Nederland kijkt toe bij Duitse vliegshow

Bij de echte vliegshow van het weekeinde bleven de Nederlandse `toestellen' in Hannover aan de grond. De twee finalemiddagen van de WK trampolinespringen gingen aan de nationale springers voorbij....

De man met de grootste faam en het meeste talent, Alan Villafuerte, ontbrak voor het eerst sinds 1996 in een `grote' finale. Individueel kwam hij niet verder dan de verovering van een olympisch ticket; meer zat er vrijdagmiddag niet in. Een plek bij de beste acht mannen van de WK bleek onhaalbaar .

Zaterdagochtend had de import-Alkmaarder dat foutje willen herstellen, met een fraai vertoon in het nog niet olympisch gewaardeerde synchroonspringen, maar zijn partner Sven Mooij bleek ernstig onder de indruk van de omstandigheden in Hannover. Mooij, een zelfbewuste jongeman die overal en altijd slaapt als een blok, had een slechte nacht doorgemaakt.

De verplichte figuren werden al matig uitgevoerd en in de vrije oefening was er weinig synchroons te bespeuren. `Sven was niet zo gestileerd in het hoofd', treiterde coach Marc de Wit. Mooij: `We moesten bij het inspringen al stoppen en opnieuw beginnen. En bij de eerste twee sprongen lag ik bijna op de mat.' Villafuerte, relativerend: `Sven had hier een off-day. Dat kan gebeuren.'

Het geschiedde evenwel op het volstrekt verkeerde moment. In Praag, bij de wereldbeker van september, had het duo van Victory zelfvertrouwen getankt. Ze waren in Tsjechië tweede geworden. Het vlotte aanloopje bleek geen garantie voor een vlekkeloos optreden bij de WK. De voorronde werd als zeventiende beëindigd en zo kon Mooij bij de finale als een toerist de meegebrachte videocamera bedienen.

Hij kon louter buitenlanders filmen. Zijn Nederlandse collega's Kaslander en Riepma waren als 29ste geëindigd. Bij de vrouwen bleken Mirjam Steinebach en Kim Stiekema, eind augustus de zeer verrassende winnaressen van de wereldbekerwedstrijd in Oostende, hun pas veroverde naam niet te bevestigen. Zij werden twaalfde in de voorronde, acht posities beter dan het andere Nederlandse koppel Hsu-Meijer.

Duitsland geldt als trampoline-gek. Villafuerte springt er Bundesliga-wedstrijden en weet van volle zalen. Hannover herbergt een vereniging uit de Erste Liga, een niveau lager. De stad had overwogen het wereldevenement in de grote Preussag Arena te houden, maar de belangstelling was juist voorvoeld. Het sportpaleis zou te groot en te duur zijn geweest voor de driedaagse wedstrijd.

Over twee jaar worden de WK in Nederland gehouden. Eindhovens Indoorsportcentrum, in 2000 al eens het toneel van de Europese titelstrijd, zal dan 's werelds besten herbergen. Dat waren er in Hannover 450, uit 41 landen, waarbij aanverwante takken van sport als minitramp en tumbling voor extra aanwas zorgde.

De wereldtitelstrijd in eigen land zal de loopbaan van Villafuerte in elk geval met één jaar verlengen. De pas 26-jarige trampolinespringer loopt al zo lang mee dat hij zich een veteraan begint te voelen. Hij zou bij een geslaagd synchroon-optreden in Duitsland en een toewijzing van de olympische status voor het fraaie duo-springen direct besloten hebben nog een hele olympisch cyclus met Sven Mooij door te gaan. Nu staat dat op losse schroeven. Er dient nog een studie lichamelijke opvoeding afgerond te worden.

In turnen worden sporters op jonge leeftijd afgeschreven, maar in het minder belastende springen op elastiek kunnen de vliegende mannen langer mee. In de WK-finale was de 34-jarige Rus Moskalenko, de springer met wie Villafuerte drie jaar geleden een trainingskamp in Moskou afwerkte, zelfs opnieuw favoriet, op de voet gevolgd door de een jaar jongere Wit-Rus Dimitri Poljaroesj.

`Niet weer die oudjes, hè', kreunde de 20-jarige Mooij. De individuele finale ging evenwel, met minimaal verschil, naar een jonge Duitser, Henrik Stehlik. Moskalenko, vijfvoudig wereldkampioen en de eerste olympische kampioen in de discipline, kreeg dezelfde score, maar de lagere moeilijkheidsgraad waarmee publieksfavoriet Stehlik aan zijn punten kwam, gaf de doorslag in Duits voordeel.

Dezelfde moeilijkheidsgraad, om precies te zijn een afwaardering daarvan, had de Russen vrijdagavond al de teamwereldtitel gekost. Ook toen werden de Duitsers tot de beste springers van de wereld uitgeroepen. In Duitsland worden nu al voor volgend jaar augustus campingreizen naar Athene verkocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden