Na 16 jaar weer in de eredivisie: hoe eigenaar Isitan Gün Fortuna Sittard door financiële ellende sleepte

Fortuna Sittard keert na zestien jaar terug in eredivisie, aan de hand van de Turkse eigenaar Isitan Gün.

Spelers van Fortuna Sittard bedanken het publiek na hun promotie naar de eredivise. Foto: Guus Dubbelman / de VolkskrantBeeld vk

Op een zaterdag met een geelgroene gloed in Sittard voltrekt zich een sportief wonder, want zo mag je de wederopstanding van Fortuna Sittard best noemen. Romantiek en nostalgie dansen opgewekt met de toekomst. Voetballend Sittard wiegt van geluk op de eivolle tribune.

‘Deze club heeft zo veel potentie’, zegt eigenaar Isitan Gün midden in het feestgedruis. Dat merkte hij aan alles, sinds hij de club in 2016 overnam. Zeker toen hij in de dagen voor de beslissende wedstrijd door Sittard reed, toen hij de versierde etalages zag, de steunkleuren geel en groen en de verwachting in de ogen van de mensen.

Ze zijn zeldzaam, avonden waarop alle emoties elkaar vinden. Het roemruchte verleden van Fortuna, in 1954 mede grondlegger van het betaald voetbal in Nederland, kust op de avond van de terugkeer naar de eredivisie het euforische heden, na zestien jaar afzien in de eerste divisie. Want de tussenfase was er eentje van bijna-faillissementen, van mislukte fusiepogingen met Roda en MVV, van een gevecht om de licentie dat meer dan eens hopeloos verloren leek. Het was een kwestie van overleven, van tientjes en duizendjes. Maar op deze avond verandert Fortuna van het lelijke schepsel in de verdomhoek tot de aantrekkelijke deerne met aspiraties op het hoogste podium.

Zie de emotie op de perstribune bij Willy Dullens, de beste Limburgse voetballer uit de geschiedenis. Of de tranen bij Perr Schuurs, een jongen uit Nieuwstadt die eindeloos oefende op zijn geweldige traptechniek, een jongen van de eigen opleiding. Uitblinker. Voortrekker, toekomstig Ajacied. Voel de brok in de keel van Kevin Hofland, trainer in opleiding.

Bier uit plastic bekers vliegt rond na de zege op Jong PSV en de zinderende ontknoping in de eerste divisie, met Jong Ajax als niet promoverende kampioen, met Fortuna als wel promoverende nummer twee, met een teleurgestelde favoriet NEC veroordeeld tot de play-offs. Zangers zingen, tappers tappen, supporters dansen en knijpen elkaar in de arm van ongeloof. Spelers laten zich eindeloos vieren in hun wedstrijdkloffie. Douchen is tijdverspilling. Eigenaar Isitan Gün, gearmd met zijn dochter, vertelt dat Fortuna een stabiele club wil zijn in de eredivisie. ‘Veer zeen trök’, staat op de kampioensshirts: wij zijn terug.

Financiële problemen

Fortuna was ruim twee jaar geleden voor het laatst bijna failliet. Het is ondoenlijk alle redders door de jaren heen te noemen. Zakenmannen. Liefhebbers. Mannen met namen als Abelshausen, Van Beelen, Philippen, Quaedvlieg, Meijers en Tinnemans. Ze zijn er allemaal, deze avond. Ze gloriëren. Menigeen is vergeten dat hij veel geld kwijt is. Wat is geld als je Fortuna hebt? Dit is hun beloning voor alle volharding. Het is ook de beloning voor een trouwe kern van supporters die altijd bleef komen. Ze reisden mee, tot in de steden van allang verdwenen voetbalclubs: Veendam. Haarlem. ‘De supporters zijn geweldig, dat zag ik meteen’, zegt Gün.

Zakenman Marcel Tinnemans, als burgemeester Sjraar Cox langsloopt tijdens het feest in de nok van het stadion : ‘Och, hoe vaak we niet bij de burgemeester zijn geweest met onze problemen. Dat hij zei: stop er toch mee. Het is een bodemloze put.’ Nu loopt ook Cox handenschuddend door de box.

