Net nog in Rio nu al onder de hamer

Springpaarden Zenith en Aquila moeten miljoenen opleveren op veiling. Voor de ruiters 'een verdrietige dag'.

Zenith, het springpaard waarmee Jeroen Dubbeldam wereldkampioen werd en reed in Rio, wordt nu geveild. Zenith (12 jaar) moet miljoenen opleveren. Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Zenith, het springpaard waarmee Jeroen Dubbeldam wereldkampioen werd en reed in Rio, wordt nu geveild. Zenith (12 jaar) moet miljoenen opleveren.Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Na de olympische wedstrijd in Rio de Janeiro kon Jeroen Dubbeldam zijn tranen niet bedwingen tegenover de schrijvende pers. De springruiter reed foutloos maar had de tijdslimiet met 0,02 seconde overschreden. Weg was zijn kans op een medaille. Hij besefte dat hij met Zenith nooit meer een wedstrijdpiste zou binnenrijden.

Het toppaard wordt deze week verkocht via een internetveiling. Zenith is eigendom van het Springpaarden Fonds Nederland (SFN), dat het paard in 2011 aankocht. Het fonds heeft zichzelf opgeheven en alle zes paarden die het in bezit heeft, worden online aangeboden. Ze moeten miljoenen opbrengen.

In Nijkerk kunnen geïnteresseerden deze maandagmiddag voor de laatste keer Zenith van dichtbij bekijken. De spreekstalmeester zweept de aanwezigen op als de bruine ruin de piste oploopt. 'Dit is het beste van het beste. Een superpaard. Wat moet ik er verder nog over zeggen?', zegt hij over het paard waarmee Dubbeldam zowel Europees- als wereldkampioen werd.

Emotioneel te zwaar

De ruiter zelf is de grote afwezige op de kijkdag. Het is emotioneel te zwaar. 'Het voelt als een executieveiling. Ik heb niet in de hand waar het paard terecht komt, straks is er één of andere idioot die het gewoon leuk vindt om Zenith te kopen. Eén druk op de knop en hij is weg. Het voelt niet goed, dat maakt het allemaal moeilijker', aldus Dubbeldam in een interview met de krant Tubantia.

De Nederlandse fokkerij is toonaangevend in de paardenwereld. Veel internationale wedstrijden worden gewonnen door buitenlandse ruiters met in Nederland gefokte paarden.

Een bekend voorbeeld is Valegro uit de dressuursport. Het paard werd geboren in een stal in het Zeeuwse Burgh-Haamstede, maar kwam terecht bij de Britse Charlotte Dujardin. Op de laatste twee Olympische Spelen behaalde zij de gouden medailles in de individuele wedstrijd.

null Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant
Beeld Raymond Rutting / de Volkskrant

Beleggingsfonds voor springpaarden

Dat was paardenjournalist Jacob Melissen een doorn in het oog. Hij wilde dat de Nederlandse paarden behouden bleven voor Nederlandse ruiters. Hij besloot om een beleggingsfonds voor springpaarden op te zetten. Investeerders konden aandeelhouderscertificaten kopen van 10, 25 of 100 duizend euro. Het fonds startte met een kapitaal van 2,6 miljoen euro, dat een mengeling van paardenliefhebbers en beleggers bij elkaar bracht.

In tien jaar tijd kocht het fonds zeventien talentvolle paarden tussen de 5 en 8 jaar, die eerst door experts van het fonds werden bekeken. Na de aankoop kreeg een goede ruiter ze in bruikleen om ze op te leiden tot internationale toppaarden. Nu is het moment aangebroken waarop aandeelhouders hun investering gaan terugzien.

Veel van hen zijn aanwezig op de kijkdag van de veiling. Het grasveld waar ze mochten parkeren staat vol met Range Rovers, BMW's en Audi's. Hapjes van tartaar, roquefortcrème en krabsalade gaan rond. Nog één keer willen de aandeelhouders de paarden zien, waar ze hun geld in hebben gestopt. 'Wij vonden het belangrijk dat Nederlandse paarden in Nederland blijven. Zie het als een sponsoring', zegt Henk Bergsma die een ton inlegde.

Openingsbod van half miljoen euro

Het openingsbod van Zenith en Aquila (het tweede toppaard van het het SFN) is vastgesteld op een half miljoen euro. De andere vier paarden moeten tenminste 50 duizend euro opleveren. Handelaren met interesse voor Aquila en Zenith kunnen via veilingsite BVA Auctions een bod uitbrengen nadat ze een borg van 250 duizend euro hebben betaald.

De kijkdag vindt plaats bij de stallen van ruiter Wout-Jan van der Schans, de berijder van Aquila. 'Dit is een heel verdrietige dag. Aquila is nu 11 jaar en ik zou de komende twee jaar met hem successen gaan oogsten. Nu heb ik geen idee waar hij terecht komt. Niemand weet of het paard een klik zal hebben met de volgende ruiter. Stiekem hoop ik dat iemand opstaat die Aquila voor mij wil kopen.'

Kopers laten zich niet zien op de kijkdag. Ze willen de concurrentie niet wijzer maken. Bovendien is de kans groot dat de uiteindelijke kopers uit het Midden-Oosten of de VS komen.

De veiling sluit woensdag. Tot nu toe is er niet geboden op Zenith en Aquila. Dat is geen reden tot paniek, weet de veilingmeester: de actie is pas in de laatste uren voor de sluiting. Het fonds geeft aankoopprijzen van individuele paarden niet vrij, maar wil zeggen dat de dieren tussen de 75 en 400 duizend euro hebben gekost.

Zenith alleen gaat naar verwachting tussen de 3 en 4 miljoen opleveren. 'Mooi meegenomen', zegt investeerder Bergsma. 'Maar daar hebben wij het niet voor gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden