New Yorkse rechter wil snel einde aan 'Ballghazi'

Een New Yorkse rechter heeft donderdag American footballcompetitie NFL en spelersorganisatie NFLPA geadviseerd om de tafel te gaan zitten in de slepende zaak rond de schorsing van sterspeler Tom Brady.

Tom Brady tijdens de Super Bowl dit jaar. Beeld getty

De rechter, Richard Berman, leek aardig klaar met de zaak die Amerika nu al maanden in zijn greep houdt. Hij drukte beide partijen daarom ook op het hart wat minder hard tegen elkaar van leer te trekken, om zo een snelle oplossing mogelijk te maken. 'Er is namelijk al genoeg ellende in de wereld', zei hij in zijn onderbouwing.

Deflategate

De zaak, in Amerika beschreven als de zogeheten 'Deflategate', leest als een goed boek. American footballteam New England Patriots werd na de halve finale van het American footballkampioenschap dit jaar tegen Indianapolis Colts beschuldigd van het opzettelijk leeg laten lopen van wedstrijdballen, om zo een voordeel in de wedstrijd te krijgen.

Die wedstrijd tegen de Colts werd gewonnen en uiteindelijk werd zelfs de seizoensfinale, de Super Bowl, gewonnen. De NFL was het ballenschandaal alleen niet vergeten en kondigde in het voorjaar aan de zaak te onderzoeken. Begin mei publiceerde de competitie de onderzoeksresultaten.

NFL-baas Roger Goodell. Beeld reuters

Brady als kwade genius

Daarmee werd de soap nog saillanter. Tom Brady (37), sterspeler van het team en buiten het veld bekend vanwege zijn huwelijk met topmodel Gisele Bündchen, bleek de kwade genius. Hij zou weet hebben gehad van de acties van twee materiaalmannen die de ballen bewust lieten leeglopen. Als spelverdeler van zijn ploeg, de quarterback, prefereerde hij het gooien met zachtere ballen.

Behalve een aantal dubieuze sms'jes met materiaalmannen waren er alleen geen directe zaken die op de schuld van Brady wezen. Toch vond de NFL het begin mei voldoende om Brady voor de eerste vier wedstrijden van het aankomende seizoen te schorsen. De Patriots kregen onder meer een boete van 1 miljoen dollar.

Brady ging meteen in oproep tegen zijn schorsing. De speler kwam op kantoor bij de hoogste baas van de NFL, Roger Goodell, en gaf daar een getuigenis van liefst tien uur.

Het mocht niet baten. Dinsdag kondigde de NFL aan de schorsing van Brady te handhaven. Cruciale factor voor Goodell de schorsing te laten staan, was het gegeven dat Brady zijn telefoon had vernietigd toen het hoofd van het onderzoek hem in het vizier kreeg. Zo verdwenen tienduizenden sms'jes die hij in een tijdsbestek van vier maanden verzond en ontving als sneeuw voor de zon.

'Tom Terrific'

De goedlachse en ietwat verlegen Brady is al jaren een van de bekendste sporters van Amerika. Morrelde Tom Terrific nou wel of niet met de wedstrijdballen?

Brady komt aan bij het hoofdkantoor van de NFL in New York. Beeld ap

'Schandelijk besluit'

'Ik ben zeer teleurgesteld en ik heb niets verkeerd gedaan', schreef Brady diezelfde dag nog op zijn Facebookpagina. De NFL had een andere mening. 'Hij vernietigde zijn telefoon, terwijl hij wist dat de onderzoekers toegang wilden tot sms'jes en andere informatie die was opgeslagen op die telefoon.'

Na de uitspraak van de NFL mengde de vakbond van de NFL-spelers, de NFLPA, zich namens Brady in de zaak. Zij kondigden woensdag aan naar de rechter te stappen om de schorsing van Brady alsnog te laten schrappen, omdat de NFL 'met dit schandelijke besluit' volgens de organisatie haar eigen grondbeginselen negeert. 'Er is geen direct bewijs.'

De NFLPA kaartte de zaak aan in Minnesota, maar een rechter in die staat zag daar geen heil in en transfereerde de zaak meteen naar New York - de stad waar de NFL is gevestigd. Daar deed de rechter vandaag dus al een uitspraak. Ondertussen is 'Deflategate' in Amerikaanse media 'Ballghazi' geworden.

Het is de vraag hoe lang de zaak nog zal spelen. Maar de rationele woorden van de New Yorkse rechter laten misschien toch een onverwacht licht aan het einde van de tunnel zien.

Beeld ap
Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.