Neusje van de zalm in vier diagrammen

Oudjaar blijft een uitstekend moment om terug te blikken en vooruit te kijken. Het clubteam van De Lombard (Muller-de Wijs, Westra-van Eijck en Schollaardt-Drijver) won de Meesterklasse viertallen....

Internationaal was de spoeling dun met als gunstige, al twintig jaar gebruikelijke, uitzondering het Nederlandse vrouwenteam dat vorstelijk uitpakte met zilver bij het EK (Menton) en brons bij het WK (Monte Carlo). Verdienstelijk waren de derde plaatsen van De Lombard in de Europa Cup en van Team Oranje in de World Transnational Open Teams.

Voor 2004 een aangenaam vol ogende kalender met om te beginnen de beslissende fase van het NK viertallen op 11/12 (halve finale) en 25/26 januari (finale) in het NBB bondscentrum 'Den Hommel' in Utrecht.

De Nederland vertegenwoordigende paren gaan eind juni aan de slag bij het EK voor landen in Malmö; in augustus spelen de junioren hun EK in Praag en eind oktober staan zowel de Olympiade als Universiade gepland in Istanbul.Vanwege de schaarste aan sponsors verdwenen het afgelopen jaar de Cap Gemini top-16, het Forbo toernooi en de Arboned Knock Out. Nieuw in 2004 is het UMW 'White House Tournament' met deelname van topteams uit de hele wereld. Dit voedt de hoop dat ook andere sponsoren weer brood gaan zien in het nationale topcircuit.

Elegant of technisch volmaakt afgespeelde of tegengespeelde vormen het neusje van de zalm. In deze rubriek de genomineerden van 2003. Lezers van de Volkskrant kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete spel (keestammens@email.com).

Huub Bertens doorzag in het EGBC-toernooi het probleem van diagram 1.

pas pas pas pas pas --West kwam tegen uit met HA en ging verder met HH, getroefd door zuid, Bertens. In harten en ruiten geen verliezers. In troef dreigde west drie slagen te maken. Zuid wapende zich vakkundig tegen die mogelijkheid. In de derde slag legde hij KH op tafel, KA, K4, K9. De leider bekeek de kaart van oost met veel interesse. West ging door met klaveren, door zuid getroefd met K8. Uit zuid de tweede ronde troef: K3, K5 en in de dummy K7. Hierna ging alleen nog één troefslag verloren.

Wat als west de tweede schoppenslag met K10 blokt? Bertens legde uit dat hij dan ook snel klaar was geweest. Hij wint K10 met KV en speelt IA en IV, overgenomen met IH in zuid. Dan IB en vervolgens I10. Twee keer harten uit de dummy weg. Tot slot JA en de vijfde ruiten zodat west nooit meer dan één troefslag maakt. De vooruitziende blik van de leider om met KH te beginnen is de clou van het spel.

Wietske van Zwol en Carla Arnolds verdienen lof voor de eendrachtige samenwerking in diagram 2. Het spel werd op 26 tafels gespeeld. Meestal in en dikwijls met een troefuitkomst. Oost won KA speelde schoppen terug waarna de leider elf slagen kon claimen.

De Nederlandse wereldkampioene op de oostplaats, van Zwol, keek dieper in het tegenspel. Zij voorzag het gevaar van de klaverenslagen en begreep dat alleen down kon als west voldoende hartenkracht bezat; en daarvoor was de troefuitkomst een welkome aanwijzing.

In de eerste schoppenslag (

dook zij KA, de altijd zo kostbare troef aas. De leider speelde uit de dummy voor JV van west, Arnolds, die het werk vakkundig afmaakte. Een tweede ronde troef voor KA van oost; JA en harten na voor JH, de downslag.Jan Jansma haalde in het met Louk Verhees gewonnen parentoernooi van Deauville in diagram 3 het onderste uit de kan.

Zie diagram 3 west noord oost zuid --pas pas 1SA pas pas pas pas --De eerste winst was dat noordzuid mochten spelen; oostwest maken tien slagen in harten. Het tweede doel was meer slagen te maken dan de andere leiders in 2K.

West kwam tegen uit met harten voor JA in de dummy. De leider, Jansma, begon met KV en schoppen voor KH die oost beide liet houden. Een kleine ruiten voor IA in oost die harten naspeelde, getroefd door zuid. Na KB voor KA in oost vervolgde deze met klaveren. De leider zette in zuid een kleine klaveren; H10 in west en HA in noord. Harten getroefd en met K10 de laatste troef van oost opgehaald. Ruiten naar I10, IV en in klaveren van slag naar HH in west die zo als 'stepping stone' de laatste slag aan zuid met IH moest geven.

Anton Maas toonde in diagram 4 zowel inzicht als moed.

Zie diagram 4 west noord oost zuid ----pas pas dbl pas pas pas --West kwam tegen uit met een kleine schoppen voor KA in de dummy. De leider, Maas, speelde J3 uit noord J6, J10 en JV in west. Deze speelde schoppen door voor KV in zuid. Een kleine troef uit zuid, J5 in west en het kritieke moment.

Met een vierkaart harten in west was het noodzakelijk om J8 te spelen, fataal met JAV5 in west en J96 bij oost.

Was er reden om op de troeven vier-één te spelen? West opende en oost verhoogde na het informatiedoublet preëmptief naar 3K. Oost bleek, en dat was vreemd, slechts over een driekaart schoppen te beschikken. Waar wilde oost tegen storen? Tegen 4J? Gooide oost in een wanhopige poging alle remmen los?

Maas trok inderdaad die conclusie, legde in de tweede troefslag J8 in de dummy en verloor in totaal twee troefslagen en HA voor een formidabele 620.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden