Nederland gewenste kandidaat ES 2019

Nederland heeft nog altijd poleposition voor de organisatie van de Europese Spelen in 2019. Ook al bestaat er nog geen zekerheid over de financiering van het grootschalige sportevenement, het Europees olympisch comité (EOC) zal het toernooi naar verwachting morgen tijdens een congres in het Turkse Belek aan sportkoepel NOC*NSF toewijzen.

André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF, wordt gefeliciteerd na het aannemen van de stemming voor de kandidaatstelling van de European Games 2019. Beeld anp
André Bolhuis, voorzitter NOC*NSF, wordt gefeliciteerd na het aannemen van de stemming voor de kandidaatstelling van de European Games 2019.Beeld anp

Als de komende maanden de financiële dekking niet rond komt, trekt Nederland zich alsnog terug en mag het EOC met andere kandidaten praten. Vooralsnog is Nederland de enige en gewenste kandidaat.

De Europese Spelen zijn te vergelijken met de reeds bestaande Aziatische Spelen en Pan-Amerikaanse Spelen. De eerste editie wordt van 12 tot en met 28 juni gehouden in Bakoe, de hoofdstad van Azerbeidzjan. Oranje zendt een ploeg van ongeveer 120 sporters.

De sportbonden zijn eind april tijdens een ledenvergadering op Papendal akkoord gegaan met de kandidatuur, maar stelden wel als belangrijke voorwaarde dat zijn geen enkel financieel risico mogen lopen.

In de opzet van NOC*NSF wordt het sportspektakel in 2019 verspreid over heel Nederland in bestaande stadions. Van een dure openings- en sluitingsceremonie zal geen sprake zijn en ook komt er geen apart atletendorp.

Voor de organisatie is 125 miljoen euro nodig. Van negen grote steden en vijf provincies wordt een gezamenlijke bijdrage van 58 miljoen euro verwacht, van het rijk 27 miljoen en uit sponsoring, kaartverkoop en tv-rechten moet 40 miljoen komen. Keiharde financiële toezeggingen zijn er nog niet en de steden Rotterdam en Utrecht hebben vanwege de hoge kosten het evenement in principe al afgewezen.

Minister Edith Schippers van Sport heeft de Tweede Kamer laten weten dat ze met een 'positief kritische blik' naar de Europese Spelen in 2019 kijkt, maar nog geen bijdrage heeft toegezegd. Ook zij wil meer weten over de financiering. Ze wil samen met de andere overheden vóór 28 juni, de sluiting van de eerste ES in Bakoe, tot een besluit komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden