NieuwsMessi

Nederlandse speelgoedmaker sleept Messi voor de rechter

Tussen twee wedstrijden door (zaterdag tegen Levante in de Spaanse competitie, dinsdag thuis met Barcelona tegen Slavia Praag in de Champions League) wordt Lionel Messi bij de Catalaanse rechtbank verwacht. Daar moet de wereldvoetballer van het jaar op maandag 4 november getuigen in een rechtszaak tussen een Nederlands bedrijf in kinderspeelgoed en zijn management.

Lionel Messi  op  de  Space Scooter van Easy2Company uit Heerhugowaard. Beeld Bron YouTube
Lionel Messi op de Space Scooter van Easy2Company uit Heerhugowaard.Beeld Bron YouTube

Volgens het bedrijf uit Heerhugowaard, Easy2Company, hebben Messi en zijn managementbureau zich niets aangetrokken van de afspraken in een sponsorcontract. Die overeenkomst, gesloten vóór het WK in 2014, leverde Messi miljoenen op. Easy2Company wilde via de populaire dribbelaar de toch al goed lopende verkoop van de Space Scooters – steps die je door middel van een hefboom voortbeweegt – wereldwijd een duwtje geven. Messi bereikte destijds 70 miljoen, vooral jonge mensen met zijn website.

In een clipje uit 2014 dat nog op YouTube is te vinden, ziet het er nog zo hoopvol uit. Messi, nog zonder vikingbaard en tatoeages, op blauwe gympen van sponsor Adidas, rijdt er tussen een stel kinderen rond op een Space Scooter met zijn naam en eigen logo. Hij poseert wat, laat zich een kinderarm op de schouder leggen en lijkt zich te vermaken met het speelgoed van Chinese makelij.

Gedroomde wereldster

Messi is de gedroomde, kindvriendelijke wereldster waarop het bedrijf zijn zinnen heeft gezet. Hij krijgt in Heerhugowaard de voorkeur boven Justin Bieber en Cristiano Ronaldo. ‘Een heel aardige jongen’, herinnert Joost Blom van Easy2Company zich van de fotosessie. ‘We spraken met handen en voeten, want hij kan alleen Spaans. We hebben nog een scootertje voor zijn zoon meegegeven.’ Ook heeft Easy2Company toegezegd honderden exemplaren aan Messi’s Foundation weg te geven.

Kort na de fotosessie komt de eerste onheilstijding binnen: het contractueel beloofde platform met ruimte om de Messi-Space Scooters te verkopen, wordt uitgesteld. Blom: ‘We hebben zo vaak gevraagd: hoe staat het ermee? Dan kregen we te horen: over twee weken is het klaar, volgende maand komt het echt, we moeten er nog even aan schaven.’ De steps zullen uiteindelijk nooit te zien zijn op de website, die wel pronkt met Messi’s persoonlijke sponsors (onder meer Adidas, Huawei en PepsiCo).

In 2016 braken de Nederlanders en het management van de Argentijn met elkaar. Sinds 2017 reisden Blom en zijn advocaat Evert Hoekstra twee keer naar de rechtbank in Barcelona. Bij de laatste keer, in februari dit jaar, was Messi ook al als getuige opgeroepen. Hij liet verstek gaan, zonder duidelijke reden. Daarop stelde de rechtbank de getuigenverhoren uit tot 4 november, waarbij werd aangetekend dat Messi nu echt dient te verschijnen.

Of hij daaraan gehoor geeft? ‘We gaan ervan uit dat hij komt. Maar maandag weten we het pas zeker’, zegt Blom. Het management van Messi reageerde niet op vragen van deze krant.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden