Na nieuwe toptijd rest nog wereldtitel

Met zijn ogen gericht op de voort tikkende klok boven de finishlijn zette Haile Gebrselassie een lange eindsprint in. Alleen om het wereldrecord ging het niet meer.

Gebrselassie slaagde nipt in zijn missie. Hij passeerde de finish in Berlijn in 2.03.58, een tijd die later werd gecorrigeerd tot 2.03.59. Vijf jaar geleden liep de Keniaan Paul Tergat op de brede, vlakke straten van de Duitse hoofdstad als eerste man sneller dan 2.05 (2.04.55).

‘Het doel was geen wereldrecord, het doel was onder de 2.04 lopen’, zei de 35-jarige Ethiopiër glunderend, alsof hij zijn zege tot op de seconde toe nauwkeurig had gepland. Hij was met zijn eindtijd 27 seconden sneller dan zijn oude record, dat hij vorig jaar in Berlijn liep.

Gebrselassie heeft nu de snelste drie tijden op de marathon op zijn naam staan, alle onder de 2.05. Slechts twee andere lopers, de Kenianen Tergat en Sammy Korir, zijn ook sneller dan 2.05 geweest. In Berlijn liep de tweevoudig olympisch kampioen op de 10.000 meter zijn tiende officiële marathon.

Met zijn toptijd heeft Gebrselassie meer dan voldaan aan de torenhoge verwachtingen waarmee zijn overstap van de 10 kilometer naar de marathon vergezeld ging. Van meet af aan werd druk gespeculeerd over zijn grensverleggende snelheid.

Het heeft even geduurd voordat de Ethiopiër de geheimen van de afstand doorgrondde. Hij is geregeld te gretig gestart. Ook eerder dit jaar gebeurde dat, bij de marathon van Dubai. Daar kwam hij halverwege door in 61.27. Dat is beduidend trager dan zijn toptijden op de halve marathon: hij heeft meermaals onder het uur gelopen. Maar de marathon vraagt om zelfbeheersing. Een snelle eerste helft pakt vaak funest uit.

‘Ik heb geleerd van de fout in Dubai’, zei Gebrselassie voor de marathon in Berlijn. ‘Ik weet dat ik staat ben in de 2.03 te lopen. Misschien kunnen anderen in de toekomst nog sneller lopen, 2.02 of zelfs 2.00, maar ik heb 2.03 in de benen.’

Net als vorig jaar, bij zijn eerste wereldrecord op de marathon, koos Gebrselassie zondagochtend voor een beheerste eerste helft. Hij spaarde zijn krachten, in de hoop dat hij het tweede deel van de race sneller zou afleggen dan het eerste: een zogeheten negatieve split.

Dat plan pakte uitstekend uit, ook al liep hij beduidend sneller dan vorig jaar. Halverwege was hij 25 seconden sneller (62.04) dan in 2007 (62.29). Hij pakte bijna al zijn tijdwinst op zijn oude record in dat stuk. De tweede helft liep hij in 61.55.

Op het vlakke parcours in Berlijn trof Gebrselassie nagenoeg perfecte weeromstandigheden. Het was windstil en de temperatuur steeg tijdens de race van 10 tot 15 graden. Hij werd tot 30 kilometer bijgestaan door ervaren gangmakers, die het tempo hoog hielden.

In de slotfase had hij tot het 35 kilometerpunt concurrentie van de Keniaan James Kwambai, die een persoonlijk record van 2.05.36 liep.

Gebrselassie liet vorige maand de olympische marathon schieten. Hij vreesde dat de voorspelde vervuiling en hitte zijn gezondheid zou aantasten. Hoewel de omstandigheden in Peking meevielen, zei de atleet dat hij geen spijt had van zijn keuze uit te komen op de 10.000 meter. Op die afstand werd hij zesde. De marathon werd gewonnen door de 21-jarige Keniaanse supertalent Samuel Wanjiru, in 2.06.32.

Gebrselassie: ‘Ik heb de wedstrijd thuis op de televisie gezien. Het was een fantastische race van Wanjiru. Wat me heeft verbaasd, was zijn snelle tijd. Dat had ik nooit verwacht.’

De Ethiopiër heeft zich nog niet in een rechtstreeks duel gemeten met Wanjiru, die in Peking pas zijn derde marathon liep. Hij heeft een voorkeur voor marathons die zijn opgezet om hem een snelle tijd te laten lopen, via gangmakers die een gelijkmatig tempo kiezen.

De marathon van Londen, waar hij driemaal deel uitmaakte van een sterk startveld, wist hij nooit te winnen. In een wedstrijd met diverse sterke lopers speelt tactiek en tempovariatie een veel grotere rol.

Volgend jaar is Gebrselassie van zins wel uit te komen tegen sterke tegenstanders als Wanjiru en de drievoudig winnaar van de Londense marathon, Martin Lel. Hij vindt dat hij het aan zijn stand is verplicht ook aan de marathon mee te doen bij de WK, die volgend jaar augustus worden gehouden in Berlijn. Dan zal de tijd er niet toe doen, kondigde hij alvast aan. ‘Dan gaat het alleen om winnen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden