Nalatigheid en apathie nekken PSV in Arnhem

Uiterlijk onbewogen en schijnbaar laconiek incasseerde PSV-coach Guus Hiddink het beschamende puntenverlies tegen het tot tien man gereduceerde Vitesse (0-0), in de laatste speelronde voor het winterreces....

Terwijl het tot de marge van de eredivisie veroordeelde Vitesse de winst van een punt vierde als een glorieuze overwinning, beende PSV-doelman Waterreus woedend naar de kleedkamer, waar hij zich verbaal liet gelden. Hiddink, op dat moment bezig een radio-verslaggever te woord te staan, sommeerde zijn assistent Rutten om de geagiteerde Limburger tot kalmte te manen.

Dát was tegelijk het enige teken van leven dat PSV gaf op een avond, die wellicht ten overvloede nog maar eens duidelijk maakte hoe pover de selectie van de landskampioen in de breedte is.

Wat echter als een verrassing kwam: het piepjonge Vitesse, dat volgens trainer Sturing al wekenlang heftig snakt naar een seizoensonderbreking en desperaat op zoek is naar (betaalbare) routiniers om de balans in de selectie toch weer enigszins te herstellen, bleek een te lastige horde.

Zelfs nadat middenvelder Rankovic, overigens volledig terecht, al na 26 minuten het veld moest ruimen dankzij twee grove overtredingen op Robben, bleef de gevallen subtopper uit Arnhem eenvoudig overeind. Sterker nog: PSV kon na rust geen enkele noemenswaardige kans creëren en ontsnapte in de slotfase nog aan een nederlaag.

Het deed dan ook wat geforceerd aan dat Hiddink zijn doelman na afloop omstandig prees voor een aantal adequate ingrepen, die zeker niet zo glansrijk waren dat ze een aparte vermelding verdienden. Beter had hij kunnen wijzen op het opzichtige falen van centrale middenvelder Vogel, die verzuimde zijn ploeg bij de hand te nemen in een fase dat iedereen elkaar vragend stond aan te kijken.

Zonder Van Bommel, Bllund, Faber, Ooijer en Hofland - de geblesseerde topschutter Kezman viel kort voor rust in, maar miste kracht - had er juist van Vogel wel wat meer initiatief mogen uitgaan. De 26-jarige Zwitser, toch al weer bezig aan zijn vijfde seizoen in Eindhoven, toonde zich apathisch, terwijl juist hij de spitsen De Jong en Vennegoor of Hesselink van aanvoer had moeten voorzien.

Vogel mag deze zomer zijn opwachting maken op het EK in Portugal, maar lijkt de ambitie te missen om daar ook werkelijk iets van te maken. In een zeldzaam interview, met voetbalmaandblad Johan, meldde hij eens achteloos nooit naar voetbal op tv te kijken, omdat dit hem niet kan bekoren. Het zegt veel over Vogels arbeidsethos.

Eigenlijk valt rechterspits Rommedahl, op wie Hiddink pas twintig minuten na rust een beroep deed vanwege een lichte kwetsuur, op dezelfde nalatigheid te betrappen. De 25-jarige Deense international is weliswaar razendsnel, maar lijkt geenszins van plan te schaven aan zijn al tijden abominabele voorzetten. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat de beste jongen zélf niet tot die conclusie is gekomen, want dan was hij ermee aan de slag gegaan.

Het zijn omissies in het spel van PSV, die minder duidelijk aan het licht komen in wedstrijden waarin de gezichtsbepalende spelers gewoon fit zijn, maar op een troosteloze zaterdagavond in Arnhem is er geen ontkomen aan. Dan vallen de 'mindere goden' keihard door de mand en is zelfs een wankel collectief als dat van Vitesse in staat behoorlijk tegenpartij te bieden.

Even verrast als content maakte Sturing zijn spelers na afloop een compliment voor de getoonde mentaliteit. 'Ik was zo blij dat ik gelijk heb besloten ze twee weken vrij te geven.' Met een andere opmerking raakte de Vitesse-trainer onbedoeld de kern. 'PSV was nu misschien niet meer top.'

Collega Hiddink voelde zich niet geroepen dit beeld te corrigeren. Waarom zou hij ook? Hij kon slechts instemmend knikken en hij beperkte zich tot het uitspreken van de hoop dat 'iedereen weer snel aan boord komt, want in Nederland kun je weinig punten morsen in de strijd om de nationale titel.'

Dat laatste zouden vooral Vogel en Rommedahl wat beter moeten beseffen. En dat is toch ook niet te veel gevraagd van profs die graag hun status willen vestigen op een EK, of misschien zelfs de ijdele hoop koesteren op een transfer naar een lucratievere competitie. Of misschien ontbreekt het hen wel aan ambitie en laat het gelijkspel in Arnhem hen koud. De woede van Waterreus moet toch érgens op gebaseerd zijn geweest.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden