Mooi was die tijd: ‘Een lucky, maar wat geeft dat’?

Titel: Midzomernacht in Hamburg...

Auteur: Jurriaan van Wessem

Technische details: Tirion Uitgevers BV, 190 pagina’s met wat foto’s. ISBN 9043908193. Prijs 24,75 euro.

Wie is die Van Wessem? Van Wessem is historicus en journalist. Hij werkte voor de Volkskrant en La Gazzetta dello Sport, de roze Italiaanse sportkrant. Nu werkt hij voor Eurosport als journalist en producer.

Wat is het voor soort boek? Midzomernacht is een reconstructie van de gebeurtenissen die naar de titel van Oranje op het EK van 1988 leidden. Hij kiest als beginpunt 16 augustus 1980, als Kieft en Rijkaard voor Ajax debuteren (Go Ahead-uit), en eindigt met de grachtentour (en de verkiezing van Steven Rooks tot Sportman van het Jaar). Van Wessem construeert zijn beeld aan de hand van berichtgeving uit de kranten en tijdschriften uit die jaren, en citeert volop.

Is dat niet wat makkelijk? Van Wessem is niet opnieuw naar de plekken van handelingen getrokken en betrokkenen zijn niet (opnieuw) geïnterviewd. Dit lijkt op het eerste gezicht lui, omdat veel van de tekst niet van Van Wessem is. Voordeel is echter dat de mening van de schrijver op de achtergrond blijft. We weten niet noodzakelijk hoe het precies was, destijds, maar we weten wel precies hoe men het Nederlands elftal destijds zag, beschreef, en becommentarieerde.

Werkt dat? Ja, omdat de betrokkenen en gebeurtenissen allemaal bekend zijn (het loopt goed af!). Daarnaast is er het voordeel dat we door de krantenverslagen en de uitgeschreven klassieke tv-commentaren van Evert ten Napel, Theo Reitsma en Eddy Poelmann (‘Een lucky, maar wat geeft het’) het geluk van 1988 herbeleven.

Staat er nieuws in? Nee, maar wel veel dat de lezer, die zichzelf vermoedelijk een kenner vindt, zal zijn vergeten en dat maakt van Midzomernacht een sterke reconstructie. Zoals de bijna-aanstelling van Guus Hiddink als assistent van Kees Rijvers, het bijna-weglopen van Rinus Michels bij Oranje (om naar PSV te gaan), en de volley-goal-uit-onmogelijke-hoek die de spits van Quick Nijmegen, Michel Dreis, tegen het Nederlands Elftal maakte, en die vrijwel exact door Van Basten gekopieerd zou worden. De jaren tachtig leven volop. Al zijn er ook wat slordigheidsfouten.

Zoals? Spelfouten van eigennamen, en het vermelden dat Van Basten na zijn goals tegen Engeland (3-1, Reitsma: ‘Weer drie, nee, het is de derde van Van Basten’), de Britse traditie niet bleek te kennen dat hij de bal mag hebben. Die is volgens Van Wessem voor de beste speler. Als je dat zo zegt, moet je het ook precies weten. In de traditie is de bal niet voor de beste speler, maar voor de maker van drie goals. Maar waar hebben we het over.

Kopen? Ja. Fijn boek.

Michiel de Hoog

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden