NAC dichtbij broodnodige handhaving in eredivisie

Natuurlijk hoopt hij dat Roda JC promoveert. Maar Nol Hendriks, voormalig commissaris technische zaken en vooral suikeroom van Roda JC, blijft er niet voor thuis. 'Sterker nog, ik zit in Spanje, ga zo uit eten,' meldde de Heerlense textielbaron door de telefoon een paar uur voor de aftrap van Roda JC - NAC, de eerste episode van een in geelzwart vormgegeven nacompetitiethriller die door een treffer van NAC-aanvaller Tighadouini een duidelijke wending kreeg in Bredaas voordeel, al oogstte het druistige Roda na afloop terecht applaus en gezang.

Spelers van NAC vieren de 1-0 van Tighadouini. Beeld ANP Pro Shots

Thriller? Jazeker. Voor beide clubs is het van levensbelang dat ze komend seizoen op het hoogste niveau acteren. 'Anders wordt het heel lastig de gaten te dichten', weet Hendriks.

Het komt maar niet tot een forse investering van 3,5 miljoen euro in zijn grote liefde. Volgens Roda-directeur Collard omdat Hendriks steeds met nieuwe eisen komt. De geldschieter stelt maar één stokpaardje te hebben: 'Er is een goed bestuur, maar dat mist een man met een goede voetbalvisie. Op dat vlak moet er heel wat gebeuren willen we rond de tafel gaan.'

Gisteravond slaagde het huidige vlaggeschip er niet in de woorden van Hendriks te weerleggen. Genoeg passie, jazeker, al was het maar omdat het fanatiek meelevende thuispubliek daar letterlijk om schreeuwde. De spelopvatting van interim-coaches Plum en Vrede is ook uiterst positief te noemen met vaak vijf aanvallend ingestelde pionnen, die genoeg vrije schietkansen kregen. Maar in navolging van provinciegenoot VVV in de vorige ronde spaarde ook Roda, NAC.

Gebrek aan ervaring

Een gebrek aan ervaring wellicht. De routine huist vooral achterin met Van Peppen, Ramos en Swinkels, maar juist de defensie doet nogal belegen aan. NAC schaafde er telkens een plakje van af. Na tien minuten miste Fernandez een voorzet van Tighadouini nipt, tien minuten verder trof Seuntjes de paal als opmaat naar de 0-1 van Tighadouini die klinisch binnenschoot. Na rust ontwikkelde de thuisploeg een furieus offensief, maar het hachelijkste moment voor de NAC-fans vond na afloop plaats toen supporters van Roda naar het uitvak opstoomden.

De nederlaag en ongeregeldheden zijn een forse tegenvaller voor de grootste Limburgse club. Het zicht op directe promotie als krachtig antwoord op de beschamende degradatie van een jaar geleden vertroebelde in 2015 in hoog tempo, culminerend in het ontslag van alweer een trainer, René Trost.

De eerste ronde van de play-offs werd nog overleefd via een wat krap bemeten sprong over de rug van FC Emmen en ineens gloorde daar de hemelpoort. Roda beweegt zich door een schuld van 6,6 miljoen euro in categorie 1 van de KNVB.

Veel meer kan er niet bezuinigd worden, verklaarde directeur Wim Collard eerder tegen de Volkskrant. Het tijdig aflossen van de stadionhuur is nu al een probleem. Collard ontkende dat een direct faillissement dreigt, maar hoe langer promotie uitblijft, hoe minder lucht de patiënt heeft, zoveel is glashelder.

Extra spanning

Spanning rond het treffen hing er nog extra in de lucht doordat ook bij NAC de zwembandjes er al lang en breed afgesneden zijn. 'De broek blijft nog net zitten,' aldus algemeen directeur Justin Goetzee. Het nijpende structurele tekort van 1,2 miljoen euro is zo goed als weggewerkt. Maar als de als een middenmoter opgetuigde volksclub degradeert 'matchen de inkomsten niet met de uitgaven'. Goetzee heeft al een schaduwbegroting opgesteld, en stelt dat NAC 'ook in de eerste divisie zal overleven', maar met wat voor team is een vraag die hij niet wenst te beantwoorden. 'Ik focus me liever op het positieve,' zo zei de directeur, koud terug van een bezoek aan de Europa League-finale (lachend: 'Nee dat was geen werkbezoek, maar puur voor de lol') vooraf.

Hij kan dat dus blijven doen, al is het opvallend hoe hautain NAC voor de dag komt tijdens deze nacompetitie. Alsof de ploeg van Robert Maaskant denkt dat het in een romantische komedie acteert in plaats van een do-or-die-film.

Begaafde spelers genoeg, maar Tighadouini, Naah en Seuntjes prefereren te vaak de ingewikkelde solo of moeilijke steekpass boven een snelle, zakelijk balcirculatie. De Bredase boot bleef op koers dankzij de Fernandez en De Zeeuw en de vechtlust van Ligeon en Marcellis. Allevier voor NAC actief doordat een aantal sponsors werd verleid in de winterstop de knip te trekken. Zij wel.

Geen beslissing bij De Graafschap - FC Volendam

In de strijd om de promotie heeft De Graafschap voor eigen publiek geen beslissing kunnen forceren. Tegen FC Volendam bleef het in Doetinchem 0-0, hoewel het de thuisploeg aan aanvalsdrift niet ontbrak. Het meest in het oog sprong een snelle aanval over de rechterkant, waarbij Jerry van Ewijk subtiel op de bovenkant van de lat schoot. Volendam was duidelijk gekomen om de nul te houden en wellicht te scoren uit een counter. Pas in de tweede helft trok ook Volendam naar voren. De grootste kans was opnieuw voor De Graafschap. Een schot van Dean Koolhof werd met moeite door doelman Zwarthoed gekeerd.

Volendam zal het zondag moeten stellen zonder aanvaller Ludcinio Marengo. Hij pakte in een tijdsbestek van twaalf minuten twee keer geel met onbesuisde charges. Beide ploegen kunnen terugkeren in de eredivisie. Volendam degradeerde in het seizoen 2008-2009 naar de eerste divisie. De Graafschap verdween in het seizoen 2011-2012 van het hoogste niveau.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden