NEC-PSV voor het publiek ware kwelling

Zou er geen regel kunnen komen dat een scheidsrechter wedstrijden beëindigt, die geen zin meer hebben?..

BART JUNGMANN

Van onze verslaggever

Bart Jungmann

NIJMEGEN

Na vijftig minuten leidde PSV met 3-0 en tegenstander NEC wekte niet de indruk daar zondagavond voor twaalf uur nog iets tegenover te kunnen stellen. Scheidsrechter Van Hulten had dus met een gerust hart één keer langdurig en hard op zijn fluit kunnen blazen. Wat een zegen zou dat zijn geweest! 5600 Ongelukkigen in De Goffert uit hun lijden verlost en al die onverstandigen die betalen voor nòg meer voetbal op televisie zomaar veertig minuten extra conversatietijd bezorgd.

Maar Van Hulten hield zich aan de bestaande regels. Hij liet de wedstrijd naar 0-4 voortsudderen, een wedstrijd die geen ander doel meer diende dan het doelsaldo. (Zou er ergens anders in de wereld een competitie bestaan waarin zoveel wedstrijden alleen het doelsaldo dienen?).

Maar zelfs daarin was PSV niet bijster geïnteresseerd. Het was alleen maar naar Nijmegen gekomen om drie punten te halen en ongeschonden terug te keren. Alleen Gilles de Bilde raakte het net nog eens na een mooie combinatie met Luc Nilis en daarmee is ook meteen de enige betekenis van deze ontmoeting verklapt.

PSV heeft dit seizoen nog weinig kunnen spelen met het Belgische koppel dat de club vorig jaar de titel bezorgde. Blessures en overlijdensberichten hield beide Belgen dit seizoen voornamelijk aan de kant. De Bilde viel in Nijmegen halverwege in, Nilis mocht net als woensdag tegen Roda JC vanaf het begin meedoen. Maar tegen NEC maakte hij ook het laatste fluitsignaal mee.

Trainer Dick Advocaat reageerde na afloop geprikkeld op vragen naar zijn troebele relatie met PSV's attractiefste speler. Nilis heeft zich in de voorbije periode geregeld beklaagd over reservebeurten die volgens hem alle grond misten. Maar Advocaat vond het een oude koe die hij niet uit de sloot wilde halen.

Alles is volgens hem uitgepraat en bovendien zag hij zondagavond zijn gelijk bevestigd. 'Nilis heeft tijd nodig om in zijn ritme te komen en dat bleek ook wel. Hij kwam er steeds beter in.'

In het eerste kwartier waarin de illusie van een wedstrijd nog in leven werd gehouden, bleven acties van Nilis inderdaad steken in goede bedoelingen. Zo kon NEC-doelman Roorda na dertien minuten een bal oprapen die Nilis met een lobje over hem heen had willen mikken.

Het was een onnauwkeurigheid in een reeks van onnauwkeurigheden. Toch kon PSV gaandeweg het initiatief naar zich toe trekken. De handelingssnelheid van de NEC-spelers lag laag en eenmaal in balbezit werd er meer gelopen dan gepasst.

Na twintig minuten schoot Jonk tegen de paal, waar hij alle gelegenheid had iets nauwkeuriger te mikken. Het bleek uitstel van executie. Vijf minuten later ging Jonk wat zorgvuldiger te werk bij een corner. Faber kopte Stammiaans in.

Vlak voor rust bleek Nilis voldoende in het ritme te zijn gekomen om een actie doeltreffend af te sluiten. Faber stuurde hem de ruimte in en omdat libero Pothuizen verzuimde in te grijpen, kon Nilis uiteindelijk zelfs het doel van Roorda in zijn schootsveld krijgen. De keeper van NEC viel over de bal heen en zo deed iedere Nijmegenaar zijn best het zelfvertrouwen van de tegenstander op te vijzelen.

Met zo'n makke tegenstander durfde Advocaat de half-fitte Cocu en De Bilde in de strijd te gooien. Van het rijtje geblesseerden vreest Advocaat alleen Zenden en Van der Weerden te moeten missen in de wedstrijd tegen Newcastle United voor de Champions League.

Een echte test werd het niet meer in Nijmegen. De bijdrage van Cocu (herstellende van een hamstring-blessure) ging verloren in het gezapige nazomeravondvoetbal. De Bilde (herstellende van een enkelblessure) had af en toe al dat venijnige wat hem zo gevaarlijk maakt. Bijvoorbeeld in de 74ste minuut toen hij snel reageerde op een passje van Nilis die ruim twintig minuten eerder zelf had gescoord met een afstandsschot dat de ingedommelde Roorda verraste.

Daarmee werd een wedstrijd beslist die elf winnaars en ontelbare verliezers kende. Jim Calderwood, de man met de treurigste ogen, had het meest verloren. 'Vanaf de eerste minuut won PSV elk duel om de bal. Er is nooit strijd geleverd. Ik ben enorm teleurgesteld in mijn elftal', sprak de trainer van NEC.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden