Nederlandse vrouwen nog niet naar Spelen na nederlaag tegen Rusland

In een zinderende herhaling van de EK-finale hebben de Russische volleybalsters het Nederlandse team veroordeeld tot een omweg via Japan om de Spelen van Rio te bereiken. Door de 3-1 winst in de eindstrijd van het olympische kwalificatietoernooi in Ankara plaatst Europees kampioen Rusland zich rechtstreeks voor Rio. Nederland krijgt in mei een herkansing bij het laatste OKT in Japan.

Robert Misset
null Beeld epa
Beeld epa

In de EK-finale in Rotterdam werd Nederland in drie sets (25-14 en twee keer 25-20) overklast door Rusland, zaterdagavond was de marge in de Baskent Volleyball Hall beduidend kleiner. Het Nederlandse team trok met veel elan de tweede set naar zich toe, maar miste de wapens om het Russische powervolleybal te ontmantelen: 25-21, 22-25, 25-19, 25-20.

Toch is de kans groot dat de volleybalsters voor het eerst sinds 20 jaar weer verschijnen op het olympische podium. Bij het OKT in Japan liggen nog vier tickets voor Rio klaar, waarvan een voor het beste Aziatische land. De Italiaanse bondscoach Giovanni Guidetti is er terecht van overtuigd dat Nederland via die sluiproute Rio zal bereiken.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Elk team is minder in vorm dan tijdens het EK, toen alle ploegen zich maanden konden voorbereiden. Het gold ook voor Europees kampioen Rusland, dat net zo stroef aan het OKT begon als Nederland. Het verschil was dat de Russinnen een 2-0 achterstand tegen Polen nog wisten om te draaien en eenvoudig poulewinnaar werden.

Zo koel als de ploeg van coach Joeri Maritsjev tijdens de EK-finale bleef in een uitverkocht en oranje gekleurd Ahoy, zo onbewogen reageerden de lange Russinnen op de vijandige ambiance in de kolkende Baskent Volleyball Hall. Vrijdag en zaterdag werden ze met boegeroep ontvangen door het Turkse publiek, dat luidruchtig de kans koos van Nederland.

null Beeld epa
Beeld epa

Marge

In de halve finale tegen Turkije verspeelde Rusland alleen de eerste set en kwam de zwak begonnen hardhitter Kosjeleva bijtijds op gang. Turkije gaf zaterdagavond zelfs alles uit handen door na een thriller met 3-2 te verliezen van Italië. 15-13 in de 5e set, zo smal was de marge tussen de ontsnappingsroute via het OKT in Japan en helemaal niks.

Het was tevens het beste bewijs dat Turkije het duel met Nederland niet had 'verkocht', zoals de Duitse volleybalsters beweerden. Turkije zakte na twee groepszeges in elkaar, Nederland draaide juist alles om tegen het gastland en stoomde door naar de finale.

De opdracht voor de volleybalsters was om de Russinnen geen muur te laten metselen aan het net, want dan is er geen doorkomen aan. Op linksvoor zien de tegenstanders van Rusland geregeld een drieblok voor hun neus hangen, alsof de glazenwassers op de twaalfde verdieping van een torenflat bij hen naar binnen kijken.

null Beeld epa
Beeld epa

Vlotte achterstand

Ook aanvoerder Maret Balkestein-Grothues kreeg op setpoint in de eerste set een Russisch killblok te verwerken van spelverdeelster Startseva: 25-23. De kleine, linkshandige passer/loper scoorde wel als Dijkema haar op snelheid kon aanspelen. Hard en hoog werkt niet tegen een ploeg, die juist dat speltype tot in de perfectie beheerst.

Kosjeleva (6) en diagonaalaanvalster Obmotsjaeva (7), het Russische slopersbedrijf voor het betere hak- en zaagwerk, stonden al na de eerste set gezamenlijk op 13 punten. En dus zocht Nederland het regelmatig in de pipe, de aanval op midachter, of op rechtsvoor, waar Lonneke Sloetjes het Russische blok wel geregeld wist te passeren.

De Nederlandse hardhitters Sloetjes en Buijs kwamen eveneens tot 13 punten, maar de vlotte achterstand in de eerste set bleek niet meer te repareren. In de tweede set combineerde het Nederlandse team de snelheid op rechtsvoor met de power van Celeste Plak, die als vervangster van Grothues een sterke invalbeurt beleefde. Met haar snelle arm kopieerde ze de Russische kanonskogels, vooral de verwoestende beuk op 20-16 was een plaatje.

null Beeld epa
Beeld epa
null Beeld epa
Beeld epa

Onder druk

Nederland zette de Russische passlijn ook wat meer onder druk en won de tweede set met 25-22. Met Plak in de basis voor Grothues had het Nederlandse team de passing minder op orde in de derde set. In de tweepass met libero Stam en Buijs kwam het Nederlandse team niet onder de druk uit, ook Pietersen als passende diagonaalaanvalster lag het initiatief bij Rusland.

Vooral Kosjeleva bleek wederom een onneembare horde, ze ramde vanaf 19-16 drie keer op rij in de 'pipe' door het Nederlandse blok. Plak kon die aanvalskracht slechts ten dele compenseren met haar klappen op linksvoor. Buijs was het even kwijt en Rusland pakte de derde set met 25-19.

Doelstelling

Het was mooi om te zien hoe coach Guidetti afzijdig bleef, toen zijn speelsters zelf de set analyseerden en het antwoord wilden formuleren. Grothues kwam terug in de basis voor Buijs, Sloetjes moest het weer doen op de diagonaal. Maar tegen de Russische aanvalskracht was wederom geen kruid gewassen. En uiteraard leidde Obmotsjeava haar ploeg naar Rio met een snoeiharde smash op het tweede matchpoint: 25-20.

Met de tweede plaats bij het OKT hebben de volleybalsters echter aan de doelstelling voldaan. Het OKT in Japan is beduidend zwakker bezet dan het veld in Ankara. Rio wenkt voor een ploeg, die onder leiding van coach Guidetti enorme progressie heeft geboekt.

null Beeld epa
Beeld epa

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden