Na dertig jaar zit 'Amsterdam' PSV opnieuw dwars

Met hun behoedzame aanval op bondscoach Marco van Basten hebben de spelers van PSV een oude, al bijna vergeten discussie heropend....

Paul Onkenhout

Toen hem vorige week in Birmingham, een dag voor de wedstrijd tegen Engeland, duidelijk was geworden dat Ajacied Heitinga de voorkeur boven hem kreeg, ageerde Van Bommel al in soortgelijke bewoordingen. Hij werd gestimuleerd door het feit dat ploeggenoot Ooijer door Van Basten niet eens was geselecteerd.

Bouma was wel opgeroepen, maar zou ook als hij niet door griep zou zijn geveld, geen plaats in het elftal hebben gekregen. Hoewel PSV zich voor de eerste maal heeft geplaatst voor de kwartfinale van de Champions League en de eredivisie aanvoert, was de club in het basiselftal van Oranje niet vertegenwoordigd. In Eindhoven leidde het tot onbegrip en opwinding.

Van Bommel is in de voetsporen getreden van twee illustere oud-spelers van PSV, doelman Van Beveren en aanvaller Van der Kuijlen. Hoewel ze werden gerekend tot de beste spelers van hun generatie, kwamen ze in het Nederlands elftal nooit tot wasdom. Ze weten het aan 'Amsterdam'.

Onder die noemer werden zowel de KNVB, vanwege de vermeende voorkeur van de bond voor Ajacieden, en de invloedrijke (oud-)spelers van Ajax gerangschikt. In 1975 waren de schermutselingen het hevigst.

Van Beveren en Van der Kuijlen beschuldigden bondscoach Knobel ervan dat hij de oud-Ajacieden Cruijff en Neeskens van Barcelona een voorkeursbehandeling gaf. Het leidde tot vertrek van de PSV'ers uit een trainingskamp dat Oranje had belegd voor een wedstrijd tegen Polen - en tot talloze discussies over de vermeende achterstelling van PSV.

Zoals destijds Knobel de schijn tegen had, heeft ook Van Basten PSV munitie aangereikt. Heitinga werd in Birmingham verkozen boven Van Bommel, ondanks het feit dat hij bij Ajax pas een maand op het middenveld speelt. In eerdere interlands bleek Van Basten meer vertrouwen te hebben in Ajacied Sneijder (of in AZ-middenvelder Landzaat) dan in de speler die PSV ook dit seizoen op indrukwekkende wijze leidt en inspireert.

Het is in Eindhoven bovendien niet onopgemerkt gebleven dat Van Basten louter adviseurs (Cruijff plus de assistenten Van 't Schip, Menzo en Rob Witschge) heeft gekozen die, net zoals hijzelf, langdurig voor Ajax speelden. Het wantrouwen werd niet weggenomen toen hij in december het spel van AZ en Barcelona uitbundig prees. PSV kreeg een complimentje voor de degelijkheid.

Het was derhalve geen verrassing dat hij deze maand in de oorspronkelijke selectie van het Nederlands elftal vier Ajacieden en vier spelers van AZ opnam. Prompt werd in de selectie van PSV een complot vermoedt. Voor zulke theorieën bestaat in Eindhoven traditioneel een rijke voedingsbodem.

Zijn ongenoegen is begrijpelijk, maar Van Bommel en de andere Nederlanders bij PSV lijken één ding over het hoofd te zien. Het heeft er alle schijn van dat Van Basten bij de bouw van een nieuw Nederlands elftal alleen maar voor de (jonge) spelers van Ajax en AZ kiest vanwege hun kwaliteiten.

Met hen acht hij de kans op succes het grootst. Als dat niet het geval zou zijn, is hij de eerste bondscoach die goedkope sentimenten belangrijker acht dan resultaten. Wie hem daarvan beschuldigt, doet de oud-Ajacied geen recht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden