Nederlandse boksers durven strijd tegen Fontijn niet aan

Waarom bokst Nouchka Fontijn in de strijd om de Nederlandse titel tegen een Italiaanse tegenstander? De omroeper van dienst beseft dat hij het Rotterdamse publiek iets heeft uit te leggen. 'Haar tegenstanders staan niet in de rij om haar klappen op te vangen. Voor haar Nederlandse concurrentie is ze eenvoudigweg te goed.'

Nouchka Fontijn treft haar Italiaanse tegenstander Assent Canfora vol op de kin. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Fontijn, afgelopen jaar tweede op de Olympische Spelen, is in volle concentratie als ze de aankondiging aanhoort. Het had weinig gescheeld of ze had helemaal niet gebokst dit weekeinde. Ze had zich er al bij neergelegd dat het niet meer zou lukken. Donderdag werd pas bekendgemaakt dat de Nederlandse boksbond een gepaste opponent had gevonden, de Italiaanse Assent Canfora.

Het is een wonderlijk gevecht in de klasse tot 75 kilogram. Wint Fontijn, dan is ze Nederlands kampioen. Voor de Italiaanse ligt er geen kampioensgordel klaar. De ringspreker vraagt om een ovationeel applaus, terwijl Fontijn naar de ring loopt. 'Kom op Nous', klinkt het uit haar hoek. Sinds Fontijn olympisch zilver veroverde is zij het uithangbord van de Nederlandse bokssport.

Fontijn staat op de tweede plek op de wereldranglijst. In andere sporten is een hoge klassering juist een extra aansporing voor een krachtmeting. Welke tennisser wil het niet opnemen tegen Roger Federer? Welke Nederlandse sprinter zou een wedstrijd tegen Dafne Schippers afslaan uit vrees om te verliezen?

Trainer en vriend Abdul Fkiri spreekt in op Fontijn. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Rechtse directe van Fontijn

In de bokssport ligt dat anders, zo blijkt uit de zoektocht die de Nederlandse boksbond ondernam om een gevecht voor Fontijn te regelen. Van der Vorst: 'Boksen kun je niet vergelijken met een tennispartij. Ik durf ook nog wel tegen Federer te staan. Het ergste dat kan gebeuren is dat ik geen enkele bal terugsla. Bij het boksen kan je tegen een rechtse directe van Fontijn aanlopen.' Fontijn: 'Boksen is anders. We staan een tegen een in de ring. Het is een gladiatorengevecht, dat je niet wil verliezen.'

Niet alleen Fontijn wordt gered door een Italiaanse tegenstander, ook Roy Korving en Stanley Koemans nemen het op tegen een Italiaan. 'Het is vechten tegen een Italiaanse tegenstander, of helemaal niet boksen. Dan kies ik altijd voor het eerste', aldus Fontijn, die sinds 2013 niet meer had meegedaan aan de NK.

Voor de bond is de komst van de Italianen een opluchting. Voorzitter Boris van der Vorst informeerde bij bonden in onder meer Duitsland, Kroatië en Ierland of ze een tegenstander voor Fontijn wilden sturen. Hij leek een Ierse kandidaat te hebben gevonden, maar zij zegde op het laatste moment af. 'Het is moeilijk om een gelijkwaardige tegenstander te vinden. In Europa zijn er weinig boksers die haar niveau aankunnen', zegt Van der Vorst. Dat er geen Nederlandse kandidaten voor Fontijn te vinden zijn, zegt volgens Van der Vorst alles over het hoge niveau van Fontijn.

Bij het organiseren van wedstrijden blijken ook tactische overwegingen een rol te spelen. Het heeft niet veel zin om een jonge Nederlandse atleet tegen Fontijn te laten vechten en zo op een haast zekere nederlaag aan te sturen. Het cv van een bokser is van groot belang. Geen bokser wil meer verlies- dan winstpartijen achter zijn naam hebben staan, zeker niet in het begin van zijn carrière. Boksers met een positief 'record' vechten zichzelf sneller in de kijker.

De Italiaanse Canfora feliciteert Fontijn met haar Nederlandse titel. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Financiële kwestie

Bovendien ziet de bond het niet zitten om gevechten te organiseren waarbij het niveauverschil te groot is. 'Een harde knock-out is misschien leuk voor het publiek, maar daar bouw je geen boksers mee op.'

Dan speelt er nog een financiële kwestie. De tegenstander van Fontijn krijgt een onkostenvergoeding en een beloning van 500 euro. Dat is niet veel voor een haast zekere verliespartij.

In het gevecht blijkt al snel dat Fontijn zich weinig zorgen te hoeft te maken over haar Italiaanse opponent. Haar aanvalsplan, afstand houden met haar lange armen om vliegensvlug toe te slaan, pakt goed uit. Fontijn is soeverein en weet haar tegenstander een aantal keer goed te raken. Na drie ronden van drie minuten wordt Fontijn tot winnaar gekroond. De Italiaanse wordt uitgebreid bedankt dat ze is komen opdagen. Iedereen beseft: een NK zonder Fontijn was niet compleet geweest.

Fontijn hoopt dat er volgend jaar een Nederlandse tegenstander voor haar zal klaarstaan. Dat het moeilijk is om tegenstand voor haar te vinden is ze wel gewend. Sparren tijdens trainingssessies doet ze altijd tegen mannen. Ze lacht om de suggestie om ook tegen mannen in de wedstrijden te vechten.

'Een man van 75 kilogram heeft altijd meer kracht dan een vrouw. Tijdens sparren merk je dat nog niet, maar in de wedstrijd wel. Ik snap het idee, maar van mij hoeft het niet.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden