NeVoBo-bobo negeert elke uitnodiging die uit Woerden komt De Bruin ontbreekt op jubileumfeestje

Hij geldt als de grondlegger van het Nederlandse topvolleybal, hij haalde als internationaal bestuurder liefst twee Europese titeltoernooien naar Nederland, maar 'NeVoBo-bobo' Piet de Bruin zal op het appèl ontbreken, als de nationale mannenploeg vanaf 6 september in Eindhoven op jacht gaat naar het Europees kampioenschap....

JOHN VOLKERS

Van onze verslaggever

John Volkers

AMSTERDAM

Zoals de zaken er nu voorstaan, zal De Bruin op geen enkele wedstrijddag de arena van het Indoor Sportcentrum van Eindhoven betreden. Zelfs de vijftigste verjaardag van de volleybalbond (NeVoBo), die hij als voorzitter negentien jaar diende, zal hij niet van dichtbij beleven.

De rondborstige Amsterdammer ligt overhoop met het hoofdbestuur van de NeVoBo sinds dat hem in 1993 bij het congres van de Europese federatie CEV voor zijn gevoel 'in de rug stak'. De Nederlandse afgevaardigden gingen toen akkoord met het op termijn afzetten van De Bruin.

De principiële CEV-voorzitter trok zich een week later terug en gaf kort nadien ook het erevoorzitterschap van de NeVoBo terug. Hij werd gemeden in plaats van geraadpleegd over belangwekkende kwesties. Weer later raakte De Bruin dermate gebrouilleerd met de bond dat hij zelfs zijn erelidmaatschap kwijt wilde.

Het in verlegenheid gebrachte hoofdbestuur weigerde die aftocht als agendapunt voor de bondsraad. De Bruin zal zelf naar de vergaderzaal moeten komen om ex-erelid te worden. De NeVoBo zou intussen wel anders willen en stelt alles in het werk om de befaamde official op de verjaardag en het Europees kampioenschap te krijgen.

De Bruin zal wel één dag naar Eindhoven komen. Dat is op vrijdag 12 september, bij het congres van het CEV. De Bruin is van die confederatie nog erevoorzitter en was vorig jaar in Luxemburg ook al bij zo'n jaarvergadering van de partij, zo bevestigt NeVoBo-secretaris Ooms die ook de pet van CEV-bestuurslid draagt.

Dezelfde dag recipieert de jarige NeVoBo, De Bruin is daarvoor als een van de vijf ereleden geïnviteerd. 'Maar Piet negeert elke uitnodiging die van het bondsbureau uit Woerden komt', zo verklaarde voorzitter Koper van het district Amsterdam gisteren.

Via Kopers district leek er toch een mogelijkheid om De Bruin bij het EK in de zaal te krijgen. Amsterdam geldt als de oprichter van de NeVoBo. Die gebeurtenis in het AMVJ-gebouw uit 1947 zou op 6 september herdacht worden met een feest en een bustocht naar Eindhoven waar diezelfde dag het Europees kampioenschap van start gaat.

Top Volleybal Nederland, het dochterbedrijf van de NeVoBo, verstoorde echter dat scenario. Koper: 'Ons district kreeg van TVN het WK-kwalificatietoernooi voor vrouwen. Wij vinden zaterdag 20 september ook een mooie dag voor een eigen feestje. Wij zullen De Bruin met alle egards ontvangen, hem nog iets bijzonders verlenen al valt dat voor een geridderd mens met een Olympic Order niet mee.'

NeVoBo zegt intussen nog niet alle mogelijkheden uitgeput te hebben. Wil De Bruin (hersteld van twee operaties) echter het 24ste EK uit zijn loopbaan meemaken, dan zal bemiddeling van derden noodzakelijk zijn. De gezochte persoon ligt voor de hand. De Bruin liet zich in zijn loopbaan maar door één collega-official beïnvloeden: Anton Geesink.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden