Nederlandse schaatsbond wil WK afstanden afschaffen; topschaatsers zeggen voortdurend af

De Nederlandse schaatsbond KNSB zal in juni, bij het ISU-congres in Sevilla, voorstellen om de WK afstanden af te schaffen.

John Volkers
Kjeld Nuis bij de duizend meter in Pyeongchang. Beeld afp
Kjeld Nuis bij de duizend meter in Pyeongchang.Beeld afp

Dat is het equivalent van de Olympische Spelen, in niet-olympische jaren. Het toernooi bestaat sinds 1996 en wordt algemeen beschouwd als het hoogtepunt van het schaatsjaar.

In het voorstel van de KNSB aan de Internationale Schaatsunie (ISU) zouden de winnaars van de wereldbekers op de traditionale afstanden met ingang van seizoen 2022-'23 de nieuwe wereldkampioenen moeten zijn. Het gaat dan om zeven wereldbekerwedstrijden plus een 'Grote Finale'. De nieuwe hoofdprijs, de wereldtitel, zou de status van het wereldbekertoernooi serieus verhogen.

Drukke agenda topschaatsers

Nu zeggen schaatsers, vooral de Nederlandse toppers met hun drukke agenda, voortdurend af voor wereldbekerwedstrijden. Ze geven liever voorrang aan hun eigen seizoenplanning die meestal leidt naar topvorm bij de WK afstanden of Olympische Spelen. Bij de zesde wereldbekerwedstrijd van deze winter, de zogenaamde 'finale' in Minsk die zaterdag en zondag wordt gehouden, valt alleen Kjeld Nuis als olympische topper te zien. Sven Kramer, Ireen Wüst, Esmee Visser, Carlijn Achtereekte en Jorien ter Mors laten het seizoen voor wat het is.

De KNSB zegt, bij monde van jurist Auke Broex, aan een voorstel gewerkt te hebben tot inkrimping van het aantal wereldkampioenschappen vanwege een overdaad aan kampioenen: twee op de sprint, twee allround en maximaal achttien op de afstanden. De ISU, de internationale schaatsunie, liet twee jaar geleden al weten in dat woud van kampioenen en kampioenschappen te willen hakken.

Broex: 'Eigenlijk wil de ISU, zo bleek op het congres van 2016 in Dubrovnik, een WK-week houden, waarin alle titels verdeeld worden. Of dat er in het ene jaar de WK afstanden worden gehouden en het andere jaar om de wereldtitels sprint en allround wordt gereden. Maar de WK afstanden, met al die afzonderlijke nummers, is zo belangrijk voor de meeste landen. Daar hangen de budgetten van af en valt niet aan te tornen.'

Broex krijgt bijval van Arie Koops, zijn technisch directeur. 'Er wordt nog steeds gedacht aan het winterfestival zoals Ard Schenk dat ooit bedacht heeft, voor het even jaar tussen twee Winterspelen in. Daarin moeten shorttrack en kunstrijden ook hun plaats krijgen. Olympische steden zijn in dat verband de mooiste plaatsen om met alle schaatsers terug te keren.'

De KNSB denkt met de beoogde opwaardering van de wereldbeker - acht grote wedstrijden in een lang seizoen verdeeld over Europa (4), Azië (2) en Noord-Amerika (2) - een evenwichtiger kalender te produceren. In dat geheel past ook een ander voorliggend voorstel van de KNSB om in het overladen jaar van de Olympische Winterspelen de strijd om de wereldkampioenschappen allround en sprint te schrappen.

De KNSB is onlangs naar Lausanne gereisd om de voorstellen te bespreken met de leiding van de ISU. Bij de WK allround van het afgelopen weekeinde mislukte een afspraak met de technische commissie van de ISU. Ook het bestuur van de wereldbond moet zich uitspreken. De ISU wordt voorgezeten door een Nederlander, Jan Dijkema. 'Maar die heeft hier niets mee te maken', aldus KNSB-jurist Broex.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden