NEC maakt faam als cupfighter weer waar

In een zinderend voetbalgevecht plaatste NEC zich dinsdagavond als eerste voor de finale van de KNVB-beker. De Nijmeegse cupfighters hielden AZ in de reguliere speeltijd op 1-1, overleefden de verlenging en sloegen toe in de penalty-reeks....

Van onze verslaggever Bert Wagendorp

Al in de eerste 45 minuten lieten beide ploegen er geen misverstand over bestaan dat het hier een ouderwets bekerduel betrof. Alle ingrediënten van deze altijd aparte voetbaldiscipline waren aanwezig, behalve spectaculaire treffers. Maar duels op het scherpst van de snede, een grote dosis opportunisme en een hartverwarmende inzet zorgden voor een fascinerend schouwspel.

Op het zwaar bezette middenveld speelde zich een duel af in een moordend tempo. Tot doelrijpe kansen leidde dat evenwel niet. In de eerste helft viel er zelfs niet één te turven.

NEC maakte van meet af aan duidelijk dat de ploeg in het geheel niet onder de indruk was van de stand op de ranglijst in de eredivisie. De vraag rees zelfs waardoor het verschil tussen de twee teams de afgelopen maanden is ontstaan en waarom NEC nog steeds de dreiging van de nacompetitie boven het hoofd hangt.

De Nijmegenaren hadden psychologische steun aan het verleden. AZ slaagde er de afgelopen vijf seizoenen niet in thuis van NEC te winnen en afgelopen december hield de ploeg AZ in eigen huis andermaal op een gelijkspel (1-1).

Kennelijk wordt NEC door de beker geïnspireerd, de club wierp zich in het verleden al vaker op als een cupfighter pur sang. In 1994 bereikte NEC voor het laatst de finale, na een spectaculaire zege van 2-1 in de halve finale op Ajax. Feyenoord was vervolgens met 2-1 te sterk. Eerder werd in 1973 en 1983 de finale bereikt - en verloren, tegen respectievelijk NAC en Ajax.

Met name via de vleugels was NEC gevaarlijk. Renfurm maakte het op links gelegenheidsback Ricksen moeilijk en op rechts had El Hadrioui het zwaar tegen de oude frontsoldaat Latuheru. AZ trachtte wat terug te doen via Boussatta en de als een jonge hond tekeergaande Bosman, maar de passes vanaf het middenveld waren te slordig om echt gevaarlijke situaties te creëren. Bovendien waren er bij dreiging altijd de oerdegelijke en bikkelharde Pothuizen en Danny Hesp om de AZ-aanvallers te frustreren.

AZ leek in de tweede helft orde op zaken te stellen en de tegenstander een snelle knock out toe te dienen. Na een fout van Leiwakabessy bereikte Perez Van Galen, die net naast schoot. Een minuut later smeekte de Alkmaarderhout om een penalty, toen Hesp Perez in de doelmond tegen de grond werkte, maar Temmink wees niet naar de stip.

In de 56ste minuut leek NEC-keeper Roorda AZ de 1-0 te schenken, toen hij een schot van Mans uit zijn handen liet vallen. Bosman kwam net te laat aanglijden om te profiteren.

Vier minuten later was het plotseling 0-1. Op links gleed Renfurm prachtig langs Ricksen en via wat Alkmaarse benen kwam zijn voorzet voor de voeten van De Gier. Die klopte met een gloeiend schot de niet geheel vrijuit gaande Moens in de korte hoek: 0-1.

AZ koos daarna noodgedwongen voor nog meer opportunisme, wat de amusementswaarde verder verhoogde en NEC kansen gaf in de counters. Wijker ging meer voor zijn verdediging spelen, Van Galen meldde zich vaker in de spits. Dat lef werd beloond. Trainer De Groot had in de 75ste minuut om duistere redenen Pothuizen nog niet gewisseld voor Goulooze, of de bal lag achter Roorda. Perez ging een razendsnelle een-twee aan met Van Galen en rondde knap af: 1-1.

Vervolgens sloeg AZ het beleg van Nijmegen op, in een poging een verlenging, met alle onvoorspelbaarheid en risico's van een golden goal, te voorkomen. Ricksen schoof door naar het middenveld, en in de NEC-verdediging werd alarmfase één afgekondigd. Met het inbrengen van de frisse Fertout, voor Bosman, trachtte AZ-trainer Van der Lem een beslissing te forceren, maar zijn ingrepen bleven zonder succes.

Voor het zichtbaar vermoeide NEC, zonder de inmiddels geblesseerd uitgevallen De Gier, zat er vervolgens weinig anders op dan hopen op de penalty-reeks. Toch hadden de Nijmegenaren in de verlenging nog de beste kansen, door Janssen en Arts. Maar het bleef 1-1.

Het NEC-penaltyplan slaagde: Arts 1-0, Fertout over; Collen 2-0, Boussatta gestopt; Schultz 3-0, Hernandez 3-1; Hesp 4-1. NEC, voor de vierde maal in het bestaan, in de finale van de KNVB-beker. Voor AZ resteert slechts de competitie om een Europees ticket af te dwingen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden