Nationale zevental blijft

De clubs uit de hoofd- en eerste klasse waterpolo willen niet dat het huidige Nederlandse team wordt afgedankt. Zij pleiten voor een krachtige jeugdaanpak maar ook moet de nationale ploeg zich verder kunnen ontwikkelen....

Van onze waterpolomedewerker

In eerste instantie gaven de beleidspalers van de KNZB aan dat het roer volledig moest worden omgegooid. De gedachte ging uit naar een nieuw Nederlands team van spelers vanaf 15 jaar dat klaargestoomd moest worden voor de Olympische Spelen in 2008. Zo ver willen de clubs niet gaan, bleek zaterdag uit een tweede gesprek over de toekomst van het waterpolo. Zij zijn voorstander van een landelijke jeugdcompetitie in het nieuwe seizoen. Zowel voor spelers onder 16 jaar als de leeftijdsgroepen daaronder.

Maar ook moet volgens de clubs het huidige nationale team in stand worden gehouden. Besloten werd dat het bestaande Nederlands zevental deze zomer aan twee internationale toernooien deelneemt en in het najaar een keer in de week in Zeist gaat trainen. Het oefenschema dient ter voorbereiding op het kwalificatietoernooi voor het EK van 2001.

Arie van der Bunt reageerde opgelucht bij het vernemen van het standpunt van de clubs. 'We hebben als spelersraad gepleit voor nog meer trainingen waardoor we de kant van het semi-professionalisme opgaan. Het was een klap in ons gezicht toen men koos voor opbouw van een geheel nieuw team. Op de een of andere manier zouden wij daarin moeten participeren, maar niemand wist hoe.

'Gelukkig is de zaak teruggedraaid en blijft het Nederlands zevental bestaan. Aardige is dat Harry van der Meer, Eelco Uri en sinds vorige week Gerben Silvis van ZPB als profs in het buitenland spelen. Als deze trend doorzet komt Nederland misschien uit meer spelers te bestaan die in het buitenland spelen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden