Nederlands paard goede handelswaar

PAARDENSPORT..

Amsterdam Op de rug van zijn wonderpaard Totilas schreef Edward Gal zaterdag Jumping Amsterdam op zijn naam. De dressuurruiter is onverslaanbaar sinds hij de zwarte hengst berijdt.

Maar de hegemonie heeft niet alleen positieve gevolgen. Door alle successen die hij de laatste maanden met zijn paard boekt, wordt de kans alleen maar groter dat Totilas voor de Spelen van 2012 verkocht wordt. Het zou betekenen dat Gal voor de tweede keer in zijn leven zijn toppaard moet afstaan.

De ruiter is immers niet de eigenaar van de hengst. Daarin staat hij niet alleen. De Nederlandse dressuur- en springpaarden worden vaak gefinancierd door rijke figuren, die zich meestal op de achtergrond houden. Het heeft tot gevolg dat de ruiters vrijwel altijd machteloos staan als een koper een lucratief bod doet.

Voor 15 miljoen euro mag Totilas weg en dan krijgt de koper de veewagen er voor niets bij, zei Kees Visser, eigenaar van het paard, onlangs. Een ongekend bedrag, noemde Gal het.

Hij weet dat hij machteloos is als zo grof geld worden geboden, ook al wil Visser de ruiter graag de kans bieden de nu al zeker ogende olympische medaille te oogsten in Londen. Bij de vorige Spelen ontbrak Gal, doordat twee jaar eerder zijn vorige toppaard Lingh werd verkocht.

De handel en fokkerij is onlosmakelijk verbonden met de sport, erkennen de ruiters. Het levert geld op, waarvan ze hun carrière kunnen betalen en soms zelf in staat zijn olympische successen boeken. Maar de verkoop van een paard komt in sommige vallen slecht uit. Bovendien is er niet altijd meteen vervanging beschikbaar voor een combinatie tussen ruiter en paard die daardoor verdwijnt.

Het was de reden dat bondscoach Rob Ehrens in Amsterdam bezorgd reageerde op de verkoop van de dieren van springruiters Albert Zoer en Eric van der Vleuten. Zoer hielp met Okidoki de Nederlandse equipe in 2006 aan de wereldtitel, Van der Vleuten maakte met Tomboy kans op een selectie voor het WK, dit jaar.

‘Ik juich hun keuzes absoluut niet toe, want dit is niet goed voor de Nederlandse springsport. Maar we moeten ook realistisch zijn’, zei Ehrens. Volgens hem was het al een ‘geschenk’ dat Okidoki dankzij externe financiers tot en met de vorige Spelen behouden kon blijven, al liep Zoer het toernooi door een beenbreuk mis.

Nu is Okidoki 14 jaar, tamelijk oud voor een springpaard. Bovendien heeft Zoer vertrouwen in de jonge vervangers die bij hem op stal staan, zoals Sam. ‘Het is gewoon het juiste moment’, vertelde Zoer vanuit Leipzig, waar hij twee auto’s won maar naast de wereldbekerzege greep.

Meer wilde de ruiter niet loslaten over de deal. Hij zei overstelpt te zijn met vragen over de verkoop. Later geeft hij misschien tekst en uitleg.

Ruiters praten niet graag over de waarde van hun dieren. Over de bedragen waarmee paarden van eigenaar wisselen, worden zelden tot nooit mededelingen gedaan. De

15 miljoen voor Totilas is een uitzondering, ook al is onduidelijk of dat de werkelijke vraagprijs betreft.

Een toplijst van paarden, uitgedrukt in hun waarde, is daarom moeilijk te maken. Totilas gaat ontegenzeglijk aan kop, maar wie volgen? Hickstead, het Nederlands gefokte paard waarmee de Canadees Lamaze in 2008 olympisch kampioen werd, wordt getipt als tweede. De waarde ligt mogelijk rond de 7,5 miljoen.

Erachter volgen wellicht Parzival en Salinero, de dressuurpaarden van Adelinde Cornelissen en Anky van Grunsven. Ze zijn miljoenen waard, maar hoeveel is niet bekend. Bovendien staan Cornelissen en Van Grunsven niet voor een verkoop open. Dat maakt het volgens Jacob Melissen, directielid van het Springpaarden Fonds Nederland, moeilijk een prijskaartje aan de dieren te hangen.

‘In veel gevallen is het vooral een kwestie van wat de gek ervoor geeft’, zegt hij. En nu de markt van Nederlandse paarden op drift lijkt en kopers steeds minder vaak op ‘nee’ stuiten, lopen die bedragen soms in hoog tempo op.

In de Nederlandse hippische sector gaat jaarlijks 1,5 miljard euro om. Het is daarmee na voetbal de grootste sportbranche. Op de ranglijsten van de internationale vereniging van stamboeken, leidt het Nederlandse KWPN-stamboek zowel het dressuur- als het springklassement.

Nederlandse paarden zijn gewild, maar niet elk goed paard is geschikt voor elke goede ruiter. Melissen: ‘Sommige ruiters denken een Ferrari te kopen. Maar als ze er dan op gaan zitten, blijkt het een Lelijke Eend.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden