Naheffing van ruim vijf miljoen voor Ajax

Ajax heeft een naheffing gekregen van de Belastingdienst van 5,2 miljoen euro. Deze aanslag heeft te maken met het niet betalen van loonbelasting door Ajax bij de transfers van Shota Arveladze en Michael Laudrup in 1997....

Deze naheffing staat los van het strafrechtelijk onderzoek naar belastingfraude en valsheid in geschrifte bij Ajax dat anderhalf jaar naar de grootscheepse inval van justitie nog steeds niet is afgerond. De Belastingdienst heeft de Amsterdamse club een brief gestuurd 'om de rechten veilig te stellen', zo staat in dit schrijven. Feitelijk wordt hiermee bedoeld dat de Belastingdienst een navordering binnen vijf jaar moet afhandelen anders verjaart de zaak.

Behalve Ajax heeft ook NAC een naheffing gekregen. De Bredase club moet de Belastingdienst vierhonderdduizend euro betalen. In dit geval heeft de navordering betrekking op het niet betalen van loonbelasting bij de transfer van Archil Arveladze.

Voor beide clubs komt de fikse aanslag op een bijzonder ongelegen moment. Ajax heeft in het boekjaar 2001/2002 een historisch verlies geleden van 25,8 miljoen euro. Ook NAC verkeert in financiële problemen. De clubs willen geen commentaar geven.

Het Openbaar Ministerie in Amsterdam liet gisteren weten dat het strafrechtelijk onderzoek nog niet is afgerond. Vorige week eiste de officier van justitie in de FIOD-zaak tegen Feyenoord één jaar gevangenisstraf, waarvan zes maanden voorwaardelijk, tegen voorzitter Jorien van den Herik, en een boete van 1,1 miljoen euro tegen de Rotterdamse club.

Op 28 mei 2001 deden opsporingsambtenaren van de FIOD invallen bij Ajax en NAC en op adressen in Keulen en Kopenhagen. De voormalige directeur van Ajax, Maarten Oldenhof, ex-penningmeester Arie van Os, oud-NAC-voorzitter John Peek en de gebroeders Arveladze werden als verdachten aangehouden.

Beide clubs waren lange tijd in discussie met de Belastingdienst over de transfers van de gebroeders Arveladze en Michael Laudrup. Er waren twijfels over zogeheten hand- en tekengelden die de voetballers zouden hebben ontvangen. De zaak werd eind 2000 door de FIOD overgenomen omdat het vermoeden bestond dat de clubs mee zouden hebben gewerkt aan speciale constructies door spelersmakelaars met de bedoeling zo min mogelijk belasting in Nederland te hoeven betalen.

Tijdens het strafrechtelijk onderzoek stuitte de FIOD onder meer op een duistere deal via Bosnië. Laudrup stond in 1997 onder contract bij de Japanse club Vissel Kobe. Hij kocht zich echter vrij en liet zijn transferrechten 'stallen' bij de Bosnische club Celik Zenica. Op het moment dat hij verkocht zou worden, zou Laudrup een groot deel van de transfersom krijgen.

Door de onbekende Bosnische club als parkeerplaats van zijn rechten te laten fungeren, zou het zicht op de geldstromen onduidelijk worden. Ajax had zijn twijfels over deze gang van zaken, maar ging uiteindelijk toch akkoord omdat de club Laudrup graag in wilde lijven.

Ook de transfer van de gebroeders Arveladzes naar Ajax en NAC was met veel schimmigheid omgeven. Voor de overgang moest geld worden overgemaakt naar een Duitse rekening van de Georgische club Dynamo Tiblisi.

In de transfersom moest echter ook een bedrag worden verwerkt voor de Turkse club Trabzonspor. De FIOD stuitte op tegenstrijdige verklaringen van alle betrokken clubs uit binnen- en buitenland.

Ook over deze constructie hadden Ajax en NAC hun twijfels, maar stemden toch in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.