Onvoorwaardelijke steun 

Fortuna bonkte in menig hart. Hier weer duizend euro, daar een inzamelingsactie. Een veiling. Bedelen. Weer investeren. ‘We leefden van maand naar maand’, zegt Tinnemans. ‘Zo van: volgende maand krijgen we tv-geld van de KNVB. Dan kunnen we die en die kosten betalen.’ Gün en hij herinneren zich een gesprek met de vader van Perr Schuurs, de latere aanvoerder, die als 16-jarige een contract kreeg voor 700 euro per maand. ‘De vader van Perr was niet overtuigd dat Fortuna het volgende seizoen nog zou bestaan.’

Vergeet Van Bommel en Hofland ook niet, oud-spelers die hun loopbaan begonnen bij Fortuna, die zich schatplichtig voelen. Hofland is trainer nu, met de in Portugal geboren Claudio Braga als officieel hoofdtrainer, vanwege diens diploma. Vergeet Oliseh niet, met wie de leiding ruzie kreeg, maar die topsportmentaliteit meebracht in het jaar dat hij hoofdtrainer was. Oliseh twittert na de promotie: ‘Proud to be chief coach of this team. God is great.’

Tinnemans, directeur van Mosa Glas, en Gün spreken over de miraculeuze redding en de toekomst. Het gaat onder meer over Paul van der Kraan, die de operatie leidde om begin 2016 negen ton bij elkaar te krijgen, voor 1 maart. Toen meldde Gün zich. Hij was bestuurslid geweest bij Galatasaray, als afgestudeerd econoom belast met financiën, en hij oriënteerde zich in Europa op mogelijke partners voor de Turkse topclub. Als bij toeval bleef hij hangen bij Fortuna. Hij zag mogelijkheden. Een mooie geschiedenis, een roemruchte club, al vielen dan overal lijken uit de kast. Fortuna was een verlopen club, in 2002 gedegradeerd uit de eredivisie.

Redder Gün 

Gün: ‘Fortuna sneed alleen in kosten, maar zo breek je nooit uit de cirkel. Je moet investeren, verbeteren.’ Hij moest bovendien wantrouwen overwinnen. Want ja, een buitenlandse eigenaar? Dat is op zijn minst mysterieus. Zie de Chinees Wang bij ADO of de Rus Tsjigirinski bij Vitesse. Vreemde mannen van ver weg. Wat is hun belang hierbij?

Maar Gün is anders. Hij is aanwezig. En hij is succesvol gebleken, al is hij dan niet de eerste met succes in Nederland, want Tsjigirinski won vorig jaar de beker met Vitesse. Gün is econoom. De KNVB heeft al zijn papieren doorgelicht. Hij heeft een netwerk, met op technisch vlak Mustafa Aztopal en Ogan Tarhan, die met goede transfers komen.

Bouwen aan succes 

Samen willen ze de club uitbouwen. Samen. Dat woord valt het vaakst. Samen. De begroting zal van 2,4 naar pakweg 5 miljoen stijgen, mede door de toegenomen tv-inkomsten. Fortuna zal vermoedelijk verrassen met een aantrekkelijke selectie van jonge spelers uit binnen- en buitenland. Gün: ‘Als je een club als Fortuna goed leidt, zul je nooit Ajax worden, maar je kunt wel geschiedenis bouwen.’

Niemand hoeft bang te zijn voor een nieuw dreigend faillissement. Gün doorgrondt de relatieve eenvoud van voetbal. ‘Management maakt het verschil, niet geld. In voetbal is het in zekere zin eenvoudig. Stel dat je stoelen verkoopt en opeens komt een Chinees opzetten met oneindig veel geld, dan vaagt hij je van de markt. In voetbal is de competitie afgebakend en bekend. Wij zullen ook in de eredivisie zuinig blijven.’

Slim management, daar draait het om. Het stadion opknappen, meer trainers aanstellen bij de jeugd, hopelijk een eigen accommodatie bouwen voor de talenten. Met Fortuna keert een portie nostalgie terug in de eredivisie. Dat prachtige geel en groen, op echt gras. Gün heeft een hekel aan kunstgras. ‘Ik importeerde als bestuurslid van Galatasaray nota bene gras uit Nederland.’

Vreugde bij Fortuna Sittard na de gewonnen wedstrijd tegen PSV. Foto: Guus Dubbelman / de VolkskrantBeeld vk
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden