Nationale toppers serieus in de slag

Een gemoedelijke en amicale sfeer, gebruinde gezichten. Links en rechts werden handen geschud, uitwisseling van informatie over vakantieoorden. Een koffiekransje of een bridgewedstrijd?...

Minder dan een week voor aanvang van het wereldkampioenschap in het Noord-Franse Lille (gisteren begon het eerste onderdeel, het WK voor gemengde paren) verzamelden de Nederlandse topparen zich voor de Modalfa-top 12, de eerste serieuze krachtmeting van het seizoen.

In het Amsterdamse kantoor van bridgeliefhebber en sponsor Max Abram waren tien paren uit de meesterklasse van de partij aangevuld met Vriend/van der Pas, het sterkste vrouwenpaar, en Lagas/Schollaardt, beloftevolle junioren. De twee paren van landskampioen Hok, Jansen/Westerhof en Jansma/van Cleeff, ontbraken op het appèl.

Was de nationale bridgetop in staat de loomheid van de zomer af te schudden en zich voor honderd procent op bridge te concentreren? De wedstrijdleider gebood de spelers voor de eerste ronde naar hun plaats. Tijdens het eerste spel de aangename stilte van spelers die de wereld om zich heen vergaten en alleen oog hadden voor de bridgegebeurtenissen.

Paulissen/Ramer kwamen het snelst uit de startblokken en gingen na de eerste dag met een forse voorsprong aan de leiding. Twee paren van het Modalfa-meesterklasseteam zetten de achtervolging in. Leufkens/Westra versloegen de koplopers in de onderlinge confrontatie maar zakten na vier mislukte slemondernemingen terug. Muller/de Boer slopen geruisloos naderbij en snaaiden na een foutloos geboden en perfect gespeelde laatste ronde op de valreep de cheque van de eerste prijs weg voor de neuzen van Paulissen/Ramer.

Een van de productiefste situaties, waarin het resultaat tussen plus en min tien imps schommelt, is het bikkelharde gevecht tussen 4 en 4. Geef noord-zuid negen of meer harten en oost-west een schoppenfit en felle schermutselingen zijn gegarandeerd, in diagram 1 resulterend in een verschil van ruim tweeduizend punten. Twee varianten:

Zie diagram 1

westnoordoostzuid

----2dbl

45pas pas

pas---- --

westnoordoostzuid

----2dbl

4445

paspas5pas

paspas-- --

West kreeg na zijn eigen verhoging van de 'Muidergeste 2', tweekleurenspel zonder opening, naar 4 met 5 de bal keihard teruggekaatst. Met ruiten als tweede kleur van oost wilde west graag tot 5 doorbieden. Indien oost daarentegen naast de vijfkaart schoppen een klaverenkleur had gingen zowel 5 als 5 down. In het tweede biedverloop nam west voorzorgsmaatregelen. Met 4 bood west een hand aan met grote troefaansluiting en waardes in ruiten. Het was voor oost een koud kunstje 5 met 5 uit te nemen en na het vallen van V nog te maken ook.

Twee keer snoerde een prematuur doublet partner de mond.

westnoordoostzuid

----pas1

1dbl4dbl

paspaspas--

westnoordoostzuid

----pas1

1345

dblpaspaspas

Dat betekende plus 1190 (na A en klaveren na) voor oost-west en plus 850 voor noord-zuid. Zowel het doublet op 4 als op 5 werd doelwit van heftige kritiek.

Westra/Leufkens toonden goede vorm al struikelden zij over slemspellen. Een passieve benadering van Westra (diagram 2) sproot voort uit een slecht afgesproken gebruik van een cuebod.

Zie diagram 2

westnoordoostzuid

--1pas1

23dbl3

pas4paspas

pas-- -- --

De oorzaak van het missen van deze uitstekende 6 lag in de interpretatie van het 3-bod, een bod in de kleur van de tegenpartij. Westra, zuid, meende dat 3 alleen om een stop in harten vroeg terwijl Leufkens, noord, dacht dat hij met 3 een sterke hand, achttien plus punten, aangaf mogelijk met enige schoppensteun. Hij vond daarom 4 voldoende en liet verdere actie richting slem over aan zuid.

De leiders in 6 trokken, na de uitkomst van 10 voor A, drie keer troef, en ontdekten na H dat in ruiten geen extra slag was te ontwikkelen. De klaveren bood een goede kans voor een twaalfde slag. A, H en 10 voor B. Op 9 ging de verliezende harten uit zuid weg. Maar was het slem na een hartenuitkomst ook gemaakt? De leider duikt de eerste hartenslag voor H in oost die harten doorspeelt voor A. Drie keer troef en de ruiten zonder succes geprobeerd. Met een ruiten introever naar zuid. De twee resterende troeven en oost kan in het driekaarts eindspel niet V en B-derde bewaren.

De beslissing van de Modalfa-top 12 viel op het spel in diagram 3. Tegen Paulissen/Ramer hadden noord-zuid slechts 5 bereikt, met twaalf slagen voor het oprapen in zowel klaveren als ruiten. Op drie andere tafels was wel klein slem geboden en gemaakt terwijl Leufkens/Westra in de manche bleven steken. Tegen Muller/de Boer produceerden oost-west een biedverloop dat duidelijk maakt dat ook op topniveau ridicule missers gefabriceerd worden.

Zie diagram 3

westnoordoostzuid

------1

122pas

3paspaspas

Onbegrijpelijk? Noord dacht dat 2 noord-zuid naar de manche forceerde en paste rustig op 3, met de 'zekerheid' dat zuid ging bieden. Zuid vatte 2 op als een hand met een vijfkaart harten vanaf tien punten, de pas na 3 van noord als een minimum en daarom zonder fit geen toekomst. Resultaat 3 drie down en ontreddering bij noord-zuid.

Een fraai miniatuur (diagram 4) was van de hand van Bauke Muller. Volgens Muller zelf 'logisch en elementair'.

Zie diagram 4

westnoordoostzuid

----2 pas

2pas2SA pas

4paspas pas

Noord kwam uit met schoppen voor A. De leider kondigde A aan. Bauke Muller, zuid, gooide H onder het aas! Een tweede ronde harten was voor V in noord, Wubbo de Boer, die de noodzakelijke klaverenswitch produceerde.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden