Nederlaag voor De Boer in Premier League-debuut: 'zijn' Crystal Palace verliest met 0-3

Frank de Boer is zijn trainerscarrière in de Premier League begonnen met een nederlaag. Crystal Palace verloor zaterdagmiddag met 0-3 van promovendus Huddersfield Town.

Frank de Boer tijdens de wedstrijd tegen Huddersfield Town. Foto getty

In 2007 kwam het Zuid-Londense stadsdeel Croydon, door David Bowie omschreven als een 'betonnen hel', met een masterplan: het wilde meer op Barcelona gaan lijken. Het leidde tot sceptische reacties. Tien jaar later heeft de plaatselijke profclub een soortgelijk vergezicht. Onder De Boer (47) moet Crystal Palace iets minder 'Engels' gaan spelen, en iets meer zoals de voormalige clubs van de 112-voudig Oranje-international. Er is nog een lange weg te gaan, zo bewijst de dramatische seizoensstart tegen de gedoodverfde degradatiekandidaat uit Yorkshire, die voor het eerst sinds 1972 op het hoogste niveau speelt.

De middag was zo hoopgevend begonnen.

Klappend en zwaaiend naar de luidruchtige toeschouwers betreedt de Nederlander het zonnige Selhurst Park. Met zijn crèmekleurige broek en marineblauwe jasje, compleet met pochette, zou hij niet hebben misstaan op een plezierjacht. De Crys-tals, de cheerleaders die tegenwoordig maillots dragen, dragen bij tot de feestelijke sfeer. Onder de man die Ajax vier keer op rij kampioen heeft gemaakt moeten The Eagles eindelijk eens naar boven gaan kijken, in plaats van naar de degradatiestreep. Het enige wat bij de prelude ontbreekt is de adelaar Kayla die normaal gesproken van doellat naar doellat zweeft.

Is het ontbreken van de intimiderende mascotte soms een veeg teken? De blauwrode formatie begint timide aan de wedstrijd en reeds na twee minuten openen de gasten bijna de score. Nadat Patrick van Aanholt een voorzet halfzacht wegwerkt krijgt Tom Ince, de zoon van Paul, een opgelegde kans, maar hij schiet zwak in. Palace probeert te domineren en te combineren, zoals De Boer dat graag ziet. Voorzitter Steve Parish had bij de presentatie van de nieuwe manager gezegd dat 'als ploegen ons de bal geven, we plegen te verliezen'. Het oude Palace speelde liever uit tegen Chelsea dan thuis tegen Sunderland.

Zo'n paleisrevolutie valt niet mee, zeker niet omdat De Boer maar drie nieuwe spelers heeft. Van Ajax kwam Jairo Riedewald, Chelsea leende het plaatselijk talent Ruben Loftus Cheek uit en van José Mourinho mag Timothy Fosu-Mensah hier rijpen, als voetballer én persoon. Voor de rest moet De Boer het voorlopig doen met de erfenis van 'Big Sam' Allardyce, een selectie die gepokt en gemazeld is met Sturm und Drang. Huddersfield blijkt de slechtst denkbare tegenstander te zijn. De ploeg van de Duitse manager David Wagner, een gabber en geestverwant van Jürgen Klopp, doet haar bijnaam The Terriers eer aan. Ze jagen The Eagles de stuipen op het lijf.

Jairo Riedewald in actie. Foto reuters

Na een half uur gebeurt het onvermijdelijke.

Palace verdedigt slonzig bij een hoekschop, waarna Joel Ward de bal in eigen doel werkt. De 2.900 meegereisde fans zijn nog aan het juichen als Steve Mounie de 0-2 binnenkopt, amper gehinderd door een verstijfde Riedewald. De 20-jarige Haarlemmer gaat daarna steeds onzekerder spelen. Pas vlak voor rust krijgt Palace de eerste kansen: een schot van publiekslieveling Wilfried Zaha en een kopbal van topscorer Christian Benteke. Na afloop beweert De Boer, kalm als altijd, dat zijn ploeg een kwartier lang heeft lopen suffen. 'En dat wordt in de Premier League genadeloos afgestraft. Dit is een harde les voor ons.'

Na de theepauze speelt Palace beter, maar Huddersfield countert na de 0-3. In zijn uppie, en met een diepe frons, verlaat De Boer na afloop het veld. Het thuispubliek, dat niet alleen applaus geeft aan de gasten maar ook aan de nieuwe manager, beurt hem op. Hij klapt terug en deelt handtekeningen uit. Zijn gezicht siert het programmaboekje onder de arm van de teleurgestelde fan Angus MacKenzie. 'Wat De Boer wil, kan werken, mits hij komende weken de juiste spelers erbij krijgt', oordeelt de seizoenkaarthouder. 'Als we over maand nog steeds nul punten hebben, ja, dan wordt het lastig.'

Komende zaterdag wacht Liverpool op Anfield.