Mooier afscheid kon Capello zich niet bedenken

Fabio Capello (50) keert volgend seizoen terug op vertrouwde grond, het San Siro-stadion en het trainingscomplex Milanello. Evenals in 1991, volgt hij bij AC Milan Arrigo Sacchi op....

PAUL ONKENHOUT

WONDERLIJK genoeg hield Ajax, zoekend naar een opvolger van Louis van Gaal, ook hoopvol halt bij Fabio Capello. Niet dat Capello geen goede trainer is, daarover bestaat geen twijfel, maar zijn werkwijze vertoont grote overeenkomsten met die van Van Gaal. En naar een tweede Van Gaal speurde Ajax nu juist niet.

Capello (50) is, zoals Van Gaal, een veeleisende, principiële leider die de afstand tot de spelersgroep nooit groot laat worden, compromissen verafschuwt, zweert bij discipline en als analyticus van elftallen en wedstrijden excelleert. De voormalige televisieverslaggever botste in Milaan en Madrid met grote regelmaat met de media.

Journalisten, meent hij, zijn een bedreiging voor de ploeg. Andere uitspraken die hem typeren: 'Niemand is groter dan de club' en 'ik eis volledige concentratie.' Individuele belangen moeten ook bij hem wijken voor het collectieve belang.

Zelfs als spelers hadden ze veel van elkaar weg. Zowel Van Gaal als Capello was een trage, spelbepalende middenvelder. Capello had het meeste talent: met Juventus en AC Milan werd hij vier maal kampioen van Italië en hij speelde 32 interlands. Zijn leerschool als voetballer en (beginnend) trainer was de best denkbare: coryfeeën als Helenio Herrera, Nereo Rocco en Nils Liedholm kruisten zijn pad.

Eerlijk, direct en consequent is Capello en verwonderlijk was het niet dat hij bij Real Madrid voortdurend in de clinch lag met de bemoeizuchtige voorzitter Lorenzo Sanz, een grondspeculant met ultra-rechtse sympathieën.

Real Madrid is een slecht geleide club, meent hij, waar niets geheim blijft, de (luie) directeuren en bestuursleden elkaar voor de voeten lopen, de organisatie allerminst professioneel is en de trainer, hij dus, kampt met een gebrek aan vertrouwen. In Madrid hoopte hij na de beproevingen met AC Milan de vrijheid te vinden, maar in plaats daarvan werd hij een gevangene.

Zijn terugkeer naar Milaan is in zekere zin een vlucht naar bekend, veilig terrein. 'Werken in Spanje maakt een mens gek', zei hij in april toen hij zijn vertrek aankondigde. Zijn relatie met Sanz was óók zo belabberd vanwege diens zoon. Fernando Sanz maakt deel uit van de selectie, maar wordt door Capello zelfs niet opgesteld als vele andere verdedigers zijn geblesseerd.

Sarrend omschreef hij Sanz junior steevast als 'de zoon van de president' en noemde hij hem nooit bij zijn naam. Dat was vragen om moeilijkheden, bleek snel. 'Als ik hem niet opstel, groeten Sanz en zijn vrouw mij dagenlang niet.'

Met enige regelmaat sloeg Sanz terug. Capello zou in het geheim hebben onderhandeld met Barcelona en maanden geleden al overeenstemming met AC Milan hebben bereikt. Zelfs zou hij Sanz hebben gedreigd Real Madrid met opzet wedstrijden te laten verliezen.

Tot vervelens toe zou hij hebben gepleit voor versterkingen. Alsof het nog niet genoeg was dat Real Madrid een jaar geleden, deels op advies van Capello, de spelersgroep ingrijpend wijzigde en Mijatovic, Suker, Roberto Carlos, Illgner en Seedorf, en later Panucci aantrok. 'Hij denkt dat we de Bank van Spanje zijn', sneerde Sanz. Waarop de Spaanse pers weer aan Capello ging vragen wat hij daar van vond.

Steeds meer verlangde Capello terug naar AC Milan en zijn beschermheer Silvio Berlusconi, ook geen makkelijk heerschap maar wel een man die de trainer vertrouwen schenkt en hem, als de resultaten naar behoren zijn, in alle rust laat werken. Bij AC Milan volgt hij, evenals in 1991 het geval was, Arrigo Sacchi op en keert hij terug op vertrouwd terrein.

Veel oude bekenden zal hij er niet aantreffen. AC Milan was dit seizoen geen schim van de club die aan de hand van Capello van 1991 tot 1996 vier maal kampioen van Italië werd. Dit seizoen eindigde Milan op de elfde plaats en al maanden geleden werd begonnen met de renovatie. De veteranen Baresi en Tassoti beëindigden hun loopbaan, diverse anderen worden verkocht (Simone, Savicevic, Reiziger, Boban, Dugarry) en al tien spelers werden aangetrokken, onder wie de Ajacieden Kluivert en Bogarde.

Als jonge, veelbelovende trainer kreeg Capello in 1991 de leiding bij AC Milan, als ervaren, succesvolle coach keert hij ditmaal terug in de Serie A. Hoe veelbewogen het seizoen ook was, gefaald heeft hij niet in Spanje en de spelers spreken vol lof over hem.

De slag met Barcelona werd gewonnen en de erelijst van Capello wordt sinds zaterdag gesierd door vijf landstitels, één triomf in de Champions League (1994), drie overwinningen in de Italiaanse Super Cup en een in de Europese Super Cup. Resultaten zijn heilig voor hem: pas op de tweede plaats, op grote achterstand, komt de schoonheid van het spel.

Capello is een nuchtere trainer, behoudender dan Van Gaal. Zijn ploegen schuwen doorgaans het avontuur. Met Ajax heeft Real Madrid gemeen dat de club resultaten gepaard wil zien aan souplesse en technisch verfijnd, aanvallend spel. Ook daarover botste voorzitter Sanz met de eigengereide Italiaan.

Zaterdag in Madrid stortte Sanz echter tranen van vreugde, en wellicht ook van opluchting. Capello reageerde rustig na de winst op Atletico Madrid. De landstitel droeg hij, schijnbaar onaangedaan, op aan zijn belangrijkste adviseur, zijn echtgenote.

Paul Onkenhout

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden