Mooie strijd, maar wat is nou 2.08.22

Ze hielden zich groot achter de tafel tijdens de persconferentie, Jos Hermens en Mario Kadiks. De atletenmanager en de directeur van de marathon van Rotterdam hadden even eerder Kenneth Cheruiyot op de Coolsingel in 2.08.22 zien finishen....

Van onze verslaggever Rolf Bos

Bijna altijd vallen de grote voorjaarsmarathons in Londen en Rotterdam samen. Nagenoeg altijd had het rijkere Londen het mooiste startveld, maar kende Rotterdam de betere eindtijden. Gisteren kwam aan die aardige traditie een eind. London had in Antonio Pinto, die 2.06.36 liep, een magistrale winnaar, Rotterdam moest 'het' doen met 2.08.22.

Vergelijken heeft eigenlijk geen zin tussen de diverse stadsmarathons; parkoersen, weersomstandigheden en deelnemersveld zijn nu eenmaal te verschillend. Toch doen managers, atleten, organisatoren en journalisten niets anders. In de dikke persmappen die (ook in Rotterdam) verspreid worden wemelt het van de gemiddelden, beste seizoenstijden, officiële wereldrecords en andere cijfers.

Rotterdam komt in dit statistisch geweld altijd goed weg. Het snelle parkoers garandeert nu eenmaal mooie eindtijden. Ook gisteren, met zes lopers onder de 2.10 uur, mocht er niet echt geklaagd worden. De strijd tussen de vier koplopers, met daarbij een ontketende haas, was tot de laatste meters opwindend.

Maar ja, dan die winnende eindtijd. Met 2.08.22 kelder je internationaal toch behoorlijk in aanzien. Jarenlang mocht Rotterdam zich de snelste stad noemen, met het wereldrecord van Belayneh Densamo (2.06.50), sedert 1998 al is die status aan het afbrokkelen. Het wereldrecord staat sinds vorig jaar oktober op 2.05.42 (Khalid Khannouchi), in andere steden zijn tijden in de 2.06 de laatste jaren meer en meer de norm geworden.

Rotterdam miste zondag de aansluiting, de stad moest zelfs het laatste record dat het nog bezat uit handen geven. Carlos Lopes liep in 1985 in de havenstad naar een Europees record (2.07.12; toen trouwens óók nog een wereldrecord), zijn landgenoot Antonio Pinto verpulverde die tijd gisteren in Londen met zijn 2.06.36.

Lange tijd zag het er gisteren in Rotterdam naar uit dat het wel goed met de eindtijd zou komen. Een grote groep atleten kwam halfweg nog in 1.04.12 door. Aangezien de beste lopers de laatste jaren bijna allemaal een negatieve split lopen (de tweede helft van de marathon sneller dan de eerste), mocht er nog gehoopt worden op een keurige eindtijd in de 2.07.

Het mocht niet zo zijn. De hazen liepen niet regelmatig, de wind waaide te hard. Jos Hermens, na afloop: 'Greg van Hest was al vroeg weg, een andere haas, Jacob Losian, kampte al vroeg met een verstuikte enkel. Tot 25 kilometer had ik nog hoop dat mannen als Sammy Korir en Tesfeye Tola de gang er in zouden zetten, maar dat deden ze niet. De wind was een te grote spelbreker.'

En zo werd de 20ste marathon van Rotterdam een soort wielerwedstrijd. De race zelf staat centraal, de eindtijd is niet van belang. De man die zich het beste schuilhield in de kopgroep, Kenneth Cheruiyot, werd uiteindelijk de winnaar op de Coolsingel. Een debutant, dacht iedereen, maar de 26-jarige Keniaan bleek eind vorig jaar in Monaco ook al eens een marathon te hebben gelopen in 2.11.26.

Hij had zondag nog wel wat sneller kunnen lopen, vertelde hij na afloop opgewekt, maar ja, die wind, hè. En inderdaad, de rabbits gingen dan weer hard, en dan weer zacht. Dat sloopte de krachten.

Maar verder was Cheruiyot very happy, thank you very much, het was allemaal wonderful geweest. Met het gewonnen geld ging hij vee kopen en het schoolgeld van zijn vele broertjes en zusjes thuis in de Rift-Valley betalen.

Op de vraag of hij na zijn winst in Rotterdam nu plannen had voor een olympisch optreden, straks in Sydney, moest hij hartelijk lachen. You know, er zijn in Kenia vele talenten, vele marathonlopers die in de 2.06, 2.07 kunnen lopen.

Met zijn 2.08.22 telt Cheruiyot thuis dan nog niet echt mee. Vandaag loopt een aantal Kenianen de marathon van Boston, en daar zal het weer snel gaan weet de kleine atleet, want hij heeft de afgelopen tijd met die jongens, die vandaag in Hopkington starten, in Kaptagat getraind.

Sydney kan hij hoogstwaarschijnlijk dus wel vergeten, en dat is eigenlijk helemaal niet erg, want dan loopt hij dit najaar de marathon van New York. 'En volgend jaar komt ik graag hier terug.'

Aardige jongen, maar toch. Een winnaar van de marathon van Rotterdam, die níet naar de Olympische Spelen mag; het illustreert de kwaliteit van het lopersveld dat gisteren tweemaal de Erasmusbrug moest nemen. En ook de nummer twee gaat niet naar Sydney. De Spanjaard Francisco-Javier Cortes finishte in 2.08.31, maar ook voor hem ligt er in Spanje geen ticket naar de Spelen klaar. Zijn illustere landgenoten Abel Anton en Martin Fiz zijn immers al gekwalificeerd, de resterende derde plaats is zo goed als zeker voor Alberto Juzdado, die dit voorjaar in Tokio 2.08.08 liep.

Wat rest was 'een mooie wedstrijd', concludeerde Jos Hermens, al had die eindtijd wel wat mooier gekund, ja. Het liefst zou Hermens al volgende maand revanche nemen, maar helaas, hij moet een jaartje wachten. 'Dan is het nieuwe ronde, nieuwe kansen.'

Volgend jaar kunnen de kaarten inderdaad weer geheel anders liggen. Dan maakt Haile Gebreselassie immers zijn debuut op de marathon. De Ethiopische Olympisch kampioen op de 10.000 meter zou wel wat in een eerste optreden in Rotterdam zien, de stad immers van zijn manager Hermens, de metropool ook waar zijn landgenoot Densamo ooit naar het wereldrecord liep.

Maar ook hier zou Londen wel eens roet in het eten kunnen gooien. De rijke organisatie in de Britse hoofdstad heeft de kleine Ethiopiër inmiddels al een miljoen dollar startgeld geboden.

Hermens: 'Daar kunnen wij in Rotterdam natuurlijk nooit tegenop. Maar ach, niemand loopt in zijn eerste marathon een wereldrecord. Laat Haile dus eerst maar eens een keertje oefenen in Londen. Komt-ie een jaar later naar ons voor het wereldrecord.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden