Na het zoet moet favoriet Skadi bittere pil slikken

Roeien..

Van onze roeimedewerker Anne de Lange

'Acht zure Rotterdamse gezichten, daarvoor doe je het', zegt deAmsterdamse roeier Gerard van der Linden met een brede glimlach en eenknipoog. Hij heeft zojuist met zijn Nereus-acht het favoriete RotterdamseSkadi bij de klassieke Head of the River verslagen. Zijn uitspraak doet hettoch al wat arrogante imago van zijn club geen goed.

Skadi genoot vorige week nog van het zoet. De Rotterdammers toonden zichde beste allroundploeg bij de nota bene door Nereus georganiseerde HeinekenVierkamp. Toen was Skadi ook de snelste over de langste afstand, de vijfkilometer.

En dat smaakte de Rotterdammers naar meer. Niet vaak is er een kans omNereus, de grootste club van Nederland, bij de meer prestigieuze Head teverslaan. Nereus is de club met veel jeugdig talent en is meestal dehofleverancier van de bondsselecties.

Skadi is aanmerkelijk kleiner en zat jarenlang aan lager wal.Tegenwoordig roeien er echter talenten als Mitchel Steenman en Olaf vanAndel, die onder de Skadivlag vorig jaar goud wonnen bij de WK tot 23 jaar.

Maar de acht kilometers van de Head bleken bitter voor de Rotterdammers.Skadi had wel de gunstige koppositie, die de roeiers in staat stelde naarde achtervolgende Amsterdammers te kunnen kijken.

Skadi hoopte vooraf vanuit het startpunt in Ouderkerk aan de Amstelhalverwege het parcours een voorsprong op te bouwen, om die vervolgensverder uit te bouwen. Maar Skadi-coach Camiel Notermans had vlak voor deUtrechtse brug een niet zo plezierige boodschap voor zijn strijders. '2,5seconden achter, tempo omhoog', bulderde hij vanaf zijn fiets.

De Skadi-roeiers vochten verbeten, maar konden zien dat de Amsterdammershen steeds dichter naderden. Op dat moment motiveerde Nereus-stuurman ChunWei Cheung zijn mannen door hen voor te houden dat hij de deining van deRotterdamse boot al kon voelen. Het teken dat Nereus letterlijk in hetkielzog van zijn voorganger terecht was gekomen, en dus hard inliep.

De opmerking van de stuurman hielp kennelijk, want Nereus won deachtervolgingswedstrijd met acht seconden voordeel.

De hoofdcoach van Skadi, Steffen de Vries, was niet teleurgesteld inzijn roeiers. 'Vorige week ging het weliswaar beter, maar door eengeblesseerde moesten we de opstelling veranderen en een invaller inpassen.En bedenk dat deze ploeg ook jong is, gemiddeld 21 jaar. Dat is belangrijkvoor de toekomst.'

Skadi zint op wraak, maar de strijd wordt vooral in de aanloop naar deOlympische Spelen uitgevochten. Dan wil De Vries veel Skadiroeiers in deNederlandse selectie hebben. De coach, die dit seizoen door Skadi als deenige professional bij de club werd aangesteld, heeft als taak deRotterdamse talenten, in samenwerking met vrijwilligers als Notermans, naarde Spelen in Peking te loodsen.

De Vries kent als geen ander de route naar de Olympische Spelen. Hij wasin 2000 de coach van het duo Van Nes/Van Dishoeck dat toen twee zilverenmedailles won. In de voorbereiding op 2004 was hij een van de drijvendekrachten achter het succes van de Nederlandse vrouwen-acht.

Volgens De Vries is er een goede voedingsbodem in Rotterdam. 'Er isbehoorlijk wat talent, en een opmerkelijk saamhorigheidsgevoel. En erheerst een sportmentaliteit: niet lullen, maar roeien.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden