Nederlandse editie van lucratieve Icederby gaat toch niet door

De Icederby moest een spectaculair schaatsbal worden in voetbalstadion Gelredome in Arnhem. Een moderne wedstrijdvariant, financieel aantrekkelijk bovendien. De schaatsbond KNSB kreeg na jaren juridisch gesteggel toestemming om de Icederby te organiseren, maar de Nederlandse editie gaat uiteindelijk toch niet door.

Mark Prinsen komt ten val op de 5000 meter estafette finale tijdens de wereldbekerwedstrijden shorttrack. De icederby is een afgeleide van shorttrack Beeld anp

De beste langebaanschaatsers die het opnemen tegen de beste shorttrackers, op een baan die qua lengte ergens tussen de twee disciplines in ligt; dit was de opzet die de Nederlandse schaatsbond KNSB vorig jaar presenteerde. Korte races met massastart en teamraces op een 220 meterbaan. 'Olympisch kampioenen, wereldkampioenen en talenten uit beide disciplines worden uitgenodigd. De races worden gecombineerd met spectaculair entertainmentprogramma voor jong en oud.'

De KNSB was ervan overtuigd dat het evenement de schaatssport een impuls zou geven. Maar het gaat dus niet door. 'Organisator Icederby heeft laten weten dat het helaas niet is gelukt om de financiering voor het evenement in maart 2017 rond te krijgen', aldus Huub Snoep, woordvoerder van de bond.

Een tegenvaller. De Icederby moest een spectaculair schaatsbal worden in voetbalstadion Gelredome in Arnhem. Een moderne wedstrijdvariant en financieel aantrekkelijk bovendien. Niels Kerstholt, in 2014 wereldkampioen shorttrack met de aflossingsploeg, schetste al eens het financiële verschil tussen een reguliere wedstrijd en de Icederby. 'Ik kreeg voor de wereldtitel van de ISU 800 dollar. Als ik als laatste zou eindigen in de Icederby in Dubai (waar de eerste race in 2014 zou plaatsvinden, red.), ontvang ik nog 30 duizend dollar.'

Icederby is een Koreaans concept en gebaseerd op de olympische baandiscipline keirin. Deze tak van wielrennen kent een apart wedstrijdcircuit in Japan en Korea, waar jaarlijks miljarden in worden omgezet. De initiatiefnemers, de Koreaan Do Jung Hyun en de Amerikaan Jack Mortell, spraken bij de presentatie in 2014 de ambitie uit eigen ijsstadions te willen aanleggen op locaties als Las Vegas, Macau en Wladiwostok. Volgens Hyun en Mortell waren er investeringscontracten afgesloten ter waarde van honderden miljoenen dollars.

Schaatsen als goksport?

'Het concept komt uit Korea en het heet Icederby: vier schaatsers op een baan van 220 meter. Het publiek kan gokken op de uitslag, de sporters kunnen een aardig centje bijverdienen', schreven we bij de aankondiging van de Icederby in 2014.

Levenslange schorsing

Maar direct na de aankondiging van de eerste Icederby, kwam de ISU met een duidelijk statement: schaatsers zouden zich niet moeten inlaten met Icederby. Doen ze dat wel, dan volgt een levenslange schorsing, zo luidde het dreigement van de ISU.

De Nederlanders Mark Tuitert (langebaan) en Kerstholt stapten eind 2014 met een klacht tegen de schaatsbond naar de Europese Commissie. Ze vonden dat de ISU misbruik maakte van haar monopoliepositie. Pas vorig jaar deed de Commissie uitspraak. De bond mocht de eerste Dutch Icederby Grand Prix organiseren in het Gelredome van Arnhem. Gokken werd wel verboden.

De uitspraak schiep wel een precedent. Sportfederaties mogen topsporters niet langer verbieden deel te nemen aan evenementen die door anderen zijn georganiseerd. Het beperkt de beroepsvrijheid van de sporter en is in strijd met Europese concurrentieregels.

Uitspraak Europese Commissie

Sportfederaties mogen topsporters niet langer verbieden deel te nemen aan evenementen die door anderen zijn georganiseerd. Het beperkt de beroepsvrijheid van de sporter en is in strijd met Europese concurrentieregels.

'Jammer'

De KNSB zegt nieuwe initiatieven als de Icederby te blijven omarmen. 'Dat is nodig om de sport zich te laten ontwikkelen', aldus woordvoerder Snoep. 'We vinden het jammer dat dit specifieke project dit jaar niet zal plaatsvinden, maar we blijven op zoek naar nieuwe vooruitstrevende projecten in de schaatssport.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.