Neem eens een Duitser als bondscoach

Wie kan Oranje uit zijn as doen herrijzen?

De KNVB moet na het mislopen van het WK en het daaropvolgende vertrek van Dick Advocaat op zoek naar een nieuwe bondscoach. De keuze voor Ronald Koeman ligt voor de hand, maar is wellicht te simpel. Misschien moet de bond eens verder weg kijken, naar de Duitser Jürgen Klinsmann bijvoorbeeld.

Ronald Koeman Beeld Getty Images

Al drukt de inkt van het lelijk bekraste verleden nog door, de toekomst van Oranje is een bijna lege, met zorg te beschrijven bladzijde. Nieuwe tijden lonken, al was het maar om oude tijden te vergeten.

De toekomst ligt open. Er is nog geen technisch directeur bij de KNVB en nog geen bondscoach. Wel een algemeen directeur, Eric Gudde. Geen charismatische visionair, wel een harde werker die structuur brengt. Gudde is vorige week begonnen, bondscoach Advocaat is deze week gestopt na de 0-3 in een oefenduel in Roemenië, net als teammanager Hans Jorritsma, hij na ruim twintig jaar.

Stappenplan

Gudde neemt tachtig tot honderd dagen ter oriëntatie, om de goede beslissingen te kunnen nemen. Oranje, het kompas waarop het logge KNVB-schip vaart, voetbalt pas weer in maart. En het gaat vooral om juiste keuzes. Sinds het WK van 2014 zijn de bondscoaches Hiddink en Blind ontslagen en stapte Advocaat in op het moment dat de kwalificatie al ongewis was. Twee kwalificatierondes zijn faliekant mislukt, het imago van het Nederlandse voetbal heeft averij opgelopen.

Binnen de bond heerste organisatorische en personele chaos. Dat kan het Nederlandse voetbal zich niet meer permitteren. Ergo: eerst een technisch directeur aanstellen, met een duidelijke functieomschrijving. Is hij of zij daar vooral om de opleiding van trainers en spelers te heroverwegen? Welke plannen kan, moet of wil de td invoeren?

Dan de zoektocht naar een bondscoach. De simpelste oplossing: zo snel mogelijk Ronald Koeman vragen, die onlangs is ontslagen bij Everton. Hij was al eens kandidaat en gaf al eens aan bondscoach te willen zijn. Die oplossing is te simpel, al is het maar omdat de technisch directeur er nog niet is.

De vraag is eerder: wordt het een Nederlander, een trainer die spelers en verhoudingen kent, of een buitenlander met innoverende kracht, iemand die onbevooroordeeld is in alle polemiek. Stel: de Duitser Jürgen Klinsmann wil naar Zeist. Zijn naam valt. Op zich zou dat sowieso een stunt zijn, een topnaam uit het land van de wereldkampioen, het land dat leerde van Nederland, mede omdat Klinsmann destijds de deuren durfde open te zetten. Klinsmann geldt als vooruitstrevend, als de man die Duitsland losweekte van het verleden, met de derde plaats tijdens het WK van 2006 als gevolg.

Klinsmann woont normaliter in Californië en was jarenlang bondscoach van de Verenigde Staten, tot zijn ontslag een jaar geleden. Hij heeft oren naar een verblijf in Europa, mede vanwege zijn zoon Jonathan die sinds dit seizoen als doelman bij Hertha BSC voetbalt, terwijl zijn dochter nog drie jaar naar highschool moet in Amerika. Een baan als bondscoach in Europa, waarbij er wat tijd is om tussen de continenten te vliegen, past ideaal bij hem, zei hij in Sport Bild.

Jürgen Klinsmann Beeld FIFA via Getty Images

Nations League

Advocaat noemde assistent Gullit of Ronald Koeman ideale opvolgers. De geopperde combinatie Koeman/Gullit is door de laatste al bij voorbaat uitgesloten. Dergelijke filosofieën over namen zullen de revue blijven passeren, totdat iemand is aangesteld, ná de technisch directeur.

Tenslotte het elftal, dat de laatste maanden weer wint, al zijn de tegenstanders dan niet van overdreven hoog niveau. Pas in maart zijn de eerste wedstrijden, meteen van het hoogste kaliber. Op 23 en 27 maart, tegen Engeland in Amsterdam en Spanje in een nog onbekend stadion. Daarna mag Nederland op tv naar het WK kijken, al was daar woensdag opeens het wilde Amerikaanse plan van een zomers toernooi vóór het WK van verliezers, waaronder de Verenigde Staten zelf, Chili, Italië en Nederland.

Daarna begint de Nations League van de UEFA, een nieuwe opzet. De Europese landen worden in vier niveaus verdeeld, met Oranje als late insluiper in de hoogste kaste. Het is een competitie van veredelde oefenwedstrijden, te beginnen in september 2018. In totaal zijn vier startbewijzen te vergeven voor het EK van 2020, dat met 24 deelnemers in verschillende landen plaatsvindt. Twintig van die landen plaatsen zich via de tien EK-groepen, waarvoor de kwalificatiereeks pas in maart 2019 begint.

Het Nederlands elftal is alweer fors gestegen op de wereldranglijst, naar 20, en hoeft zeker niet te wanhopen. Mochten Karsdorp en Willems fit raken en blijven, dan zijn daar twee spectaculaire, opkomende backs. Van Dijk is charismatisch en een mogelijk goede aanvoerder, De Ligt, Van Drongelen, De Vrij en anderen zijn heel behoorlijke centrale verdedigers. Frenkie de Jong is creatief op het middenveld, net als (eventueel) de nu ernstig geblesseerde Stengs, Van de Beek debuteerde dinsdag, Vilhena zal weer beter worden, Pröpper is best goed, en misschien wordt Memphis Depay nog eens constant.

Ook Berghuis ontwikkelt zich goed. Zo is best een fijne opsomming te maken voor de toekomst. Het is geen niveau Frankrijk of Duitsland, maar het is zeker ook niet slechter dan tal van landen die zich hebben geplaatst voor het WK.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.