Reportage

'Nergens mooiere stadions dan hier in Azerbeidzjan'

Wie er niet is, doet er snel wat neerbuigend over, maar de aanwezige sporters en officials zijn lyrisch over organisatie en voorzieningen van de nieuwe Europese Spelen in Azerbeidzjan.

Bij de openingsceremonie van de Europese Spelen in Bakoe op 12 juni werd, net als bij de Olympische Spelen, de vlag van het evenement het stadion binnengedragen. Beeld Ad Nuis

Niemand wist vooraf precies wat de Europese Spelen zouden inhouden. Of het nieuwste multisport- evenement werkelijk iets zou voorstellen. Maar de Nederlandse chef de mission Jeroen Bijl is 'om'. Als hij, de op een na hoogste topsportmanager bij sportkoepel NOC*NSF, dat niet al een tijdje was.

'Wie hier, zoals ik, twee weken rondloopt en dan niet ziet dat de Europese Spelen potentie hebben, die snapt het niet', zo reageert hij met dubbele kracht op vragen over het gehalte van de eerste editie van de Europese Spelen in Bakoe, de in de hoogste versnelling geschoten hoofdstad van oliestaat Azerbeidzjan.

Wie over de brede wegen van de miljoenenstad langs het ene na het andere fraaie stadion wordt gevoerd, komt niet op het idee Bijl veel weerwoord te geven. 'Wat Bakoe hier aan de wereld toont, is echt van hoog niveau. Wat mij betreft is het echt vergelijkbaar met de Olympische Spelen', zegt de ploegchef in het tweede weekeinde van de ES2015, codenaam van het evenement.

Veel is nog onrijp en ongewoon bij de spelen, die in Bakoe liefst zesduizend deelnemers uit vijftig landen tellen. Want hoe noem je bijvoorbeeld een kampioen van het evenement? Die is, behalve komende week bij judo, niet Europees kampioen. De goede term moet nog gevonden worden. Misschien is het over vier of acht jaar, bij editie 2 of 3, wel heel normaal dat een Europese titel in een sport de inzet is van de Europese Spelen.

Af en toe valt de term 'de Olympische Spelen van Europa'. Daar staat nog net geen lijfstraf op. Want de Olympische Spelen, met hun heilig verklaarde marketingsymbool van vijf ringen, mogen niet gekopieerd worden. Het zijn de Europese Spelen van het Europees Olympisch Comité; zeker niet de Europese Olympische Spelen.

Het atletendorp in Bakoe. Beeld EPA

Accomodaties

In Azerbeidzjan krijgt de allure van de eersteling de hoogste complimenten van de voorzitter van het Nederlands Olympisch Comité, André Bolhuis. Hij zit zondag voor de zoveelste keer tot zijn uiterste genoegen volleybal te kijken op de tribune van de Crystal Hall, een megasportcentrum (25 duizend plaatsen) op een landtong in de Kaspische Zee.

Bolhuis: 'We vergapen ons hier aan de accommodaties. Mooier zie je ze vrijwel nooit. Deze Spelen zijn qua aanpak identiek aan de grote Spelen. Ze willen hier in Bakoe laten zien dat ze de Olympische Zomerspelen aankunnen. Ik twijfel daar niet aan. Ik sprak een hoge bestuurder van de internationale schietsport. Die zei dat hij nog nooit een schietstadion had gezien zoals hier. Ga elk stadion bekijken. Je weet niet wat je ziet.'

De Azeri's hebben het snugger aangepakt. Hun organisatie is een kopie van de Britse aanpak van de Zomerspelen van Londen 2012. Het vaste personeel is voor 70 procent gerekruteerd uit de Britse staf van dat jaar, uit de Italiaanse crew van de Winterspelen van Turijn (2006) en de Griekse bemanning van Athene 2004. Televisie wordt door buitenlanders gemaakt.

Het waterpolostadion in Bakoe. Beeld Getty Images for BEGOC

Soepel

Alle deskundigheid is met wegvallende grenzen ruim te koop. In een land waar geld geen rol lijkt te spelen bij het opbouwen van een vooruitstrevend, modern imago - mede om kritiek op mensenrechtenschendingen weg te poetsen - is het inhuren van externe krachten een logische stap. Het zoeven over de Bakoe2015-baan, de op elke autoweg een met geel gearceerde asfaltstrook, zal de olympische afgevaardigden bevallen, zeker omdat elke bus ook nog wordt begeleid door een politieauto met blauw zwaailicht.

De sporters, zeker de olympische routiniers, ervaren Bakoe2015 ook als 'echt'. Céline van Gerner, Nederlands enige turnster in Londen 2012: 'Deze Spelen zijn top. In mijn ogen is het bijna identiek aan de grote Spelen. Het turntoernooi is sterk bezet. Wie van onze ploeg niet weet wat de Spelen inhouden, die krijgt hier een beeld.'

Het volleybalstadion in Bakoe. Beeld Getty Images

Bijl, die erkent dat de atletiek- en zwemtoernooien ondermaats bezet zijn, maakt zich boos over het negatieve oordeel van de Europese Spelen in de Nederlandse media. 'Wielrenster Ellen van Dijk moest zich bijna verdedigen dat ze hier goud in de tijdrit had gewonnen. Daar krijg ik echt last van, die kritische houding. Zeggen dat het niveau laag is zonder er iets van te weten.'

Van Dijk: 'Er is in Nederland veel negativisme over dit evenement. Alsof niemand het serieus neemt. Het zijn ook geen Olympische Spelen, maar het is wel een sterk bezet evenement. Voor ons rensters past dit goed, naast het WK en de Spelen.'

En chef de mission Bijl: 'Mijn sporters ervaren deze Europese Spelen als inspirerend en motiverend. Er zijn er die zeggen: Jeroen, nu weet ik zeker dat ik één keer in mijn leven naar de Olympische Spelen wil.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden