InterviewNatasja Roest

Natasja Roest, zus wereldkampioen schaatsen Patrick: ‘Natuurlijk had ik dat zelf ook wel gewild’

Natasja RoestBeeld Klaas Jan van der Weij / de Volkskrant

Topsport is vaak een familiekwestie. Maar lang niet elk kind groeit uit tot kampioen. Hoe verhouden broers en zussen zich tot het sportieve succes van hun bloedverwant? Deze week: Natasja Roest, zus van wereldkampioen schaatsen Patrick Roest.

Naam: Natasja Roest (26), masseur

Zus van: Patrick Roest, tweevoudig wereldkampioen allround schaatsen.

‘Patrick ‘Patrick is twee jaar jonger dan ik, maar op de schaatsbaan ging hij me al snel voorbij. Ik kan me nog goed clubkampioenschappen in Nijmegen herinneren. Hij was pupil, ik een C-junior en we reden de 500 meter. Het was de laatste keer dat ik sneller was dan hij.

‘Als het vroor, waren we hele dagen op het slootje achter onze boerderij te vinden. Patrick en ik zijn echt schaatsfanaten. In de winter keken we thuis altijd naar schaatsen op tv. Soms deden we zelf mee, gingen we schaatsbewegingen maken op de gladde vloer of naar buiten om te skeeleren. Ons jongste broertje, Remco, zat ook op schaatsen, maar is al snel gestopt Hij vond er niets aan.

‘Als C-junior werd ik gevraagd voor het gewest Zuid-Holland. Daarna ben ik naar Heerenveen verhuisd om voor het gewest Friesland te gaan schaatsen. Drie jaar heb ik er gewoond, samen met Patrick, die daar een appartementje had gekocht. Mijn doel was om te kijken of ik aansluiting kon krijgen met de top van Nederland.

‘Hoe het is om met hem samen te wonen? We zijn rustige types, maken niet snel ruzie. Hij is alleen soms een beetje makkelijk, dus drie keer raden wie er kon opdraaien voor het eten en het opruimen? Precies, zijn zus. Patrick is, laten we zeggen, een beetje gemakzuchtig.

‘Twee jaar geleden heb ik een punt achter mijn schaatscarrière gezet. De kracht en conditie had ik wel, maar het stukje techniek was net iets minder. Op het einde nam de motivatie ook af. Op een gegeven moment ging ik liever bij Patrick kijken dan dat ik ergens de Holland Cup moest schaatsen.

‘Tijdens die periode in Heerenveen heb ik de opleiding Sport en Bewegen gevolgd, daarin was massage een apart vak. Ik heb nu een eigen praktijk en behandel sporters, soms ook Patrick als hij thuis is.

‘Ik geniet van zijn successen. Natuurlijk had ik dat zelf ook wel gewild, maar als dat er niet in zit, houdt het op. Toen ik zelf nog schaatste, was het soms vervelend dat het altijd over hem ging. Mensen vergaten dat ik ook schaatste. Nu heb ik er vrede mee. Ik vind het juist leuk om over hem te vertellen. 

‘Nee, hij is niet veranderd. Die interviews op tv doet hij heel volwassen. Thuis is hij dat iets minder. Daar is hij gewoon Patrick. Iemand die nog steeds het liefst iemand anders zijn rommel laat opruimen.’ 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden