NIEUWS

Nederlandse handbalsters laten ‘kans om Noorwegen te kloppen’ onbenut

De Nederlandse handbalsters hebben het traditioneel moeilijk met Noorwegen. Dat tekende zich zaterdag in Tokio uit in de olympische poulewedstrijd die door de speersnelle Noorse vrouwen met 29-27 werd gewonnen. De marge was echter veel kleiner dan gebruikelijk. Nederland speelde een sterke wedstrijd, met iets meer gogme en precisie was het team van coach Manu Mayonnade met twee punten van het veld gestapt.

De Noorse Camilla Herrem vuurt langs uitblinker Inger Smits op het Nederlandse doel. Beeld AFP
De Noorse Camilla Herrem vuurt langs uitblinker Inger Smits op het Nederlandse doel.Beeld AFP

In 2019, bij het WK in hetzelfde Japan, won Nederland voor het eerst in twintig jaar van de Noren: 30-28. Dat was een sensatie die uiteindelijk de inleiding tot de veelgeprezen wereldtitel van de nationale ploeg vormde. Vorig jaar bij het EK was de oude krachtsverhouding weer terug. Noorwegen trapte tegen een stram en flauw ogend Nederland het gaspedaal in en won met 32-25. Na 28-17 (elf treffers verschil) werd toen een versnelling of twee teruggeschakeld.

In Tokio, bij de nieuwste botsing, was de verhouding veel meer in balans. Bij rust was het verschil dan wel drie (16-13), maar toen al sloot Nederland gemakkelijk weer aan, als Noorwegen had gedemarreerd. In de tweede helft werd via 17-18 en 20-20 eindelijk de kleinst mogelijke voorsprong gerealiseerd: 23-22. De belangrijke treffer was van Inger Smits. De Limburgse was met zeven doelpunten de uitblinker van het Nederlands team.

Lang was Smits een handbalster die op vele posities uit de voeten kon en voor het gemak op de tribune werd gezet. Haar bewegingspatroon oogt wat ruw, maar zaterdag was ze opeens de gepolijste diamant. Noorwegen kon haar niet afstoppen. Voortdurend misleidde zij ook doelvrouw Silje Solberg. Smits is de dochter van twee ex-internationals (Gino Smits en Cecile Leenen) en de zus van de Oranje-spelers Kay en Jorn Smits. Die zullen thuis op de bank zich verbaasd hebben over haar dadendrang. Smits, af en toe afgelost door routinier Nycke Groot, kan nog een belangrijke rol gaan spelen in het vervolg van het toernooi.

Improductieve vleugels

De kritiek op de Nederlandse prestatie kan zijn dat de hoeken, de vleugels zoals ze internationaal worden genoemd, nul doelpunten toevoegden aan de score. Angela Malestein schoot één keer en miste. Debbie Bont was net zo onfortuinlijk. Martine Smeets, op de linkerhoek, schoot geen enkele keer en Bo van Wetering maakte slechts centraal, na een kruip door actie naar de cirkel, een doelpunt.

Door die improductiviteit van de Nederlandse vleugels kon Noorwegen na 26-26 (doelpunt Lois Abbingh) ontsnappen naar 29-26. Danick Snelder lobde de 27ste goal van Nederland in het doel, maar de klok sloeg toen al 60 minuten.

‘Dit was een kans om Noorwegen te kloppen’, sprak Lois Abbingh na afloop. Zij zegt dat het olympische toernooi woensdag ‘echt’ begint, met de kwartfinale tegen een nog onbekende tegenstander. Maandag wacht in groep A nog de afsluitende opdracht, tegen het ruwe Montenegro dat Nederland nog naar de derde plaats kan terugduwen. ‘We spelen al vier wedstrijden goed’, was het vertrouwen dat Abbingh in de nabeschouwing ventileerde. Dat was op zijn plaats. Nederland speelt stukken beter dan in 2016, in Rio.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden