New Yorkse arrogantie leidt alleen tot verdriet

De zelfverzekerheid van New York Yankees werpt geen vruchten af. De honkbalclub ligt opnieuw uit de play-offs, de coach moet weg, de supporters beleven ‘dagen van rouw en bezinning’....

Van onze medewerker Diederik van Hoogstraten

De ene jogger in Prospect Park in Brooklyn vraagt in een zuidelijk accent aan zijn hardlopende vriend of die soms over de Yankees wil praten. ‘Nee’, antwoordt de tweede man, zo te horen wél een New Yorker. ‘Fuck off, man.’ Hij lacht niet.

Het is maandag, twee dagen na het daverende verlies van New York Yankees. Honkballiefhebbers hebben het vroegtijdige vertrek uit de play-offs nog niet verwerkt. Op de sportzender ESPN voorspelt een presentator ‘dagen van rouw en bezinning waar we doorheen moeten’.

Voor de eigenaar, de coach, de spelers en de supporters van New York went verliezen nooit. Dat zou je hardleers kunnen noemen. Sinds de laatste keer dat Yankees kampioen werd, in 2000, heeft de club zes maal gefaald in de jacht op de bokaal.

New Yorkers ontdekken nu wat sportliefhebbers over de hele wereld weten: voor winst moet je vechten, een titel is zeldzaam en eerder succes biedt geen garantie voor de toekomst.

Maar de club houdt de cultstatus – ‘wij zijn en blijven de besten’ – zelf in stand. Eigenaar George Steinbrenner wenst zijn spelers geen succes, hij eist succes. Zodoende de verklaring die hij zondag uit deed gaan, zoals elk jaar bij het einde van het seizoen. Een ‘triest falen’, vond Steinbrenner de uitschakeling door Detroit Tigers.

Nu mag je ook wel wat verwachten als je in zes jaar bijna een miljard dollar aan spelersalarissen hebt uitgegeven. Voor die prijs krijg je bijvoorbeeld Derek Jeter, de aantrekkelijke aanvoerder voor wie vrouwen speciaal naar de Bronx reizen om een thuiswedstrijd bij te wonen.

Je koopt Alex Rodriguez, ook al zo’n stuk. Johnny Damon, Hideki Matsui, Jason Giambi, Randy Johnson, Chein-Ming Wang: de opstelling van New York ziet er nog steeds uit als een who’s who van de beste honkballers ter wereld.

Alleen ontdekken Steinbrenner en Joe Torre, de goedbetaalde coach, dat een landskampioenschap niet te koop is. De vechtploeg uit Detroit was gewoon beter. In Detroit voelden ze zich als David die Goliath neerlegde. Elke tegenstander wordt David, omdat New York zich als Goliath manifesteert.

Het is leuk en aardig, de vier titels die Torre vergaarde in de jaren negentig. Het maakte New York Yankees een wereldberoemde naam, een merk dat iedereen wel op zijn T-shirt wil.

Maar de zelfverzekerheid, ook wel omschreven als arrogantie, heeft niet alleen het effect dat vrijwel elke Amerikaan buiten New York de club haat. Een ander gevolg is dat de druk op Torre en zijn slagmannen enorm is. Alleen het bereiken van de World Series is acceptabel.

En dus is het speculeren begonnen. Moet Torre weg? Het lijkt er op, hoewel New Yorkse sportcolumnisten zich achter hem scharen. William Rhoden beschreef in The New York Times hoe Torre in zijn elf seizoenen elf maal naar de play-offs ging, zes divisietitels won en vier landskampioenschappen pakte. ‘Dit kan wel eens de enige club in de sportgeschiedenis zijn waar zo’n cv als een mislukking wordt beschouwd.’

Gaat Torre weg, dan komt Lou Piniella of Joe Girardi, daar zijn de miljoenen zelfbenoemde honkbalexperts in New York het over eens. Mogelijk moet ook superster Rodriguez weg, want hij presteert al seizoenen lang matig. Wie weet daagt er dan weer hoop, met een nieuwe coach, nieuwe spelers en een nieuw stadion dat momenteel wordt gebouwd, pal naast het oude in de Bronx.

Tot die tijd moet New York het doen met de Mets. Dat kleine broertje uit Queens beleeft een magisch seizoen en zit wél bij de laatste vier. Nadat New York Mets zaterdag een nieuwe stap in de richting van de play-offs had gezet, zei eigenaar Fred Wilpon: ‘Ik ben gewoon blij dat we het gehaald hebben.’ Het was een verfrissend, maar erg on-Yankees-achtig klinkend zinnetje.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden