Neeleman en Schrier pakken na zes jaar draad in Star weer op

Met glans doorstonden Marc Neeleman (39) en Jos Schrier (40) hun eerste test na zes jaar afwezigheid. De twee zeilers in de Star-klasse die na hun vierde plaats bij de Spelen van 1992 in Barcelona de voorkeur gaven aan hun maatschappelijke carrière, legden in de Spa regatta beslag op de...

ROELF RIDDERIKHOFF

Van onze verslaggever

Roelf Ridderikhoff

MEDEMBLIK

Het deelnemersveld was te klein om die vijfde plaats te vertalen in een A-limiet, maar voor de man die wel als het grootste zeiltalent in Nederland geldt, opent deze prestatie perspectieven voor de Spelen van 2000 in Sydney.

Het betekent dat de Reeuwijker en zijn vaste maat Jos Schrier uit Loosdrecht het vak niet verleerd zijn in wat onder zeilers als de adellijke klasse wordt beschouwd. 'De Star is de oudste olympische klasse (vanaf 1936) en het ontwerp is zelfs van 1911.

Sindsdien is er heel weinig veranderd, ook als is de elf meter hoge mast van aluminium en zijn de zeilen van dacron, waar andere klassen al met koolstof masten en kevlar zeilen varen', vertelt Schrier. 'Het is een bijzondere klasse ook al omdat veel wereldkampioenen in andere klassen, zoals de Finn en de Flying Dutchman, uiteindelijk op de Star overstappen.'

Veel Whitbread- en America's Cup-zeilers, onder wie de recente winnaar van de race om de wereld, de Amerikaan Paul Cayard, legden beslag op de mondiale titel en mogen daarom de gouden ster in het grootzeil voeren. Maar ook beroemdheden als Dennis Conner, Lawrie Smith en Paul Kostecki waren in de Star succesvol. Hoe machtig de klasse-organisatie is, bewijst wel het feit ze na aanvankelijk voor Sydney uitgesloten te zijn als elfde klasse toch weer is toegelaten.

'We richten ons nu op het WK in september in Slovenië. We hebben nog wat gebrek aan ritme, maar ik geloof niet dat er veel verschil met de wereldtop is. Belangrijk is nu dat we in het traject naar Sydney resultaten neerzetten', licht Neeleman toe.

Maar er waren meer opmerkelijke prestaties in Medemblik . Neem de Europe, de eenpersoons vrouwenboot waarin Nederland met de wereldkampioenen Carolijn Brouwer en Margriet Matthijsse, zilver in Atlanta, uitermate sterk vertegenwoordigd was.

Toch viel de uitslag in die klasse na vijf dagen zeilen in wisselende omstandigheden heel anders uit dan verwacht. De hoofdprijs werd weliswaar in de wacht gesleept door Brouwer die voor de laatste race nog op de achtste plaats stond, maar door de overwinning in de laatste race, toen de wind flink aanwakkerde, toch nog beslag legde op de eerste plaats.

Met evenveel punten echter was daar de jonge 21-jarige Maaike de Koning uit Hoorn. De studente bouwkunde aan de HTS veroverde de B-status. 'Ik had me gericht op de vijftiende plaats, maar halverwege stond ik al zesde.'

Ze overvleugelde daarmee haar jongere zus Marcelien, die tot dusver als de grootste bedreiging voor Brouwer en Matthijsse werd gezien. De 'zilveren' Rotterdamse trof het niet met de talrijke windstiltes. Ze sloeg aan het experimenteren, maar pas met de flinke bries van zondag ging het beter.

Voor het verbond was het vooral een heuglijke dag omdat de privé-coach van Matthijsse, de Nieuw-Zeelander Rex Sly tot overeenstemming was gekomen over zijn aanstelling tot bondscoach tot en met Sydney. De 42-jarige expert richt zich vooral op de Europe, de Laser en de Tornado. Sly is de vierde coach in de technische staf van het KNWV. Jaap Zielhuis, Cathy Foster en Jacco Koops zijn ook actief bij de kernploeg. Bovendien is Hans Bousscholte aangetrokken om het zeezeilen te ontwikkelen.

In de nieuwe olympische 49'er eindigden Maurice Paardekooper en Karsten Groth op de derde plaats, goed voor een A-limiet . De tweevoudig wereldkampioenen in de 470, Ben en Jan Kouwenhoven, verzekerden zich met hun vierde plaats van verlenging van hun status als kernploeglid. Ex-wereldkampioen Optimist en Europe, Serge Kats, deed dat met zijn vijfde plaats in de Laser eveneens.

In de Finnklasse viel Wiebe Schippers op. De Hilversummer won de laatste race en klom daardoor naar de vijfde plaats. Daarmee haalde hij een B-limiet. Martijn van Muyden miste in dezelfde klasse de A-limiet, die een plaats bij de eerste zes voorschrijft, op de valreep.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden