Nederlandse basketballers winnen vertrouwen

Hoewel de speaker het treffen van de Nederlandse basketballers en het universiteitsteam van Illinois belangrijk noemt, is er in Rotterdam van spanning geen sprake. Nederland wint met bijna dertig punten verschil (81-54). Bondscoach Toon van Helfteren: 'Dit was precies wat we ervan verwachtten. Zij zijn een maatje te klein voor ons. En dit niveau zal je ook niet zien in het Europese basketbal.'

De Nederlander Worthy de Jong duelleert met Jaylon Tate van Illinois. Beeld Klaas Jan van der Weij
De Nederlander Worthy de Jong duelleert met Jaylon Tate van Illinois.Beeld Klaas Jan van der Weij

Maar soms is het niet anders, weet Van Helfteren. Zijn team is bezig met de voorbereiding op het EK dat in september in Zagreb begint 'We wisten vrij laat dat we geplaatst waren. Dan zijn veel Europese landen al bezet. En je moet ook de Nederlandse supporters wat laten zien', zegt Van Helfteren.

Het universiteitsteam is bezig met een tour door Europa en kwam op uitnodiging van teammanager Peter van Noord naar Rotterdam. Amerikaanse collegeteams staan goed aangeschreven in de basketbalwereld, maar de gemiddelde leeftijd van de spelers is jong en door de gebruikelijke schoolverlaters bestaat het team voor een deel uit nieuwe spelers.

Oefenwedstrijden

Toch ziet Van Helfteren allerlei voordelen: doorgaans spelen de Nederlandse basketballers niet meerdere zware wedstrijden binnen een paar dagen, maar bij het EK moet dit wel. Daarom heeft Van Helfteren bewust een programma van drie wedstrijden vlak achter elkaar opgesteld. Vrijdag speelt Nederland in Leiden tegen Groot-Brittannië, twee dagen later wacht Portugal.

Zondag won het team tegen IJsland de eerste oefenwedstrijd van het seizoen. Woensdagavond in Rotterdam dus de tweede. 'Het gaat de goede kant op', zegt Van Helfteren na afloop.

Griekenland

Tien dagen voor het EK neemt Nederland het op tegen Griekenland. Van Helfteren: 'Sommige mensen zeggen: waarom?' Op het EK zitten de twee landen namelijk bij elkaar in de poule van zes landen. De vier beste teams gaan door naar de volgende ronde in Lille.

'Maar ik wil juist vooraf tegen Griekenland spelen. Het is een topland. Ik wil weten hoe dat is. Het kan best dat ons flink de les gelezen wordt, maar ik denk niet dat het kwaad kan. Vooraf een paar draaien om onze oren kan alleen maar goed zijn, dat hoort bij basketbal en je moet altijd op je hoede blijven', zegt de coach.

Selectie

Van Helfteren heeft zijn team voor het EK bijna rond, in de komende weken moet er nog één speler afvallen om tot de vereiste twaalf man te komen. Woensdagochtend maakte de bondscoach bekend dat Sean Cunningham niet meegaat naar Zagreb. Een jaar geleden waren dergelijke telefoontjes niet nodig. Destijds stond Van Helfteren voor een sporthal in Leiden voor de aftrap van het internationale programma, met onder meer de kwalificatie voor het EK van 2015. Van Helfteren keek om zich heen en zag slechts zes spelers, terwijl hij hoopte op minstens twaalf.

Er was geen geld, spelers hadden geen zin of vulden hun zomer met andere verplichtingen. Daarnaast leek EK-kwalificatie sowieso erg ver weg: de laatste keer dat dit lukte was in 1989. Van Helfteren: 'Vervolgens hebben we druk gebeld, aan het einde van de week hadden we negen man waarmee we naar de eerste interlands gingen. In kleine kring zei ik: we gaan vijftien wedstrijden spelen, ik vrees dat we er daar geen van winnen.'

De 64-jarige bondscoach kreeg ongelijk. Wat bleek: een klein budget en minimaal team versterkt de saamhorigheid. Wedstrijden werden gewonnen en voor het eerst in 25 jaar speelt Nederland een EK. 'Vorig jaar moest ik bellen om mensen bij het team te krijgen, dit jaar moet ik sommige spelers bellen met een teleurstellende mededeling: dat ze er niet bij zitten', zegt Van Helfteren.

Leon Williams ( 5 ) van Nederland kijkt naar Worthy de Jong naar wie hij de pass zal sturen. Beeld Klaas Jan van der Weij
Leon Williams ( 5 ) van Nederland kijkt naar Worthy de Jong naar wie hij de pass zal sturen.Beeld Klaas Jan van der Weij

Kleine kans

Over de kansen van het Nederlands team in Zagreb neemt de bondscoach de wereldranglijst als voorbeeld. 'We staan niet eens bij de eerste dertig Europese landen op die lijst, maar zijn nu wel een van de 24 deelnemende landen aan het EK', zegt hij. Kortom: de kansen zijn klein.

Van Helfteren: 'Maar ik vind dat je als topsporter altijd anders moet denken. Niets is onmogelijk. Dat bleek een jaar geleden ook.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden