Na trauma Anaheim wordt er nu gerekend

De Europese titelstrijd turnen voor vrouwen begint donderdag, in de Amsterdamse RAI. Er staan twee olympische startplaatsen op het spel....

Van onze verslaggever John Volkers

De na het debacle van Anaheim opgestapte Louter heeft in Zuid-Holland liefst vier van de tien EK-turnsters onder zijn hoede: één senior (Laura van Leeuwen) en drie junioren (Danila Koster, Lichelle Wong en Sherine El Zeiny). Hij hield de meisjes, net als hij bij de WK met de hele ploeg deed, weg van de pers.

Het zijn de laatste tekenen van het trauma van de voorbije zomer. Louter is weer de solist die zonder dat iemand van de andere clubtrainers hem boos hoeft aan te kijken, kan zeggen: ik maak jullie niet wijzer, want jullie zijn mijn concurrenten.

Een neutrale bondscoach is er deze keer, in Amsterdam, niet. De ploeg van tien meisjes wordt begeleid door liefst negen trainers: Frank Louter, Rietje Bijlholt, Patrick Kiens, Boris Orlov, René Poutsma, Gemma Tenninglo, Vincent Wevers, Ilona de Wit en Nico Zijp. De reiskosten zijn gering en daarom heeft de gymnastiekunie KNGU besloten dat het bij deze Europese kampioenschappen op deze wijze kan en mag.

Een van de harde lessen van de WK is dat het ontbreken van neutraliteit ten koste gaat van de juiste samenstelling van de ploeg. Een rekenaar als Nico Zijp, de trainer van Patrick Echt, had de statistieken klaar toen hij vorig jaar met zijn pupil Evi Neijssen het trainingskamp in België betrad.

Zijp kwam met een pak papieren voor bondscoach Louter. Hij had van iedere turnster de resultaten van de voorgaande wedstrijden klaar. Suzanne Harmes was in die opsomming de kopvrouw, Gabriëlla Wammes zat nog bij de beste zes. Er waren echter nog vier testmomenten te gaan, om in te vullen op de spread sheet.

Zijp: `De reactie van Louter, een vriend van me hoor, was dat als we daarmee zouden gaan werken, de bond net zo goed een rekenmachine kon aanschaffen.'

Na de testweken van Buizingen, bij Brussel, was er vervolgens een geheel andere ploeg ontstaan. De beste zes waren Renske Endel, Monique Nuijten, Loes Linders, Evi Neijssen, Shalina Groenveld en Mayra Kroonen. Harmes kampte met blessures.

Louter, in 2003 maanden vergeefs bezig met het terugbrengen van de geblesseerde vedette Van de Leur, koos van dat zestal uiteindelijk slechts Linders en Kroonen. De andere posities waren voor Suzanne Harmes, een rechtmatige keuze, voor Gabriëlla Wammes, Berber van den Berg en Laura van Leeuwen.

Het ging faliekant mis en Zijp had het gelijk van `de objectivering' aan zijn zijde. Er was in Anaheim door de ploegleiding gekozen voor uitgangswaarden, de droomcijfers van turnsters, en niet voor reële waarden, `wat kunnen ze in werkelijkheid'.

Het was wishful thinking. Dat werd hard afgestraft. Nederland eindigde met 141.196, als zestiende, vier plaatsen buiten de posities die recht gaven op een ploegafvaardiging naar de Olympische Spelen van Athene. Het Nederlandse turnmodel donderde met veel geraas in elkaar.

Zijp blijft er bij dat als Louter zich naar de rekenmachine gericht had, er niets was misgegaan. `We zouden 143 punten hebben geturnd en we waren er ruim geweest. Wat heb je aan een 10 uitgangswaarde, als er 8.4 van overblijft. Dan kun je beter met 9.3 starten en 8.9 overhouden.'

Zijp verwijt niemand iets. `Er is naar eer en geweten gehandeld. En naar vermogen. Dat vermogen was niet goed genoeg. Het jaar 2003 is voorbij. We hebben ervan geleerd en een objectief systeem ontwikkeld, het voor deze EK gebruikte rekenmachinemodel.'

Topturnsters die 30 uur per week trainen, verdienen een eerlijke behandeling, Zijp stapte vorig jaar namens zijn club al naar de rechter om het belang van Evi Neijssen en Patricia Lasomer te verdedigen. Hij won. `Want het mag niet zo zijn dat iemand willekeur aan de dag legt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden