die volgens Gari Kasparov slechts eens per honderd jaar tot een goed einde wordt gebracht.

'Aangezien het mij in 1987 in de WK-tweekamp tegen Karpov is gelukt, hoeft tot 2087 niemand zich illusies te maken', voegde Kasparov eraan toe.

Na de zware dreun die hij donderdag moest incasseren kon Timman niet de kracht vinden om zich tot het uiterste op te laden voor de laatste partij. 'Misschien zou dat gelukt zijn als er een extra rustdag was geweest', zei hij gelaten. 'Nu ontbrak het me eenvoudig aan tijd en energie om een geschikte strategie met zwart te ontwerpen.'

Over de laatste partij hoeft Timman zich geen verwijten te maken. Hij verknoeide zijn kansen donderdag in de derde partij toen hij zich in gewonnen stand vreselijk bij de neus liet nemen.

Opgejaagd door de klok produceerde hij toen een serie missers waartegen zijn riante stelling niet bestand bleek.

Timman merkte in die partij dat de jaren beginnen te tellen. Zijn inzicht is nog even diep als in zijn grote tijd maar de slagvaardigheid is afgenomen. Nikolic liet doorschemeren dat hij om die reden welbewust voor een riskante matchstrategie had gekozen.

'Ik hoopte Timman in tijdnood te brengen en dan toe te slaan. Dat lukte in de derde partij maar wat ik deed was heel gevaarlijk en het had net zo goed omgekeerd kunnen uitpakken.'

Voor de in Sarajevo geboren Nikolic is het de derde nationale titel uit zijn loopbaan. In 1980 vestigde hij zijn naam met een overwinning in het traditioneel sterk bezette kampioenschap van Joegoslavië, een prestatie die hij in 1984 evenaarde.

Sinds 1993 woont Nikolic in Oegstgeest. Lang hield hij zich welbewust afzijdig van het Nederlandse schaakleven. Pas dit jaar debuteerde hij op verzoek van de KNSB bij het NK, nadat hem was verzekerd dat hij geen belangen van autochtone schakers zou schaden. Desgevraagd zei Nikolic dat hij graag volgend jaar zijn titel zal verdedigen: 'Als de Nederlandse schaakbond tenminste zo vriendelijk is me opnieuw uit te nodigen'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden