Nederlandse jeugdtrainers spannen zaak aan om trainingscertificaat af te dwingen

Vijf Nederlandse jeugdtrainers hebben een rechtszaak aangespannen tegen het bedrijf dat de belangen behartigt van René Meulensteen, voormalig assistent-trainer van Manchester United en hoofdcoach bij het Israëlische Maccabi Haifa. Ze willen op die manier het trainingscertificaat afdwingen voor de cursus die ze in oktober vorig jaar bij Meulensteen hebben gevolgd.

Een voetbalspel op het kinderdagverblijf van de universiteit van Yangzhou. Beeld getty
Een voetbalspel op het kinderdagverblijf van de universiteit van Yangzhou.Beeld getty

De driedaagse sessie op het terrein van amateurclub De Treffers in Groesbeek maakte deel uit van hun uitzending naar China. De bedoeling was dat veertig Nederlandse trainers voetbaltraining zouden geven op scholen in tien Chinese steden. In China is met 1,3 miljard inwoners een behoefte aan duizenden jeugdtrainers, nadat president Xi Jinping de wens heeft uitgesproken om in 2030 wereldkampioen voetbal te worden. Sindsdien is voetbal als schoolvak verplicht gesteld.

Fons van den Brande, eigenaar van Sportpartners, heeft meerdere keren beloofd het certificaat te verstrekken. Hij deed die toezegging ook in een email aan de KNVB. Toch hebben de trainers het door de KNVB goedgekeurde certificaat en de bijbehorende acht licentiepunten nooit gekregen. Een trainer met een TC3-licentie moet elke vijf jaar twaalf punten verzamelen om zijn licentie te kunnen verlengen.

Tien dagen om certificaat uit te geven

De dagvaarding verrast Fons van den Brande. 'Als de trainers het zo hoog spelen, geef ik hen het certificaat toch gewoon? Ik vind mijzelf een te nette vent om mijn naam en reputatie nog langer te grabbel te gooien.' René Meulensteen: 'Fons handelt dit soort zaakjes verder af met de trainers. Het was een informatieve cursus als voorbereiding op China. We zijn twee dagen bij De Treffers geweest, niet drie. Daarom is deze cursus ook geen acht punten waard.'

Foto's en emails die bij de dagvaarding zijn bijgesloten, tonen wel degelijk aan dat de cursus drie dagen duurde. Van den Brande heeft tien dagen de tijd om de certificaten uit te geven. Gebeurt dit niet, dan stappen de trainers naar de rechter. Hij is hoe dan ook de advocaatkosten van de trainers schuldig.

Het verkrijgen van het certificaat heeft voor de trainers ook een symbolische waarde. De meesten willen het boek-China zo snel mogelijk dichtslaan. Sommige trainers hebben nog duizenden euro's aan salaris tegoed en zitten sindsdien werkloos thuis.

Hoewel ze vorig jaar vol goede moed naar China vertrokken, mondde het verblijf van velen uit in een fiasco. Ze kwamen erachter dat persoonlijke documenten als schooldiploma's en medische gegevens waren vervalst, vermoedelijk in opdracht van het Chinese bedrijf dat hen betaalde - HPSS Shenzhen Ltd. Daardoor leefden sommige trainers in angst dat ze opgepakt zouden worden.

Hoe de Chinese voetbaldroom eindigde met fraude

China moet in 2030 wereldkampioen voetbal worden. Dus 'importeert' het land massaal buitenlandse trainers om de Chinese talenten klaar te stomen. Onder hen veel Nederlanders. Maar velen van hen komen bedrogen terug van het avontuur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden