Nederlaag tegen Svidler schaarse smet op topjaar voor Giri

Vorig jaar drong hij de top-10 binnen. Destijds was er scepsis. Nu geldt Giri als een (voorzichtige?) topschaker.

Anish Giri in augustus in St. Louis. Beeld AP

Het optreden van Anish Giri in het wereldbeker schaaktoernooi in Bakoe eindigde na twee succesvolle weken in mineur. In de halve finale ging hij met 1,5-0,5 ten onder tegen de Rus Peter Svidler, die dankbaar profiteerde van een zeldzaam zwakke dag van de Nederlandse kampioen. In de finale treft Svidler landgenoot Sergey Karjakin, die in vier tiebreakpartijen de Oekraïner Pavel Eljanov uitschakelde.

Het was een onverwacht slot van een overlevingstocht die alom indruk maakte. In vijf minimatches verloor Giri geen enkele partij en regisseerde hij steeds de gebeurtenissen op het bord. Maar in de eerste partij tegen Svidler raakte hij met de witte stukken de controle kwijt. In een aangename stand, die alleen hem serieuze winstkansen bood, besteedde Giri pas aandacht aan het tegenspel van zijn tegenstander toen het te laat was.

In de herkansing stond Giri voor een taak die zelden tot een goed eind wordt gebracht: hij moest met zwart winnen van een tegenstander die aan remise voldoende had. Giri greep niet naar de botte bijl, maar probeerde met fluwelen handschoenen Svidler uit zijn evenwicht te brengen. Die tactiek leverde zo weinig op dat Giri zich na 51 zetten in een kale stand met een remisevoorstel schikte in zijn afscheid van Bakoe.

Luxepositie

Voor de topgrootmeesters telde in de World Cup slechts één ding. Alleen door de finale te bereiken zouden zij toegang krijgen tot het kandidatentoernooi, dat volgend voorjaar wordt gehouden. Acht spelers zullen daarin strijden om het recht Magnus Carlsen uit te dagen in een tweekamp om de wereldtitel. Svidler en Karjakin, oudgedienden in de uitdagersstrijd, hebben zich als finalisten van de twee entreebewijzen verzekerd.

Giri verkeerde in de luxepositie dat hij al vrijwel zeker was van een plaats bij de acht kandidaten. Dankzij zijn constante prestaties in het afgelopen jaar zal hij een van de twee invitaties ontvangen die worden toegekend op grond van de ratingcijfers. De andere uitnodiging gaat naar de Bulgaar Veselin Topalov.

De nederlaag tegen Svidler verleidde Giri dan ook niet tot diepe treurnis. Op Twitter bedankte hij zijn fans voor hun steun en erkende hij dat zijn fortuin eindig was gebleken: 'In de halve finale werd ik genadeloos geëlimineerd.'

Scepsis

Een jaar geleden bereikte Giri voor het eerst de top-10 van de wereldranglijst. Omdat hij zijn ratingpunten vooral had verdiend tegen zwakkere tegenstanders werd zijn entree in de elite door velen met scepsis begroet. Giri bewees hun ongelijk. Na een wisselvallige eerste helft van 2015 zette hij in de zomer de laatste stap naar het topniveau. Sinds 1 juni bleef hij ongeslagen in het NK en elitetoernooien in Stavanger en Saint Louis. Ook in Bakoe was hij veertien partijen ongenaakbaar, voor hij door Svidler tot de orde werd geroepen.

De twijfel aan Giri's capaciteiten is verdwenen, al wordt af en toe gemopperd dat hij te voorzichtig is en het gevaar loopt een onverslaanbare remiseschuiver als de Hongaar Peter Leko te worden. Als Giri ook die kritiek weet te bezweren, is hij definitief toegetreden tot het hoogste echelon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden