Nageeye duikt in Rotterdam onder de 2.10 en wil meer

De spanning onder de marathonlopers in Rotterdam was zo hoog opgelopen dat Abdi Nageeye, de lichtgewicht die zondag als eerste Nederlander in Rotterdam sneller liep dan 2.10 (2.09.34), zijn gedachten liet afdwalen naar de aanslag in Stockholm van afgelopen vrijdag. De kleine atleet keek de eerste vijftien kilometer in alle zijstraten van het Rotterdamse parkoers. Of daar niet plots een grote vrachtwagen uit kwam stuiven.

Abdi Nageeye komt als beste Nederlander over de finish tijdens de marathon van Rotterdam. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Abdi Nageeye komt als beste Nederlander over de finish tijdens de marathon van Rotterdam.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Later kon de geboren Somaliër de angst van zich afzetten en kwam hij in de trance van de race. Hij verplaatste zich in gedachten naar de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba, waar hij zijn laatste trainingskamp doorbracht. Op 2.700 meter hoogte, in de hoogvlakte rond de Oost-Afrikaanse stad, mengde hij zich tussen alle hardlopers die zo hun zuurstofopname stimuleren.

De lucht is er ijl. Het lijf doet pijn. Nageeye (28) dacht terug aan de 20 kilometer heen en de 20 kilometer terug die hij op die Ethiopische hoogte aflegde. Dan was de 42 kilometer op zeeniveau voor zijn gevoel een stuk lichter. Het is een beetje zelfbedrog, erkende hij. Alles blijft pijn doen in een race met een richttijd die je nooit hebt gelopen.

Nageeye, sinds deze week lid van het NN-runningteam, ging officieel voor een tijd onder de 2.10 uur. Eigenlijk mikte hij op een tijd onder de 2.09, waarmee hij Gerard Nijboer zou hebben afgelost als de nummer twee uit het eeuwige Nederlandse marathonklassement (2.09.01). Het Nederlands record van Kamiel Maase staat op 2.08.21.

Je voeten zijn je geld, zeker voor een marathonloper

Abdi Nageeye en Michel Butter spraken zaterdag met de Volkskrant over hun voeten en de voorbereiding voor de marathon van Rotterdam (+).

Denkend aan Ethiopië

Toen het warm bleek te zijn in Rotterdam - in de ochtend liep de gevoelstemperatuur snel op richting 20 graden Celsius - stelde Nageye zijn wenstijd bij tot 2.09.30. Hij was nooit sneller geweest dan 2.10.24, twee jaar geleden in Amsterdam. Hij had er dik vertrouwen in dat zulks moest kunnen.

'Maar op 33, 34 kilometer was ik mijn beide hazen kwijt en de jongens met wie ik opliep, hielden het niet vol. Ik kwam alleen te lopen. In die fase begint de pijn. Gelukkig had ik goede begeleiding en kon ik me, denkend aan Ethiopië, goed concentreren.' Dat was zijn analyse van de fase na 35 kilometer, het gedeelte van de marathon waarin blindgangers terugvallen en stayers de diesel nog even laten doordenderen. Als er nog brandstof in de tank zit, tenminste.

Het hardlopershorloge hield Nageeye per kilometer ook bij de les. Het uurwerk was ingesteld op 3 minuten en 5 seconden per kilometer. Het gaf een harde piep. 'Als ik dan in 3.08 was doorgekomen, moest ik de volgende kilometer eigenlijk in 3.02 doen.' Hij kwam, gehinderd door het slechte zicht in de laatste honderden meters, in 2.09.34 over de streep, als negende.

Uiterst links loopt Abdi Nageeye bij het 27 kilometerpunt op de Erasmusbrug. Beeld Jiri Buller / de Volkskrant
Uiterst links loopt Abdi Nageeye bij het 27 kilometerpunt op de Erasmusbrug.Beeld Jiri Buller / de Volkskrant

Op de ranglijst aller tijden staat hij nu derde, achter Maase en Nijboer. Hij passeerde op de eeuwige ranglijst Michel Butter (2.09.58), de vierde Nederlander die onder de 2.10 is gedoken.

Het Nederlands record dat Kamiel Maase in 2007 in Amsterdam liep, bleef ruim buiten bereik in de door Marius Kimutai uit Kenia gewonnen marathon (2.06.04). Nageeye voorspelde het record binnenkort te breken. Want de nummer elf van de olympische marathon van Rio kan, als alles meezit, harder dan hij zondag liet zien.

Nageeye is een spraakwaterval die zelfs het onuitgesprokene - denken aan een terroristische aanslag - met anderen deelt. Hij is optimistisch, gelooft als geen ander in zijn mogelijkheden. Hij heeft meermaals gespeculeerd over het bereiken van tijden van rond de 2.05 of 2.06 uur.

Hoopvolle toekomst

De hoopvolle toekomst is wat atleten op de been houdt. Michel Butter, in Amsterdam al eens twee seconden onder de grens van 2.10, haalde zijn doel in Rotterdam niet. Hij liep officieel 2.11, de limiet voor de WK van augustus, die hij overigens niet gaat lopen.

Butter dacht 2.10.58 gelopen te hebben, na een sprint die hem in de laatste 500 meter veel spierpijn had opgeleverd. De tijdwaarneming sprak van twee uur, tien minuten, 59 seconden en 405 duizendsten van een seconde. Dat werd afgerond op 2.11.

De eindtijd deed er vanwege Butters afzegging voor de WK weinig toe. Voor Butter was het vooral een aansporing nog harder te trainen. De Noord-Hollander gaat zich met zijn trainer Guido Hartensveld richten op het verhogen van zijn snelheid. Hij is 31, maar denkt nog jaren voor de boeg te hebben.

Na een najaarsmarathon zal hij zich richten op de Europese titelstrijd van volgende zomer in Berlijn. Daar tellen geen tijden, maar klasseringen. Butter rekende zich alvast rijk door te zeggen dat hij in de grote marathons, de 'majors' als Chicago, New York en Berlijn, zichzelf een plaats in de topacht toedicht. In de matig bezette marathon van Rotterdam, een subdivisie voor de aankomende talenten, werd hij dertiende.

Recordpoging marathon onder 2 uur op 6 mei

Drie topatleten gaan op 6 mei op het racecircuit van Monza proberen de marathon onder de twee uur te volbrengen. Olympisch kampioen Eliud Kipchoge uit Kenia, Lelisa Desisa uit Ethiopië en Zersenay Tadese uit Eritrea starten die dag omstreeks 6 uur in de ochtend voor zeventien ronden over circuit. Abdi Nageeye is een van de tempomakers tijdens het evenement.

De drie atleten zullen de hele afstand van 42,195 kilometer gebruik kunnen maken van gangmakers. 'Er zijn wel twintig tempomakers beschikbaar. Die wisselen elkaar af tot aan de finish. Op alle manieren proberen we die magische grens te doorbreken, aldus manager Jos Hermens.

Het huidige wereldrecord is in handen van de Keniaan Dennis Kimetto: 2.02. 57.

Van der Meijden 5de

Atlete Ruth van der Meijden (32) heeft zich zondag opnieuw sterk verbeterd op de marathon. De regerend Nederlands kampioene eindigde in Rotterdam als vijfde bij de vrouwen in een persoonlijke toptijd van 2.31.15. Ze snoepte liefst twee minuten van haar oude recordtijd af. De zege in de Maasstad ging naar de Ethiopische Meskerem Assafa. Ze liep over de finish aan de Coolsingel in 2.24.18. Eunice Chumba werd tweede in 2.24.27, de Keniaanse Lucy Karimi derde in 2.25.17.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden