Negen wereldrecords in drieënhalve dag in Kazan

Bij de WK zwemmen van 2009 in Rome, waar 43 wereldrecords werden verbeterd, wisten de kenners het zeker. Die records, het resultaat van per 2010 verboden verklaarde rubberen drijfpakken, zouden heel lang stand houden. Het was een verklaring vol meewarigheid. Want wat is nou zwemmen zonder nieuwe toptijden. Bij grote toernooien horen wereldrecords, als zon bij een mooie zomer.

John Volkers
De Zweedse Sarah Sjöström zwemt een wereldrecord op de 100 vlinder. Beeld epa
De Zweedse Sarah Sjöström zwemt een wereldrecord op de 100 vlinder.Beeld epa

Zes jaar later zijn de negatieve gedachten van 2009 verdreven. Bij alle grote toernooien, de wereldtitelstrijd van 2011 in Shanghai was de eerste, gingen er strepen door mondiale toptijden, moesten recordlijsten worden bijgewerkt. De gedachte van een aantal coaches na Rome, begin met een schone lei, werd nadien weinig herhaald, al zijn sommige records, zoals die op de 100 meter vrije slag bij de mannen en vrouwen vooralsnog onhaalbaar snel.

In Kazan, in een mobiel bad van 50 meter lang en drie meter diep, neergezet in een voetbalstadion, werden de eerste drieënhalve dag negen wereldrecords gezwommen. Een gemiddelde van meer dan twee per dag. Het toernooi in Rusland duurt acht dagen. Tel uit uw winst.

De wereldrecords:

100 vlinder Sarah Sjöström (Zwe) 55,74
100 vlinder Sarah Sjöström (Zwe) 55,64
1.500 vrij Katie Ledecky (VS) 15.27,71 1.500 vrij Katie Ledecky (VS) 15.25,48
50 school Cameron van der Burgh (ZAf) 26,62
50 school Adam Peaty (GB) 26,42
200 wissel Katinka Hosszu (Hon) 2.06,12
4x100 wissel mixed Rusland 3.45,87
4x100 wissel mixed Verenigde Staten 3.42,33

Experimenteel nummer

Woensdagochtend zwommen eerst de Russische en daarna de Amerikaanse zwemploeg een wereldrecord op een experimenteel nummer. Bij deze WK worden, althans op dit niveau, voor het eerst gemengde estafettes gezwommen. Twee mannen en twee vrouwen is de opstelling. Er mag gekozen worden op welke slag, crawl, school, rug dan wel vlinder, die man of vrouw wordt ingezet.

De Amerikanen, niet erg in vorm bij deze WK, kwamen, na de Russische vreugde, in de slotserie tot de nieuwe toptijd van 3.42,33. Ter vergelijking, het Nederlands record van 2014 is 3.45,93.

Het negende record was het minste record van een sensationele eerste helft van het zwemtoernooi. Het meest opwindende record kwam van de Hongaarse veelzwemster Katinka Hosszu. Zij slaagde erin, op de 200 meter wisselslag, de als een van de taaist beschouwde toptijden van 2009 te verbeteren. Het oude wereldrecord was van de Amerikaanse Ariana Kukors: 2.06,15. Zij was een zwemster die echt veel voordeel had bij de snelle pakken, met rubber strips die het drijfvermogen, dus de ligging in het water bevorderden. Hosszu zwom maandag bij het veroveren van de wereldtitel 2.06,12.

Cameron van der Burgh zwemt een wereldrecord op de 50 school. Beeld afp
Cameron van der Burgh zwemt een wereldrecord op de 50 school.Beeld afp

Veel dubbels

In Kazan waren gek genoeg bij de bijstelling van de wereldrecordboeken veel dubbels te bespeuren. De Zweedse Sarah Sjöström zwom tweemaal een wereldrecord op 100 vlinder, de Amerikaanse Katie Ledecky deed dat op de 1.500 meter. Ook het record op de 50 school (mannen) ging er twee keer aan.

De FINA, de Wereldzwembond, betaalt 30duizend dollar voor een wereldrecord. Alleen amateur Ledecky mag dat bedrag niet incasseren, op straffe van diskwalificatie voor de Amerikaanse studentencompetities.

De FINA kreeg nog veel kritiek wegens een andere financiële meevaller. Het wereldrecord 50 school van vorig jaar (EK Berlijn) door de Brit Peaty werd niet erkend, omdat een vakje voor de controle op EPO niet was afgevinkt. Die administratieve blunder kostte de jonge Brit geld en een trots record. Dat zette hij dinsdagvond overigens recht.

De Amerikaanse Katie Ledecky zwemt een wereldrecord op de 1.500 vrij. Beeld epa
De Amerikaanse Katie Ledecky zwemt een wereldrecord op de 1.500 vrij.Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden