Naar Rio, zoals coach Fenner het wilde

Hans Gootjens had zondag de (on)dankbare taak de Nederlandse olympische teams bekend te maken. Hij deed dat in de geest van de vorige week overleden bondscoach Mitch Fenner.

De Nederlandse turners herdenken voor de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen de overleden bondscoach Mitch Fenner. Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
De Nederlandse turners herdenken voor de kwalificatiewedstrijden in Heerenveen de overleden bondscoach Mitch Fenner.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Er was zaterdag het verdriet om de gestorven turncoach Mitch Fenner dat bij aanvang van de olympische kwalificatiewedstrijden de keel van velen een poos dichtdrukte. Een dag later was er de treurnis van jonge turners en turnsters die niet naar Rio de Janeiro mogen gaan.

Casimir Schmidt en Michel Bletterman, twee van de bravourejongens die in april in Rio voor Nederland het olympische teamticket veroverden, hoorden zondag tot hun afgrijzen dat ze moeten thuisblijven.

Bij de vrouwen, die vorig jaar oktober bij de WK in Glasgow al hun vijf tickets binnenhaalden, was er de grote pijn voor Tisha Volleman en Mara Titarsolej. Zij mogen niet, de WK-reserve van toen, Vera van Pol, wel.

Beleven op afstand

Het was een onvergelijkbaar verdriet. Uiteraard. Voor jonge turners, zeker van de generatie-Schmidt, een Europees jeugdkampioen in 2012, komt er een nieuwe kans. De Olympische Spelen van Tokio (2020) worden het volgende doel. Fenner (70), gelouterd turncoach, wist al dat Rio zijn eindstation zou worden. Hij wilde het beleven, op afstand, ongeneeslijk ziek als hij was. Een maand voordat het zover was, vorige week zondag, liet zijn lichaam hem definitief in de steek.

Bij aanvang van de wedstrijden in Heerenveen verhaalde technisch directeur Hans Gootjes voor een volgepakte Friese turnhal van de enorme betekenis van Mitch Fenner, de overleden bondscoach. Hij was verantwoordelijk voor het succes van het Nederlandse mannenturnen. Hij geloofde, hij overtuigde, hij inspireerde, hij enthousiasmeerde.

Gootjes had na de eerste kwalificatiewedstrijd, de NK in Rotterdam van twee weken geleden, nog contact gehad met de doodzieke Brit. Hij had daar een brief van de betrokken coach-op-afstand voorgelezen. Aan zijn team. Niet voor de buitenwereld. Er stond in dat Fenner ongeneeslijk ziek was verklaard, dat hij zijn darmkanker niet zou overleven.

'Maar we dachten nog wel dat hij een half jaar te leven had', zo was de herinnering van routinier Jeffrey Wammes over de aan hem en zijn teamgenoten gerichte brief.

Geen pathetisch gebaar

Na Rotterdam was er nog tweemaal contact tussen Fenner en zijn Nederlandse directeur, die zich altijd keurig opstelde achter alle beslissingen van diens bondscoach. Op woensdag werd het stil, vier dagen later bleek Fenner in Cardiff na complicaties bezweken aan zijn onbehandelbare ziekte, daarmee het Nederlandse turnen in een stevige depressie plaatsend.

De turners moesten zonder zijn inspirerende boodschappen verder. Een topturner als Epke Zonderland bleek zo waar van slag in de eigen zaal te Heerenveen, waardoor hij zaterdagmiddag van de rekstok viel. En Gootjes, de man die in een week tijd vele emotionele plooien glad moest strijken, diende zijn team plots in zijn eentje samen te stellen.

Hij had die opdracht zonder moeite aan de zieke, op afstand meekijkende Fenner gegeven. Het was geen pathetisch gebaar. Gootjes, een perfectionist, wilde de veertig jaar turnervaring van de Brit ten volle benutten. De gymchef kon zaterdag slechts zeggen dat hij en Mitch ('De beste coach die ik ooit heb meegemaakt') het de vorige maand nog roerend eens waren geweest. 'Ik weet in grote lijnen hoe Mitch dacht over het ideale team.'

null Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant
Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Voorspelbare ploeg

De volgende dag, na overleg met de persoonlijke coaches, kwam het mannenteam voor Rio uit de koker. Het werd een voorspelbare ploeg. Er was plaats voor de twee toestelspecialisten die in Rio een medaille moeten halen: olympisch rekstokkampioen Epke Zonderland en oud-wereldkampioen ringen Yuri van Gelder. De beste allrounder Bart Deurloo was er uiteraard bij. Jeffrey Wammes, nog een veteraan, die al twee olympische tickets misliep, kreeg zijn plaats.

De vijfde en laatste plek in het team was voor Frank Rijken, waar anderen Casimir Schmidt hadden verwacht. Gootjes vond dat het resultaat van twee kwalificatiewedstrijden de keuze voor de 19-jarige Rijken rechtvaardigde. Bovendien wil Nederland in Rio op het eerste toestel, rek, een overdonderende start maken. Mitch Fenner zou het gezegd kunnen hebben. Hij zou Schmidt het vervolgens meer dan goed hebben kunnen uitleggen. Dat hij niet de moed moest verliezen.

Bij zijn keuze voor vijf vrouwen had eindverantwoordelijke Hans Gootjes gelukkig alle steun van zijn Friese bondscoach Gerben Wiersma. Die was er zelf vlot uit. Nederland brengt als medaillekandidaat balkdame Sanne Wevers aan de start.

Haar tweelingzus Lieke was net op tijd in vorm. Over de allrounders Eythora Thorsdottir en Céline van Gerner was geen discussie. Vera van Pol, als vijfde aangewezen, werd in deze verdrietige turndagen opeens de gelukkigste gymnaste van Nederland.

Epke Zonderland op het onderdeel rek tijdens Fantastic Gymnastics, het NK turnen in Ahoy. Beeld anp
Epke Zonderland op het onderdeel rek tijdens Fantastic Gymnastics, het NK turnen in Ahoy.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden