Mr. Kinheim: droom komt eindelijk uit

Twaalf jaar geleden debuteerde Patrick Beljaards in de Holland Series. Hij was 16, een groot maar ruw honkbaltalent, en enkele weken daarvoor doorgedrongen tot de hoofdmacht van Kinheim....

Van onze medewerker Rob Kramp

Hij bleef zijn club onvoorwaardelijk trouw, bezweek nooit voor een verleidelijk aanbod. Zelfs niet van de Los Angeles Dodgers. Hij gaf de voorkeur aan honkballen met vrienden boven geld en een profbestaan.

Toch koesterde hij een droom. Hij wilde kampioen worden met Kinheim. Als international werd hij vier keer Europees kampioen met het Nederlands team, speelde twee olympische toernooien en diverse WK’s. Al die hoogtepunten zou hij direct en zonder enig hartzeer inruilen voor de titel.

Zondag ging zijn wens eindelijk in vervulling. Beljaards werd met Kinheim kampioen door de laatste twee duels tegen de Pioniers in winst om te zetten, 6-5 en 13-5, en de eindstand in de Holland Series op 3-2 te bepalen. ‘Wij verdienen dit kampioenschap’, meende de linkshander oprecht. ‘Over het hele seizoen waren wij de beste ploeg.’

De titel, de derde in de historie van Kinheim na 1978 en 1994, kwam terecht bij de ploeg die er inderdaad het meest recht op had. Elf keer stonden Kinheim en Pioniers dit seizoen tegenover elkaar. Kinheim won negen keer, de twee nederlagen vielen in de Holland Series.

Door die twee verliespartijen kon Beljaards zich zaterdag als startende werper in het vierde duel geen nederlaag permitteren. Hij scheerde vrijwel voortdurend langs de afgrond. De Pioniers namen voor eigen publiek een 5-2 voorsprong en leken op weg naar een regelrechte stunt.

‘Ze stonden als duivels te spelen. Verdedigden fantastisch en lieten aanvallend geen kans liggen. Het enige dat wij konden doen, was knokken.’ Een pitcherswissel bracht de ommekeer. Richard Orman (37) werd na zes innings afgelost door Erik-Jan Lind, die dit seizoen op 34-jarige leeftijd debuteerde in de hoofdklasse. Hij was niet bestand tegen de druk, en Rooi en Illidge bogen met twee tweehonkslagen de achterstand om in de winnende voorsprong, 6-5.

‘Heel zuur’, zei assistent-coach Barentsen van Pioniers. ‘Dit had nooit mogen gebeuren. De jongens kwamen gebroken de kleedkamer in.’

De ontgoocheling dreunde een dag later in het Pim Mulierstadion nog na. Weliswaar namen de Pioniers andermaal de leiding (2-0) maar dat lag meer aan werper Bergman van Kinheim die zijn zenuwen niet in bedwang kreeg.

In de tweede en derde slagbeurt ontmantelde Kinheim de aangeslagen tegenstander. Met een homerun, de enige in de Series, gaf Vince Rooi het startsein voor een regen van honkslagen die Kinheim naar fluweel bracht: 10-2.

Een wolkbreuk in de achtste inning dreigde het kampioensfeest van Kinheim te verstoren. Binnen tien minuten stond het veld blank. De spelers weigerden evenwel het kampioenschap in het water te laten vallen en gingen met man en macht aan de slag om het veld weer speelklaar te maken.

Na een onderbreking van ruim twee uur werd de wedstrijd hervat, een half uur later was Kinheim met afgetekende cijfers (13-5) kampioen.

‘Verdedigend waren wij de beste ploeg’, aldus Barentsen. ‘Ons veldspel was bij vlagen uitstekend.’ Hij wees op de dertien dubbelspelen, een record in de Series. Aanvallend was Kinheim sterker. In alle wedstrijden sloegen de Haarlemmers de meeste honkslagen.

‘Geen kunst’, zei Barentsen. ‘Als je spelers kunt aantrekken als Van ’t Klooster, Rooi, Smeets en Koolen. Kinheim heeft heel goed ingekocht. Ze trokken zes internationals aan.’

De motor van Kinheim was evenwel Patrick Beljaards. Hij won twee duels in de Holland Series en bracht zijn totaal in dit seizoen daarmee op 15 overwinningen tegen twee nederlagen.

‘Mooie rapportcijfers’, grinnikte de fysiotherapeut, die in de zomer voorlopig bedankte voor het Nederlands negental. ‘Honkbal is een hobby, geen werk’, zei hij. ‘Ik kan werk en hobby momenteel niet combineren. Bovendien wil ik meer vrije tijd omdat ik pas getrouwd ben.’

Toch heeft hij de deur naar Oranje na 53 interlands niet keihard dichtgeslagen. ‘Die staat zeker nog op een kier. Het gaat om een momentopname. Maar vooralsnog ben ik international af en richt ik me alleen op mijn club.’

Met hitting-coach Marcel Joost was hij zondag de enige oude getrouwe die twaalf jaar geleden met Kinheim voor het laatst in de Holland Series stond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden