Nederlander moet Amerikaans feest snel verlaten

Een beetje in Amerika, zo voel je je bij een thuiswedstrijd van de Amsterdam Admirals in de Arena. Dat is American Football, of beter gezegd, de Europese tak daarvan, de NFL Europe....

Van onze verslaggever Ab Schreijnders

Maar dan schalt ineens Ich bin wie du door het stadion. Dat had Marianne Rosenberg niet kunnen denken, dat haar hit van meer dan 30 jaar geleden nu nog ten gehore zou worden gebracht.

Toepasselijk is het nummer wel: Frankfurt Galaxy is op bezoek, een van de vijf Duitse ploegen die met de Admirals dit jaar de competitie vormen. Typisch Duitse namen hebben die clubs: Berlin Thunder, Cologne Centurions, Rhein Fire, Hamburg Sea Devils. Nederlandse en Duitse spelers doen nauwelijks mee, het zijn vooral Amerikanen die de dienst uitmaken.

Het is een gelikte show die op en rond het gras wordt opgevoerd. Met alle glitter en glamour eromheen. De fans, een kleine tienduizend, vermaken zich opperbest. Vooral als een camera op ze wordt gericht – en dat gebeurt vaak – en ze zichzelf op de grote schermen aan weerskanten van de arena terugzien.

Natuurlijk gaat het allemaal om de verrichtingen op het veld, waar de Admirals heersen (38-20), maar er is veel dat afleidt. De muziek bijvoorbeeld, al zijn het vaak korte flitsen die naar meer doen verlangen. James Brown, Trini Lopez, Queen, KC and the Sunshine Band, Tracey Ullman en Sly and the Family Stone. En dan zijn er de cheerleaders. The hottest dance team in Holland worden ze genoemd.

De voertaal is Engels. Ook de afsluitende persconferentie met de coaches. De verslaggevers die iets willen weten, beginnen elke vraag keurig met het woord ‘coach’. Zo hoort het in American Football.

Alleen de omroeper/speaker bedient zich in het bijna drie uur durende festijn van het Nederlands. Hij is tevens explicateur, voor de weinigen op de tribunes die van deze veredelde vorm van ‘landje veroveren’ niets snappen.

Af en toe is hij in zijn element. Vooral als hij het heeft over Diamond Ferry, de running-back van de Admirals: ‘Hij is net een tractor, daar kun je ook alles aan hangen, maar hij blijft lopen.’ Of: ‘Die man lijkt wel met groene zeep ingesmeerd’, als de speler zich langs een aantal Galaxy’s heeft geworsteld.

Hoogtepunt is als de speaker een prijs mag weggeven voor het mooiste spandoek van de avond, hier vanzelfsprekend banner geheten. Een man en een vrouw hebben ‘Orange is the winning color’ verzonnen. Op zijn vraag of de twee iets met elkaar hebben, zegt de vrouw: ‘Wij zijn ex-en van elkaar.’

Gelukkig kondigt hij diep in het vierde kwart ook aan dat Akwasi Mensah, de enige Nederlandse speler in de Admirals-selectie, in het veld is gekomen. De stand is dan al 38-13. Hij heeft zijn woorden nog niet uitgesproken of nummer 56 wordt alweer naar de kant gehaald door coach Bart Andrus.

Nog een keer klinkt Ich bin wie du, op volle geluidssterkte. Dan is het feest voorbij. De Admirals hebben weer een stap gezet op weg naar de World Bowl. Vorig jaar veroverden zij de 18 kilo zware hoofdprijs. De finale van de NFL Europe is op zaterdag 27 mei in Düsseldorf.

Tot dan zijn er nog zeven speelronden, met nog drie Duitse ploegen die op bezoek komen en vast nog veel meer Marianne Rosenberg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden