Update

Moment van machtsoverdracht Hiddink lijkt aanstaande

Het vertrek van Guus Hiddink als bondscoach lijkt een kwestie van tijd. De Achterhoeker beraadt zich op zijn vakantieadres over een stap zijwaarts bij het Nederlands elftal, om in de door hemzelf gesuggereerde rol van 'senior-coach' zijn opvolger Danny Blind te kunnen souffleren op het kronkelige pad van de kwalificatie voor het EK 2016.

Guus Hiddink met Danny Blind. Beeld anp
Guus Hiddink met Danny Blind.Beeld anp

Na de benauwde 2-0-zege in en tegen Letland is de 68-jarige Hiddink vrijdag kennelijk niet van gedachten veranderd. Al langer speculeert hij openlijk over een andere rol bij Oranje, ook omdat hij met de KNVB vorig jaar een wisseling van de wacht overeenkwam bij de ondertekening van zijn contract. Na het EK in Frankrijk, als Oranje zich tenminste bij dat recordaantal van 24 landen voegt, neemt Blind het stokje hoe dan ook van hem over.

Vermoedelijk gebeurt dat dus al eerder. Op vakantie in Frankrijk zal Hiddink volgens De Telegraaf een oordeel over zijn toekomst vellen, mocht hij er tenminste nog niet uit zijn met zichzelf. Hij zegt te luisteren naar de adviezen van een paar vertrouwelingen, maar veel bedenktijd is niet nodig voor het vormen van zijn mening. 'Daar kan ik binnen een uurtje uit zijn', zei hij tegen de krant.

Een tussentijdse promotie van Blind stuit bovendien op weinig weerstand bij de KNVB, de werkgever van beider trainers. Zijn verbintenis - tot en met het WK 2018 - loopt langer door dan dat van Hiddink, die veel van zijn taken al aan zijn voornaamste assistent had uitbesteed.

De rol van Blind (53) bij Oranje, waar hij de trainingen leidt en de wedstrijdbesprekingen voert, is de laatste maanden toch al steeds voornamer geworden. Op weg naar de 2-0-zege in Riga manifesteerde hij zich vrijdag net zo nadrukkelijk aan de zijlijn als de eigenlijke bondscoach, alsof hij voorvoelde dat Hiddink het ambt binnen afzienbare tijd aan hem zou overdragen.

De wedstrijd afgelopen vrijdag tegen Letland kwam langzaam op gang, maar werd succesvol afgesloten. Officieel zit Oranje nu weer aan de knoppen, daar IJsland en Tsjechië nog op bezoek komen. Het is te hopen dat de iets langere zomervakantie heilzaam werkt. Lees hier het wedstrijdverslag.

De Volkskrant concludeerde na de wedstrijd tegen Letland dat het elftal vastigheid mist. Punt naar voren, punt naar achteren, spelerswisselingen. Het is weinig heilzaam voor het onevenwichtige Oranje. Lees hier de analyse (+).

Geen haast

Die ontwikkeling is ook opgemerkt door KNVB-directeur Bert van Oostveen, de grondlegger van de tweetrapsraket waarvan het eerste deel nu voortijdig afgeschoten lijkt te worden. Hij acht Blind klaar voor het bondscoachschap, ook omdat die volgens hem dan alleen de mediaverplichtingen en de eindverantwoordelijkheid 'op zijn bordje erbij krijgt'.

Hiddink hoeft geen haast te hebben met zijn beslissing. Oranje hervat de matige EK-kwalificatiereeks pas op 3 september, wanneer het in Amsterdam de verrassende groepskoploper IJsland ontvangt. Drie dagen later volgt dan de uitbeurt tegen Turkije, dat twee punten achterligt op nummer drie Nederland. Dat moet Tsjechië voorbij om zich zeker te plaatsen voor het EK, hoewel de derde plaats genoeg kan zijn.

Danny Blind en Guus Hiddink. Beeld anp
Danny Blind en Guus Hiddink.Beeld anp

Machtsoverdracht

Toch ligt het niet voor de hand dat Hiddink zo lang wacht. Over een paar weken moet hij met de KNVB om de tafel voor een al langer ingepland evaluatiegesprek. Dan komt ook de stap richting de coulissen ter sprake die hij hardop overweegt: als adviseur of dus als senior-coach. Zo'n scenario op termijn zou hij voor zichzelf al hebben uitgerold, toen hij vorig jaar augustus herintrad als eindverantwoordelijke bij Oranje.

Het moment van die machtsoverdracht lijkt nu aanstaande, na precies tien wedstrijden waarin Nederland vijf nederlagen te verwerken kreeg en Hiddink bijna voortdurend onder druk stond. Hij verbond zijn positie aan de thuiswedstrijd tegen Letland in november, maar bleef ook na de soepele 6-0 mistig over zijn aanblijven. 'Ik wil nu niet gaan speculeren over morgen en overmorgen', klonk het, op zijn Hiddinks.

Bijna nooit kantelde het beeld van de voormalige succestrainer die worstelt met zijn rol en de opgepookte verwachtingen waarmee het bondscoachschap gepaard gaat, zeker na de verrassende derde plaats bij het WK in Brazilië. Het AD berichtte twee dagen na Letland-thuis al over het 'onvermijdelijke' afscheid van Hiddink, waarover alle partijen het destijds eens geweest zouden zijn. De kans bestaat dat toen reeds is besproken wat de komende weken wereldkundig gemaakt kan worden: de stap terug van Hiddink, tevens de sprong voorwaarts voor Danny Blind.

null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden